Προγράμματα

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ , ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Σε μια απόλυτη αρμονία ανάμεσα στην ψυχαγωγία και τη γνώση οργανώθηκε για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου μας μια ημέρα Erasmus plus η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη, την αρχαία πόλη η οποία τα τελευταία  χρόνια αποτέλεσε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των ισχυρών υποψιών για την ανακάλυψη , πιθανόν ακόμη και του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την πόλη απ’ το επίνειο της οποίας ξεκίνησε η « θαυμάσια, πανελλήνια εκστρατεία, η νικηφόρα, η περίλαμπρη, η περιλάλητη, η δοξασμένη, η απαράμιλλη» (Κ.Π.Καβάβης) για την Ασία.

    Μια ημέρα της οποίας είχαν δικαίωμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας να συμμετέχουν και να απολαύσουν ύστερα από ένα χρόνο εντατικής και ποιοτικής εργασίας στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο απαιτητικό και υψηλών απαιτήσεων ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus με τίτλο Money Matters”.

    Στην επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, αφού περιηγηθήκαμε τα θαυμαστά εκθέματα-μαρτυρίες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είχαμε την τιμή, κατ’ εξαίρεση, να μας μιλήσει ο Αρχαιολόγος του Μουσείου κος Βασιλικούδης, για τη Νομισματική ιστορία της περιοχής, να μας παρουσιάσει τα νομισματικά εκθέματα του Μουσείου και να μας εξηγήσει για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά την αρχαιότητα και την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας.

    Οι πολλές επιτύμβιες στήλες, τα χρυσά (στους τάφους κυρίως) και άλλα αργυρά και χάλκινα, κυρίως, νομίσματα, το πλήθος αγγείων που βρέθηκαν μαρτυρούν μια έντονη εμπορική κίνηση. Η ίδρυση της πόλης από τους Αθηναίους(438/437 π.Χ) δεν ήταν τυχαία: στο κέντρο μιας ευημερούσας οικονομικά, περιοχής πλούσιας σε φυσικούς πόρους, ορυχεία πολύτιμων μετάλλων, πυκνά δάση που παρείχαν ξυλεία για τη ναυπηγική βιομηχανία. Η στρατηγική της θέση επέτρεπε τον έλεγχο της εμπορικής διαδρομής μεταξύ των ακτών του Αιγαίου και της Θρακικής ενδοχώρας.

    Τα πρώτα νομίσματα, ως αυτόνομη πόλη η Αμφίπολη, τα κόβει το 422π.Χ. Τα αργυρά τετράδραχμα, οι δραχμές, τα ημίδραχμα και τα τετρώβολα, στην κύρια όψη τους φέρουν την κεφαλή του Απόλλωνα ενώ στην πίσω, αγωνιστική δάδα, σύμβολο νυχτερινών τελετουργικών προς τιμή του Απόλλωνα, μέσα σε τετράγωνο του οποίου υπάρχει η επιγραφή ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΩΝ, ΑΜΦΙ και σπανιότερα ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ.

    Η πόλη πέρασε σταδιακά και στα χέρια των Σπαρτιατών, των Μακεδόνων βασιλέων και των Ρωμαίων.  Στα χρόνια των Μακεδόνων η Αμφίπολη αποτελεί έδρα βασιλικού Νομισματοκοπείου και κέντρο Μακεδονικού εμπορίου.

    Φυσικά, στο δρόμο μας για την Αμφίπολη δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε τον πασίγνωστο και εξαιρετικό, λόγω της λεπτότητας των χαρακτηριστικών και του μεγέθους του, «Λέοντα της Αμφιπόλεως» .

    Τέλος, ολοκληρώσαμε την ολοήμερη μετακίνησή μας με ώρες χαλάρωσης, παιχνιδιού, φαγητού και παρείστικης συντροφιάς και χορού, στο επίνειο της Αμφίπολης, μέσα σε μια καταπράσινη έκταση, δίπλα στη θάλασσα, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα … να ελέγξουμε !!! την ορθή διαχείριση του χαρτζιλικιού των μικρών μαθητών μας (ένα από τα αντικείμενα που δουλέψαμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς στα πλαίσια του “ Money Matters”)  οι οποίοι, μη αντιστεκόμενοι στους καταναλωτικούς πειρασμούς, το ξόδεψαν στο σύνολό του σε παγωτά, χυμούς, αναψυκτικά κ.λ.π.

    Επιστρέψαμε χωρίς ευρώ στην τσέπη, αλλά μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο ευχαρίστησης και ικανοποίησης στο πρόσωπο των παιδιών μας.

    Χαλάλι τους …

    Comments are closed.