Προγράμματα

    Οκτώβριος 2012
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν   Νοέ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Οκτώβριος 2012

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

     ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος και μάλιστα κάτω από δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες και αναστατώσεις (απεργίες γιατρών-αναβολή ραντεβού?), έπειτα από συνεχείς επαφές και συνεννοήσεις της Δ/νσης του Σχολείου με τον Διοικητή του κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας κ. Καρούλια, κατέστη δυνατή η επίσκεψη στο χώρο του Σχολείου μας, γιατρού Γενικής Ιατρικής με σκοπό την εξέταση μαθητών.

    Το σχολείο μας ευχαριστεί τη γιατρό κ. Βερουλασβίλι Ίγια, καθώς και τον διοικητή του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, κ. Καρούλια για το συντονισμό των ενεργειών και τον προγραμματισμό έτσι ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα εξέτασης 30 περίπου παιδιών, με κάθε προσοχή, υπευθυνότητα, σχολαστικότητα και κατανόηση.

    Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να παραλάβουν αυτά τα παιδιά το Ατομικό Δελτίο Υγείας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του μαθήματος της Γυμναστικής.

    Επίσης, έγινε έλεγχος των βιβλιαρίων για να διαπιστωθεί ποια εμβόλια δεν έχουν γίνει έτσι ώστε οι γονείς να ενημερωθούν και να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες.

    Ο Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου

     

    Δημήτρης Στ. Κατσαβός

    Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας στο Μουσείο Γιώργη Μελίκη

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ

    (θαραπαύκιν η ψ?χή μας)

     

    Μια πραγματικά εξαιρετική εμπειρία βίωσαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με την επίσκεψή τους στο Μουσείο-Αρχείο-Συλλογή του Γιώργη Μελίκη, ένα Μουσείο-κιβωτό όπου φυλάσσεται ενιαίο, αυτούσιο και ζωντανό  το σώμα της προφορικής, λαϊκής παράδοσης του τόπου μας και όχι μόνο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ακούραστου, ερευνητή, δημοσιογράφου με την ξεχωριστή ιστορική και αισθητική ευαισθησία, Γιώργη Μελίκη.

    Ο ίδιος μας υποδέχθηκε και μας φιλοξένησε για δυο και πλέον ώρες, ευδιάθετος και γλυκύτατος με τα παιδιά, μας ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου, παρουσίασε?αστειεύτηκε?δίδαξε?

    Όλο αυτό το υλικό που συγκέντρωσε, οργάνωσε, επεξεργάστηκε εδώ και 40 χρόνια το επιστρέφει μ? ένα μοναδικό χάρισμα μετάδοσης στα παιδιά και στο λαό, στους απογόνους αυτών που το δημιούργησαν, ποτίζοντας συνεχώς τις ρίζες της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας και βοηθώντας να βλασταίνουν αδιάλειπτα, δίνοντας ουσία και περιεχόμενο στην εθνική μας ταυτότητα και αυτογνωσία.

    Εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα εκθέματα της πρωτοπόρου στην τέχνη της χαρακτικής και των κοινωνικών αγώνων, Βάσως Κατράκη.

    Ξυλογραφίες, λιθογραφίες (μήτρες), ανάτυπα, σκαρπέλα, καλέμια, ζωγραφισμένα βότσαλα (από την περίοδο της εξορίας) της δημιουργού, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παιδιών που παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή τις αναλύσεις και επεξηγήσεις του κ. Μελίκη.

    Τέλος αφού τα παιδιά γνώρισαν όλους τους εσωτερικούς χώρους και τις συλλογές (Βιβλιοθήκη, εκδόσεις, μουσική καταγραφή, αναστενάρια, εικόνες, τάματα, χειρόγραφα κορυφαίων των γραμμάτων και των τεχνών, φορεσιές, στολίδια και κοσμήματα), έθιμα (Λαζαρίνες, Ρουγκάτσια, Καλόγιρους?) πέρασαν στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του Μουσείου όπου θαύμασαν γλυπτά (ο μπουρμπουλιασμένος στρατιώτης?) αρχαιότητες καθώς και αρχειακό υλικό από τους «Λαϊκούς χειμώνες» της μουσικής και της παράδοσης που για πολλά χρόνια οργάνωνε ο κ. Μελίκης.

    Η επίσκεψη στο χώρο έκλεισε με τα παιδιά της Στ΄τάξης να τραγουδούν και να χορεύουν στην αυλή του Μουσείου σε έναν αυθόρμητο αυτοσχεδιασμό το «Μήλο μου κόκκινο» εκπλήσσοντας και χαροποιώντας τον σπιτονοικοκύρη που μας φιλοξένησε.

    Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι δάσκαλοι και τα παιδιά εκφράζουν τις  απέραντες ευχαριστίες τους προς τον κ. Μελίκη για τη μοναδική εμπειρία που τους πρόσφερε, μια εμπειρία που άγγιξε τα όρια της ανα-βίωσης ενός τρόπου ζωής ξεχασμένου από χρόνια μες την καταναλωτική φρενίτιδα και το κυνήγι του κέρδους, ενός τρόπου ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

    Συμπέρασμα: Συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη όλων των σχολείων της περιοχής μας, του νομού μας και όχι μόνο σ? αυτόν τον υπέροχο και γεμάτο προσωπικό μεράκι χώρο.

    Είναι ένα μάθημα γνωριμίας της προφορικής μας παράδοσης, του λαϊκού μας πολιτισμού και της εθνικής μας αυτογνωσίας.