Προγράμματα

    Ιούνιος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαΐ   Ιούλ »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιούνιος 2021

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ EO4Edu, ΣΤΗΝ 4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

     
     
    Μια γεύση της παρουσίασης σας δίνουμε με το παρακάτω βίντεο
     
    (στα ελληνικά το ένα : https://video.link/w/xUY2c
     
    και στα αγγλικά το άλλο) : https://video.link/w/B552c
     
    Η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά, λόγω covid 19,επηρέασε, ανάμεσα στα άλλα και τα προγράμματα Erasmus+ σε μεγάλο βαθμό.
    Στην περίπτωσή μας, την περίπτωση του “Earth Observation for Education” (EO4Edu) που βρισκόταν στο ξεκίνημά του, οι δυσκολίες ήταν πιο έντονες.
    Οι δια ζώσης προγραμματισμένες συναντήσεις (Αγγλία, Γερμανία) αντικαταστάθηκαν από διαδικτυακές, χωρίς να έχουμε καν γνωριστεί οι εταίροι μεταξύ μας και προπαντός χωρίς να δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, με έννοιες του προγράμματος για τους περισσότερους πρωτόγνωρες, όπως Γεωχωρική επιστήμη, Δορυφορική παρατήρηση της Γης, κ.λ.π. αλλά και έννοιες που ακούνε οι μαθητές, καθημερινά, αλλά δεν εξηγούνται επαρκώς στα πλαίσια των τυπικών μαθημάτων των Αναλυτικών προγραμμάτων, όπως Περιβαλλοντική καταστροφή, Aειφορία, Βιώσιμη ανάπτυξη, Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε. κ.λ.π.
    Επειδή, στη λειτουργία του σχολείου μας, έχουμε μάθει κάθε εμπόδιο να το βλέπουμε ως ευκαιρία εναλλακτικής αξιοποίησής του, θεωρήσαμε τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς και τις, κατά συνέπεια, δυσκολίες μη ομαλής και διαφοροποιημένης, προσαρμοσμένης στις συνθήκες, υλοποίησης καθώς και επιβράδυνσης του ρυθμού των προγραμματισμένων δράσεων του EO4Edu, ως μια εξαιρετική ευκαιρία να προβούμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών και στοχευμένων δραστηριοτήτων που θα μας εισήγαγαν ομαλά και ήπια (εκπαιδευτικούς και μαθητές) σε όλες τις προαναφερθείσες έννοιες αλλά και όρους, διαδικασίες, ψηφιακές εφαρμογές που κυριαρχούν στα πλαίσια του προγράμματος EO4Edu, ώστε όταν με τη νέα σχολική χρονιά (2η χρονιά για το πρόγραμμα), αρχίσουμε, πιστεύουμε, με έντονους ρυθμούς, να μπορούμε να ακολουθήσουμε την ταχύτητα, όντας γνώστες και μυημένοι σ’ όλο το πλαίσιο προβληματισμού, ενασχόλησης, διερεύνησης, παραγωγής αποτελεσμάτων, καθώς θα έχουμε ήδη, βιώσει στάσεις, συμπεριφορές και θα έχουμε προχωρήσει σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων που αφορούν το Περιβάλλον, την Κλιματική καταστροφή, την Αειφορία, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Πολιτότητα, το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης.
    Σ’ αυτά τα πλαίσια, αναλάβαμε και υλοποιήσαμε δράσεις, απόλυτα συναφείς με τη θεματολογία του προγράμματος, (χωρίς ωστόσο να προχωρήσουμε σε εξειδικευμένες δραστηριότητες Γεωχωρικής επιστήμης, αλλά να τις υπονοήσουμε ως εξέλιξη του παρόντος και του μέλλοντος στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και όχι μόνο ζητημάτων, μέρος των οποίων παρουσιάσαμε στην 4η διαδικτυακή μας συνάντηση με τους εταίρους από σχολεία και πανεπιστήμια της Αγγλίας, Γερμανίας, Τσεχίας και της Ελλάδας (Α.Π.Θ.-Γεωλογικό Τμήμα).
     
     

    Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

     

    Η ιστορία γράφεται λίγο πριν και λίγο μετά το 1960. Η Δυτική Γερμανία αφήνει πίσω της τα ερείπια του πολέμου. Οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έχουν πάρει μπροστά. Ωστόσο, ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα: η έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως για εργασίες που δεν απαιτούν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση.

    Τη λύση δίνουν δύο διμερείς συμφωνίες της Δυτικής Γερμανίας με την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες υπογράφονται στις 29 και στις 30 Μαρτίου αντιστοίχως.  Είχε προηγηθεί βέβαια η συμφωνία με την Ιταλία στη δεκαετία του ’50. Μέσα σε λίγα χρόνια ο αριθμός των «γκασταρμπάιτερ – προσωρινών εργατών» στη Γερμανία αυξήθηκε ραγδαία. Όλοι ταξίδευαν με το τρένο. Τελικός προορισμός των περισσοτέρων « Ο Σταθμός του Μονάχου».  Οι περισσότεροι θυμούνται το περιπετειώδες ταξίδι από την πατρίδα για τον σταθμό με το «Ακρόπολις Εξπρές».

    Δυσκολίες μεγάλες, προσδοκίες συχνά ανεκπλήρωτες, αλλά κι ένα σύστημα εργασίας συγκροτημένο, μεθοδικό. Κάποιοι τα βρήκαν ευκολότερα, όμως πολλοί ταλαιπωρήθηκαν. Πρόβλημα στη γλώσσα, πόνος για την οικογένεια που έμεινε πίσω, νοσταλγία για την πατρίδα, ξενιτιά, μοναξιά, από σκληρή έως κι εξοντωτική δουλειά, κάποιες φορές κι απανθρωπιά. Αλλά και περισσότερα χρήματα. Κι ένα σίγουρο μεροκάματο, έστω για μερικά χρόνια, άλλες φορές και για πάντα.

     Οι εμπειρίες των μεταναστών έκρυβαν πίκρες, ανασφάλεια, αδικίες, αλλά και μερικά μάρκα στην τσέπη, τα οποία έθρεφαν οικογένειες στην Ελλάδα.

    Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, με αφορμή την εικαστική εγκατάσταση που δημιούργησαν στον κήπο-γενέθλιο τόπο, του σχολείου τους, με τίτλο «Αγία Νοσταλγία – Ο μετανάστης του ‘60» φιλοξένησαν και συζήτησαν μαζί του, με έναν απ’ τους πολλούς μετανάστες της εποχής εκείνης που έφυγαν από το χωριό μας, τον κο Στεφανίδη Στέλιο.

    Ο κος Στεφανίδης που το 1960, σε ηλικία, μόλις 17 ετών, άφησε το γενέθλιο τόπο του, τους ανθρώπους του, το πατρικό του σπίτι και αναχώρησε για την ξενιτιά.

    Η ζωή κύκλους κάνει, θαρρείς, αφού και οι δικοί του, με μια παρόμοια, ωστόσο διαφορετική, ιδιότητα, αυτή του πρόσφυγα, εγκατέλειψαν τα υπάρχοντά τους, απ’ την άλλη μεριά του Αιγαίου και βρέθηκαν ξαφνικά σε άλλο τόπο, να κάνουν μια νέα αρχή.

    Οι μικροί μαθητές ρώτησαν πολλά. Ο κος Στεφανίδης, φανερά συγκινημένος, αλλά και με μια κρυμμένη περηφάνια, απάντησε σε όλα. Θυμήθηκε τα  δύσκολα χρόνια της φυγής, τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τόπο μας, τα αδιέξοδα, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονταν για όσους τολμούσαν. Μας μίλησε για τις συνθήκες που βρήκε εκεί, στην ξενιτιά, που κάθε άλλο, παρά παραδεισένιες ήταν. Μόνος, ξένος, χωρίς δυνατότητα γλωσσικής συνεννόησης, χωρίς φίλους.

    Μα , από την άλλη, λέει … ¨ο άνθρωπος είναι θεριό, παλεύει, αγωνίζεται, προσαρμόζεται και στο τέλος τα καταφέρνει. Κι αν είσαι και Έλληνας ξενιτεμένος, οι πιθανότητες να τα καταφέρεις είναι πολύ περισσότερες¨.

    ¨Αντικρίζοντας το έργο σας στην αυλή του σχολείου, αισθάνθηκα μεγάλη αισιοδοξία και ικανοποίηση. Αισθάνθηκα τον τόπο μου, το χωριό μου να με θυμάται, να με αγκαλιάζει να με τιμά. Και μάλιστα, το πιο αγνό και υγιές κομμάτι του, η νεολαία, τα μικρά παιδιά και άρα το μέλλον του τόπου μας…

    Όσες φορές στη ζωή μου έπεσα για ύπνο το βράδυ, τόσες φορές πέρασε απ’ το μυαλό μου η επιθυμία να γυρίσω οριστικά πίσω. Και τα χρόνια πέρασαν, ανάμεσα σε δυο πατρίδες …

    …Με ρωτάτε αν μετάνιωσα. Με σιγουριά θα σας πω όχι.  Δεν είμαι αχάριστος. Η ξενιτιά εν τέλει, μου πρόσφερε μια καλύτερη ζωή, παρά τις αρχικές δυσκολίες, μου πρόσφερε οικογένεια, παιδιά, νέους φίλους και προπαντός με έκανε να αγαπήσω τη χώρα μου με μια αγάπη πιο δυνατή και πιο καθαρή¨…

    Τέλος, στις ερωτήσεις των παιδιών, αν γύριζε το χρόνο πίσω, αν θα άλλαζε κάτι στις επιλογές του, αν ξέχασε στοιχεία της πατρίδας του, αν η πατρίδα του τον ξέχασε, απάντησε με σιγουριά με τρία σταθερά ΟΧΙ :  ¨ ΟΧΙ, δεν θα άλλαζα τίποτα, πάλι θα έφευγα και πάλι θα λαχταρούσα να γυρίσω πίσω, τι σόι απόγονος του Οδυσσέα θα ήμουνα¨, είπε αστειευόμενος, ¨ ΟΧΙ δεν ξέχασα τίποτα απ’ την πατρίδα μου, πρόσωπα, συνήθειες, ήθη, έθιμα, τόπους, αντίθετα νοιώθω χρόνο με το χρόνο να διατηρούν μια φρεσκάδα και μια καθαρότητα απόλυτη στο μυαλό και στην καρδιά μου, και φυσικά, ΟΧΙ, δεν αισθάνομαι να με ξέχασε η πατρίδα μου και, μικρά μου παιδιά, μια απόδειξη είστε εσείς και το σχολείο σας, το σχολείο μου, που σήμερα με κάνατε πολύ χαρούμενο με τη φιλοξενία σας, το ενδιαφέρον σας να μάθετε για τις επιλογές της ζωής μου και τη δυνατότητα που μου δώσατε να θυμηθώ, γιατί, όπως μου είπε και ο Διευθυντής σας νωρίτερα, οι μνήμες είναι σαν τα φυτά του όμορφου κήπου σας, αν δεν τα ποτίζεις συχνά, μαραίνονται. Σας ευχαριστώ πολύ¨.

    Εμείς σας ευχαριστούμε κύριε Στεφανίδη για τις πολύτιμες εικόνες, μνήμες, εμπειρίες που βγάλατε απ’ το σεντούκι της ζωής σας και τις μοιραστήκατε μαζί μας.

    Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα …

     
     
    Όταν η εικόνα, η αισθητική και ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου, σκαλίζουν το μεράκι και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, αναδεικνύουν ταλέντα και δεξιότητες μαθητών, μετατρέποντάς το από χώρο εργασίας σε σπίτι τους … τότε είναι καταδικασμένο να ομορφαίνει αλλάζοντας και να αλλάζει ομορφαίνοντας, διαρκώς  ..

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ FARETRA.INFO

    Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη φιλοξενία της faretra.info και της κας Σμυρνή Δήμητρας, την οποία ευχαριστούμε δημόσια για τη διαρκή στήριξη και συμπαράσταση στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του σχολείου μας.

    Αφορμή της φιλοξενίας, η βράβευση του σχολείου μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Bravoschools για την  προώθηση των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    https://faretra.info/2021/06/11/se-panellinio-diagonismo-diakrithike-m-ena-empnefsmeno-theatriko-dromeno-gia-to-perivallon-to-dimotiko-scholeio-koulouras-imathias/

     

    ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     

    Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούμε να θυμηθούμε το δρώμενο:

    https://video.link/w/UMcpb

    Με μεγάλη ικανοποίηση λάβαμε την επιστολή βράβευσης για τη συμμετοχή του σχολείου μας στο διαγωνισμό #BravoSchools 2021, με το θεατρικό δρώμενο «Η Φύση αναπνέει μέσα απ’ την καρδιά μας» που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Earth Observation for Education”. Το περιεχόμενο του project αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την διαφύλαξη της ισορροπίας και της κανονικότητας της Φύσης και του πλανήτη Γη, την Κλιματική κρίση και το ανθρώπινο αποτύπωμα (ανακύκλωση, επανάχρηση …) καθώς και την προώθηση και υιοθέτηση μιας αειφορικής ματιάς και βιώσιμης ανάπτυξης υπό την έννοια της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, χωρίς να αφαιρούμε τη δυνατότητα των επόμενων γενιών να καλύψουν τις δικές τους μελλοντικές ανάγκες. 

    Το  Bravo Schools αναπτύσσεται από το QualityNet Foundation και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας in action for a better world.

    Το σχολείο μας, υποστηρίζει, με λόγια και πράξεις, σταθερά την προώθηση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (ατζέντα 2030), στόχων που αποτελούν το δρόμο που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, σε έναν υγιή πλανήτη, στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων

    Η Διεύθυνση του Σχολείου συγχαίρει θερμά τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για την προσπάθειά τους! Ξεχωριστά ευχαριστεί την εκ/κό –συνταξιούχο και αειθαλή συνεργάτη και φίλο του σχολείου μας, Παυλίδου Σοφία για τη συνεργασία.

    Δεσμευόμαστε όλοι μαζί να είμαστε Πρεσβευτές των 17 Στόχων για τη Δημιουργία ενός Καλύτερου Κόσμου!

     

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS+ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 3ου ΠΕΚΕΣ

     
     
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
    1η : Ο Κήπος μας, ο Τόπος μας, η Γη μας …
    (πατήστε το σύνδεσμο: https://video.link/w/8Wm0c)
    2η : Ο Κήπος ξέρει. Εσύ;
    (πατήστε το σύνδεσμο: https://video.link/w/0Gm0c )
    3η : Το Φυτολόγιό μας
    (πατήστε το σύνδεσμο: https://video.link/w/RGm0c )
    4η : Αγία Νοσταλγία
    (πατήστε το σύνδεσμο: https://video.link/w/yHm0c )
    Ευλογημένη συγκυρία (ή συνειδητή και στοχευμένη επιλογή;) για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, θέλησε την ταυτόχρονη συμμετοχή του σε προγράμματα με συναφή θεματολογία που αφορούν την Αειφορία, την Κλιματική Αλλαγή (για άλλους, πλέον, κρίση), το ρόλο του ανθρώπου και του αποτυπώματός του, το ρόλο της Τέχνης μέσα από την ευαισθητοποίηση στα παραπάνω ζητήματα και την ενσυναίσθηση.
    Η συμμετοχή του σχολείου στα προγράμματα:
    • Erasmus+ “ Earth Observation for Education”
    • Erasmus+ -επιμορφωτικό του Α.Π.Θ. –Π.Τ.Δ.Ε “CARE- Connecting Art with REal life issues”
    • 2 Προγράμματα του Δικτύου Αειφορίας του 3ου ΠΕΚΕΣ,
    ανέδειξε τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν εδώ και χρόνια, έντονα, τον τρόπο λειτουργίας του, δηλαδή:
    o τη συνεχή προσπάθεια δημιουργίας πεδίων δράσης για τους μαθητές, αυθεντικών συνθηκών και βιωματικής μάθησης, και
    o την ένταξη της Τέχνης (κάθε μορφής) στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και την αξιοποίησή της στη διδασκαλία και κατανόηση των γνωστικών αντικειμένων των τυπικών μαθημάτων του Α.Π.
    Οι σύντομες παρουσιάσεις που ακολουθούν έγιναν σε επιμορφωτική-εκπαιδευτική συνάντηση του Δικτύου Αειφορίας, στα πλαίσια διάχυσης των αποτελεσμάτων του Σχολείου μας.
    Θα ακολουθήσουν αναλυτικές θεματικές παρουσιάσεις τόσο στους εταίρους του Erasmus+ προγράμματος που υλοποιούμε, όσο και στο επιμορφωτικό πρόγραμμα Erasmus+ του Α.Π.Θ. (μέρος αυτών μαζί με άλλες θεματικές), στο οποίο συμμετέχουμε και του οποίου ανήκει μεγάλο μέρος της γνώσης και της έμπνευσης που καταθέσαμε μέσα από τις δραστηριότητές μας και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στην κα Ιωαννίδου και τις συνεργάτες της.