Προγράμματα

    Οκτώβριος 2014
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν   Νοέ »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Οκτώβριος 2014

    Τα αγαθά κόποις κτώνται.

    Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας την περσινή άνοιξη έφτιαξαν έναν πανέμορφο, πολύχρωμο λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου. Φύτεψαν διάφορα αρωματικά φυτά αλλά και μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια, παντζάρια, ρόκα, πεπόνια, πατάτες. Όλα τα φυτά έδωσαν καρπούς, όλα δικαίωσαν τα μικρά χεράκια που τα φρόντισαν, τα περιποιήθηκαν, τα πότισαν, τα σκάλισαν τα ξεβοτάνισαν?με περίσσια αγάπη!

    Τώρα που φθινοπώριασε έκλεισε ένας κύκλος και σε λίγο θα ξεκινήσει ένας άλλος, με νέες καλλιέργειες και παραγωγές (σπανάκι, μαρούλι…).

    Ο Αγροτικός συνεταιρισμός «Νέος Απόλλων» Κουλούρας και ο πρόεδρός του Γιώργος Νεστορόπουλος πληροφορούμενος την παραπάνω δραστηριότητα αποφάσισε να ανταμείψει τους κόπους και την προσπάθεια των παιδιών συμπληρώνοντας τις τρεις σακούλες ! πατάτες που μαζέψαμε από τον λαχανόκηπό μας με άλλες 100!!! μία για κάθε παιδί.

    Η ενέργεια αυτή έχει εξαιρετική σημασία όχι μόνο γιατί οι ανάγκες πλέον της κάθε οικογένειας είναι υπαρκτές αλλά κυρίως γιατί η ενέργεια αυτή έχει πρώτα απ? όλα παιδαγωγική αξία και βαρύτητα :  Έκανε τους μαθητές περήφανους και χαρούμενους γιατί η προσπάθειά τους επιβραβεύτηκε αλλά και πιο ώριμους αντιλαμβανόμενοι ότι τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς κόπο, αγώνα και δουλειά.

    Συγχαρητήρια στα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, συγχαρητήρια και στον Αγροτικό συνεταιρισμό «Νέος Απόλλων» Κουλούρας για την αξιέπαινη ενέργειά του και για το γεγονός ότι πάντα βρίσκεται δίπλα στα παιδιά, δίπλα στο σχολείο μας.

     

    Με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας

    Φορτωμένη μ΄ έναν Ήλιο-θεό στις αποσκευές τους, η ελληνική παιδαγωγική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας ξεκίνησε για την 4η κατά σειρά συνάντηση των εταίρων του προγράμματος «Our nature is art.Let?s share it», στα πλαίσια του Comenius.

    Προορισμός το ειδυλλιακό Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

    Κι ο ήλιος που κουβαλήσαμε , χάρισε απλόχερα τις ακτίνες του στο βορεινό τοπίο και μας συντρόφευσε σχεδόν όλες τις μέρες της παραμονής μας εκεί. Φώτισε τις καρδιές, φώτισε τις ματιές, φώτισε το πνεύμα, τις ιδέες, φώτισε τις σκέψεις για μια εκπαίδευση με κοινά οράματα ? κοινούς στόχους: να φτιάξουμε όλοι οι δάσκαλοι, Έλληνες, Λιθουανοί, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Καταλανοί, μαθητές με φως στη καρδιά, με φως στη ματιά τους.

    Μαθητές που να πρεσβεύουν την ευρωπαϊκή ένωση και προοπτική και να υπερασπίζονται συνάμα την εθνική τους ταυτότητα. Να θαυμάζουν και να θαυμάζονται. Να σέβονται και να απαιτούν σεβασμό.

    Η φιλοξενία της Λιθουανικής ομάδας άψογη. Χωρίς να επιθυμούμε την κατάχρηση του όρου θα τολμούσαμε να πούμε ότι ήταν μια φιλοξενία «ελληνική» που έτσι κι αλλιώς εξέφρασαν το θαυμασμό τους καθώς την βίωσαν κατά τον περασμένο Μάιο. Ζεστή, άμεση, οικεία, έξω και πέρα από την εικόνα που έχουμε για τους βορειοευρωπαίους.

    Η ξενάγηση καλοσχεδιασμένη, άρτια οργανωμένη κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες παραμονής μας εκεί να μας «ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο» να μας γνωρίσει μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιππότες, πανοπλίες, σπαθιά, μάχες, πρόσωπα, ιστορία αλλά και εξαιρετικά τοπία, ονειρεμένες λίμνες, νησάκια, αρχιτεκτονική τοπίου και κτιρίων, παράδοση (αρχαίοι οικισμοί, εργασίες, συνήθειες?) αλλά και στιγμές από τη σύγχρονη ζωή (στο καταπληκτικό κτίριο της όπερας του Βίλνιους όπου παρακολουθήσαμε την Κάρμεν).

    Παρουσιάστηκε, ολοκληρωμένα ,το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Παιδείας όπου μας υποδέχτηκαν και μας μίλησαν υψηλά ιστάμενα στην εκπαιδευτική ιεραρχία πρόσωπα.

    Και το σχολείο! Το Saltinelis. Ένα όνειρο! Μέσα στα δέντρα, μέσα στη φύση. Μια κυψέλη δημιουργίας και παραγωγής με εξαιρετική ποιότητα. Δασκάλες φιλόξενες, χαμογελαστές, μαθητές χαρούμενοι, ευδιάθετοι, ταλαντούχοι, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν θέατρο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές πρόσφεραν μοναδικές εμπειρίες και συγκίνησαν όλα τα μέλη των αποστολών του προγράμματος.

    Η ελληνική αποστολή ευχαρίστησε τη διευθύντρια του σχολείου της Λιθουανίας χαρίζοντάς της ένα εξαιρετικό αντίγραφο από τη νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα από φύλλο χρυσού, δια χειρός Δ. Περηφανοπούλου-Κατσαβού το οποίο προκάλεσε θαυμασμό και στους αποδέκτες του αλλά και στο σύνολο των μελών των αποστολών που καταχειροκρότησαν την ενέργεια αυτή. Έκπληξη ευχάριστη αποτέλεσε η άριστη γνώση της ελληνικής ιστορίας και των θεμάτων πολιτισμού γύρω από αυτή (Ελγίνεια?) από τον σύζυγο της διευθύντριας του σχολείου που μας φιλοξενούσε δίνοντας την ευκαιρία στην ελληνική αποστολή να ξεδιπλώσει ,παρουσία όλων ,το κουβάρι αυτών των θεμάτων και να τα καταστήσει γνωστά σε όλους τους παρευρισκομένους.

    Αφήσαμε το Βίλνιους την ώρα που χάραζε ο ήλιος αχνά. Αχνά, αλλά χάραζε. Μια θλίψη, ένα παράπονο μα και ένα άγιο πείσμα πλημμύρισε τις καρδιές μας. Ναι, δεν ταιριάζει η δύση στη δική μας χώρα, στη δική μας παιδεία, στη δική μας εκπαίδευση, την ιστορία, τον πολιτισμό.

    Εμπρός λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και σε πείσμα των καιρών γυρνάμε αποφασισμένοι με τις όποιες δυνάμεις μας να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τη χώρα μας, πάνω από τα παιδιά μας. Τους το οφείλουμε σαν γονείς , τους το οφείλουμε σαν δάσκαλοι.

    YOU ropean. You have voice ,you have rights. You are a child , you are a European !

    Το ένα ταξίδι στ? όνειρο άλλο ταξίδι ονειρεμένο ακολουθεί.

    Κι ενώ το ταξίδι με προορισμό τη γνωριμία και την αγάπη προς τη φύση που μας περιβάλλει είναι σε εξέλιξη (Comenius: Our nature is art. Let?s share it.) μαθαίνοντας και βιώνοντας τη φύση , το περιβάλλον ως σπίτι μας για το οποίο πρέπει να φροντίζουμε και να σεβόμαστε, ένα άλλο ταξίδι γνώσης και εμπειριών, ευθύνης και ευαισθητοποίησης ξεκινά.

    Αυτή τη φορά στα πλαίσια του e-twining και με ψυχή την εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας Αναστασία Παλασίδου του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας και με συνταξιδιώτες το 6ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας και τη συνεργάτη-συνοδοιπόρο την Ιωάννα Ζάικου.

    Με τίτλο «YOU΄΄ropean.You have voice ,you have rights. You are a child , you are a European !» οι μαθητές θα περάσουν από τη φύση στον άνθρωπο, στο παιδί και στα δικαιώματά του. Με κεντρικό σύνθημα «Lend a Hand to our kids to claim their Rights» και με στόχο να ενωθούν οι φωνές των παιδιών και οι δυνάμεις όλων μας έτσι ώστε να διατρανώσουμε τις αξίες της ζωής, να συνυπάρξουμε αρμονικά, με σεβασμό τους ενός απέναντι στον άλλο με κατανόηση, αποδοχή, υπομονή και αγάπη. Για το δικαίωμα στην ειρήνη, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη ζωή.

    Ήδη ξεκίνησε η λειτουργία ενός blog με αντικείμενο το συγκεκριμένο project.

    Πατώντας (myrightsmyvoice.blogspot.gr) μπορείτε να το δείτε ή και με τον μόνιμο σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας (πάνω αριστερά).

    Ήδη παρουσιάζονται τα σχολεία και οι πρώτες δραστηριότητες των παιδιών.

    Ήδη τα παιδιά έχουν έρθει σε επαφή με έννοιες (παγκόσμιοι οργανισμοί, παγκόσμιες ημέρες, ημερολόγια, αξίες, δικαιώματα?).

    Ήδη προχώρησαν στο λογότυπο του προγράμματος.

    Ήδη, και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό, έχουν ανταποκριθεί και ζητάνε συμμετοχή σ? αυτή την προσπάθεια σχολεία της Ευρώπης.

    Αυτή είναι και η επιδίωξη του προγράμματος: Όλα τα παιδιά να ενώσουν τα χέρια τους και να γίνουν μια αγκαλιά. Να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν. Δίχως διακρίσεις, δίχως διαχωρισμούς.

    Σε μια σταθερή πορεία το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας «εκμεταλλεύεται» και αξιοποιεί κάθε πρόθυμο και έξω από τις τυπικές υποχρεώσεις διατεθειμένο συνάδελφο να προσφέρει έργο, κάθε δημιουργική και πρωτότυπη προσπάθεια και δράση με στόχο να ανοίξει τους ορίζοντες του επαρχιακού και με όποιες ιδιαιτερότητες σχολείου μας, να προσφέρει στα παιδιά του κίνητρα, εμπειρίες, ερεθίσματα, νέα πεδία δράσης και ενδιαφερόντων, νέες γνώσεις. Η προσδοκία: Να καταστούν οι μαθητές μας «πλούσιοι» ώστε αύριο ως πολίτες να είναι ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι, υπεύθυνοι, επαρκείς, αυτάρκεις, κριτικοί με διευρυμένους ορίζοντες, ανοιχτοί στις προκλήσεις και εφοδιασμένοι με αξίες, γνώσεις, διάθεση για ζωή και διεκδίκηση.

    Καλοτάξιδο …