Προγράμματα

    Μάιος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ   Ιούν »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 26 Μαΐου 2018

    ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ , ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Σε μια απόλυτη αρμονία ανάμεσα στην ψυχαγωγία και τη γνώση οργανώθηκε για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου μας μια ημέρα Erasmus plus η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη, την αρχαία πόλη η οποία τα τελευταία  χρόνια αποτέλεσε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των ισχυρών υποψιών για την ανακάλυψη , πιθανόν ακόμη και του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την πόλη απ’ το επίνειο της οποίας ξεκίνησε η « θαυμάσια, πανελλήνια εκστρατεία, η νικηφόρα, η περίλαμπρη, η περιλάλητη, η δοξασμένη, η απαράμιλλη» (Κ.Π.Καβάβης) για την Ασία.

    Μια ημέρα της οποίας είχαν δικαίωμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας να συμμετέχουν και να απολαύσουν ύστερα από ένα χρόνο εντατικής και ποιοτικής εργασίας στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο απαιτητικό και υψηλών απαιτήσεων ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus με τίτλο Money Matters”.

    Στην επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, αφού περιηγηθήκαμε τα θαυμαστά εκθέματα-μαρτυρίες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είχαμε την τιμή, κατ’ εξαίρεση, να μας μιλήσει ο Αρχαιολόγος του Μουσείου κος Βασιλικούδης, για τη Νομισματική ιστορία της περιοχής, να μας παρουσιάσει τα νομισματικά εκθέματα του Μουσείου και να μας εξηγήσει για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά την αρχαιότητα και την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας.

    Οι πολλές επιτύμβιες στήλες, τα χρυσά (στους τάφους κυρίως) και άλλα αργυρά και χάλκινα, κυρίως, νομίσματα, το πλήθος αγγείων που βρέθηκαν μαρτυρούν μια έντονη εμπορική κίνηση. Η ίδρυση της πόλης από τους Αθηναίους(438/437 π.Χ) δεν ήταν τυχαία: στο κέντρο μιας ευημερούσας οικονομικά, περιοχής πλούσιας σε φυσικούς πόρους, ορυχεία πολύτιμων μετάλλων, πυκνά δάση που παρείχαν ξυλεία για τη ναυπηγική βιομηχανία. Η στρατηγική της θέση επέτρεπε τον έλεγχο της εμπορικής διαδρομής μεταξύ των ακτών του Αιγαίου και της Θρακικής ενδοχώρας.

    Τα πρώτα νομίσματα, ως αυτόνομη πόλη η Αμφίπολη, τα κόβει το 422π.Χ. Τα αργυρά τετράδραχμα, οι δραχμές, τα ημίδραχμα και τα τετρώβολα, στην κύρια όψη τους φέρουν την κεφαλή του Απόλλωνα ενώ στην πίσω, αγωνιστική δάδα, σύμβολο νυχτερινών τελετουργικών προς τιμή του Απόλλωνα, μέσα σε τετράγωνο του οποίου υπάρχει η επιγραφή ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΩΝ, ΑΜΦΙ και σπανιότερα ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ.

    Η πόλη πέρασε σταδιακά και στα χέρια των Σπαρτιατών, των Μακεδόνων βασιλέων και των Ρωμαίων.  Στα χρόνια των Μακεδόνων η Αμφίπολη αποτελεί έδρα βασιλικού Νομισματοκοπείου και κέντρο Μακεδονικού εμπορίου.

    Φυσικά, στο δρόμο μας για την Αμφίπολη δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε τον πασίγνωστο και εξαιρετικό, λόγω της λεπτότητας των χαρακτηριστικών και του μεγέθους του, «Λέοντα της Αμφιπόλεως» .

    Τέλος, ολοκληρώσαμε την ολοήμερη μετακίνησή μας με ώρες χαλάρωσης, παιχνιδιού, φαγητού και παρείστικης συντροφιάς και χορού, στο επίνειο της Αμφίπολης, μέσα σε μια καταπράσινη έκταση, δίπλα στη θάλασσα, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα … να ελέγξουμε !!! την ορθή διαχείριση του χαρτζιλικιού των μικρών μαθητών μας (ένα από τα αντικείμενα που δουλέψαμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς στα πλαίσια του “ Money Matters”)  οι οποίοι, μη αντιστεκόμενοι στους καταναλωτικούς πειρασμούς, το ξόδεψαν στο σύνολό του σε παγωτά, χυμούς, αναψυκτικά κ.λ.π.

    Επιστρέψαμε χωρίς ευρώ στην τσέπη, αλλά μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο ευχαρίστησης και ικανοποίησης στο πρόσωπο των παιδιών μας.

    Χαλάλι τους …

    ¨Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ¨ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Με αφοπλιστική απλότητα και επαγγελματικό ύφος οι μικροί μαθητές (8 χρόνων-Β΄τάξη) του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας καθήλωσαν τους θεατές που ήρθαν να παρακολουθήσουν το μουσικό χορόδραμα « Η Αρπαγή της Ευρώπης¨ που ανεβάζουν  και παρουσιάζουν  φέτος, πιστοί στο καθιερωμένο, πλέον, ραντεβού με το μαθητικό κοινό και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Βέροιας.

    Η φετινή επιλογή του έργου οφείλεται στη συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+”  με τίτλο Money Matters”, το οποίο διαπραγματεύεται θέματα οικονομίας, νομισματικής ιστορίας κ.λ.π. Η ¨Αρπαγή της Ευρώπης¨ αποτελεί αγαπημένο θέμα απεικόνισης στις όψεις νομισμάτων από την ελληνική αρχαιότητα έως τις μέρες μας (στο δίευρο).

    Είναι ένα μουσικό χορόδραμα που παρουσιάστηκε στους εταίρους των ευρωπαϊκών σχολείων καθώς επίσης, θα λάβει συμμετοχή στους 18ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες « Ακτίς Ονείρου» που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

    Ψυχή της παράστασης αποτελεί η ισόβια τοποθετημένη στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, συνταξιούχος δασκάλα, Σοφία Παυλίδου, συνεργασία της οποίας τα αποτελέσματα αποτέλεσαν σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις, εξασφάλισαν αναγνωρισιμότητα  για το σχολείο μας   και, σημαντικότερο όλων, «ποιεί ήθος» , μαθαίνει στα παιδιά, αυτού του ιδιαίτερου σχολείου, όσον αφορά τη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού, να συμβιώνουν, να συνυπάρχουν, να αποδέχονται το διαφορετικό, να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν, να απολαμβάνουν μαζί και ισόποσα τις χαρές και τις επιτυχίες του συνόλου.

    Μέσα από μυητικά ψήγματα χορού, χρωμάτων, κινήσεων και συμβόλων, οι μικροί μας ηθοποιοί κατάφεραν να «ξεδιπλώσουν» το μύθο της ¨Αρπαγής της Ευρώπης¨ μ’ ένα αισθησιακό, μυστηριακό και υποβλητικό τρόπο που εντυπωσίασε το μαθητικό κοινό και συγκίνησε τους ενήλικες.

    Η Διεύθυνση του σχολείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Διειυθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , κο Διαμαντόπουλο, για το ευρύτατο πεδίο ελευθερίας που μας εξασφαλίζει ώστε να υλοποιούμε τέτοιες δράσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις εκπαίδευσης και διδασκαλίας, το σχολικό Σύμβουλο, κο Παπαγεωργίου για την κατανόηση υποστήριξή του, την κα Παυλίδου για τα «μικρά θαύματα» που δημιουργεί, την ομάδα των εκπαιδευτικών του σχολείου που δίνουν ψυχή και χρόνο για την προετοιμασία και ολοκλήρωση των προσπαθειών εδώ και κάποια χρόνια τώρα, τους γονείς, αυτούς που ακούραστα και εθελοντικά στέκονται πλάι μας, συμπαραστέκονται και συμπορεύονται, συμπάσχουν και αγχώνονται,  μη υπολογίζοντας κόπο, χρόνο και συχνά, έξοδα, σε βάρος, πολλές φορές και των οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

    Ευχαριστούμε επίσης, όλους  όσους συνετέλεσαν στην εξασφάλιση της ποιότητας και εγκυρότητας της παράστασης: το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, το Σύλλογο Κρητικών Βέροιας, το Τοπικό Δημοτικό Διαμέρισμα  Μελίκης, την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα των σχολείων της Βέροιας για το αγκάλιασμα των προσπαθειών μας.

    Πάνω απ’ όλα ευχαριστώ, προσωπικά, την Τύχη που μ’ έριξε σ’ αυτό το ¨μικρό αλώνι δημιουργίας¨ , το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, για να υπηρετήσω παιδιά που διψούν για μάθηση, για δράση, για εμπειρίες, για συνεργασία, αρκεί κάποιος να τους δώσει τα κίνητρα και τα ερεθίσματα μέσα σε πλαίσια σεβασμού και ελευθερίας αποδοχής και κατανόησης του άλλου.

    Ο Δ/ντής του Σχολείου

    Δημήτρης Στ. Κατσαβός

    (Ευχαριστούμε την κα Σ.Σ. για την παραχώρηση των εξαιρετικών φωτογραφιών)

    ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ . Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με την παρουσία ενός κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βεροίας και ένα εξοπλισμένο όχημα πέρασαν δυο ώρες επίδειξης και ενημέρωσης οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας.

    Μια πρωτοβουλία που χαροποίησε τους μαθητές λόγω των εντυπωσιακών επιδείξεων και της ενεργητικής συμμετοχής των ίδιων μέσα από διαδραστικές ενέργειες. Πέρα από την επίδειξη η παρουσίαση περιείχε σημαντικότατες πληροφορίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τόσο για τους μαθητές , οι οποίοι προκάλεσαν πλήθος ερωτήσεων, όσο και για τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούσαν.

    Ο επιπυραγός με υπομονή και κατανοητό λόγο εξηγούσε κάθε απορία των μαθητών. Στην προσπάθειά του να διερευνήσει το επίπεδο κατανόησης και παρακολούθησης των λεγομένων του , στην ερώτησή του τι κάνουμε πρώτα-πρώτα σε περίπτωση σεισμού, περιμένοντας να ακούσει: κλείνουμε το γενικό διακόπτη κ.λ.π., ένας μαθητής των μικρών τάξεων τον αποστόμωσε λέγοντάς του ¨Το σταυρό μας κύριε».

    Ήταν η στιγμή που όλοι γελάσαμε, χαλαρώσαμε και θαυμάσαμε τον αυθορμητισμό αλλά και την αθωότητα και ειλικρίνεια των λόγων των παιδιών.