Προγράμματα

    Νοέμβριος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Οκτ   Δεκ »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Νοέμβριος 2022

    1η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ-2022»

     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας ξεκινά για 5η χρονιά τον «Δεκέμβρη των Παραμυθιών» με μια πανηγυρική έναρξη (καιρού επιτρέποντος).
    Την 1η Δεκεμβρίου, στην αυλή του θα φιλοξενήσει τη δράση “Το Τσίρκο Ταξιδεύει” που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με προσαρμοζόμενο υλικό για κάθε ηλικία.
    Ένα τσίρκο που ενώνει, δυναμώνει και εμπνέει, υπερασπίζεται τη συμμετοχή στη δράση, στο όνειρο, στη φαντασία. Ενισχύει τη συμπερίληψη και την αποδοχή.
    Καλό ξεκίνημα.

    ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΞΕΚΙΝΑ …

    « Ο Δεκέμβρης των παραμυθιών» … ο Δεκέμβρης του 2022, ένας ακόμη παραμυθένιος μήνας για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας
    Με το γενικό τίτλο « Ο Δεκέμβρης των παραμυθιών» ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου 2022, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ένας κύκλος προγραμματισμένων δράσεων φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής με σκοπό τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό του Προγράμματος Σπουδών και στόχο να φέρει τους μικρούς μαθητές σε επαφή με συγγραφείς, καλούς χειριστές της γλώσσας και της φαντασίας, της λαϊκής έκφρασης και της παράδοσης.
    Πρωταγωνιστής το παραμύθι. Το σημαντικότερο εργαλείο, για ένα παιδί, ανακάλυψης του κόσμου, αλλά και αντιστύλι κάθε «παιδικής ψυχής» που φωλιάζει σε σώματα ενηλίκων.
    Για ένα μήνα, παιδιά, δάσκαλοι, γονείς, γιαγιάδες, αφηγητές και συγγραφείς, σ’ ένα γλυκό αντάμωμα ηλικιών, ηθών και εθίμων, μέσα από σύγχρονα και παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο παραμύθια μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
    Ακολουθεί, σε κάρτες, η γενική πρόσκληση, το βασικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και λίγα λόγια για την αξία του παραμυθιού για τα παιδιά.
    Εκτός του επίσημου, βασικού προγράμματος των συναντήσεων, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν και να ακούσουν παραμύθια από γιαγιάδες του χωριού καθώς επίσης, και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των αφηγήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν οι ίδιοι σε διαδικασίες συνθετικής, ανατρεπτικής , δημιουργικής γραφής, με πρωταγωνιστές τους ίδιους ήρωες που θα γνωρίσουν σ’ όλες αυτές τις ¨παραμυθένιες¨ συναντήσεις.
    Ο κύκλος του «Δεκέμβρη των παραμυθιών» εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Language, Learning via Literature” και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

    Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας απευθύνει δημόσια έκκληση προσφοράς βιβλίων για το νέο χώρο Βιβλιοθήκης που δημιούργησε. Μια Βιβλιοθήκη που θα ικανοποιεί, εκτός των μικρών μαθητών μας, και τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας (τους κατοίκους στο σύνολό τους καθώς και τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρικτικά), στα πλαίσια και της απογευματινής της λειτουργίας (εθελοντισμός).
    Με τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη (φορέων, προσώπων, ιδιωτών, …) 150 περίπου τρεχάμενα μέτρα ραφιών περιμένουν να γεμίσουν με λέξεις νοήματα, εικόνες και χαμόγελα.
    Πιστεύοντας πως η συχνή επαφή των παιδιών με τα βιβλία, και ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου όπου βρίσκονται καθημερινά, έχει καθοριστική σημασία τόσο για την ανάπτυξη της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής (σημαντικότατο για το σχολείο μας) όσο και γιατί οικοδομεί μία σχέση με τα βιβλία σε βάθος χρόνου, μια σχέση που επηρεάζει θετικά τη σχέση του παιδιού με τους άλλους και δημιουργεί συνθήκες αποδοχής.
    Επιθυμούμε βιβλία, κυρίως παιδικής λογοτεχνίας- σύγχρονης και κλασικής, παραμύθια, βιβλία εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, βιβλία υποστηρικτικά και βοηθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου (για τους μαθητές του χωριού) καθώς και λογοτεχνικά κ.λ.π. βιβλία για ενήλικες (τμήμα ενηλίκων).
    Στόχος των βιβλίων που αναμένουμε είναι να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του σχολείου, να αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τους δασκάλους και μία πηγή έμπνευσης αλλά και υποστήριξης για τα παιδιά.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.
    Με εκτίμηση,
    Δημήτρης Στ. Κατσαβός
    (Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας)
    Επικοινωνία-συνεννόηση
    Τηλέφωνο: 2331097278
    Κινητό: 6977096550
    mail σχολείου: mail@dim-koulour.ima.sch.gr
    mail Διευθυντή σχολείου: d.katsavos@yahoo.gr

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ μέσα από τη νέα συνεργασία με τη ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ της ALPHA BANK

     
     
    Παρακολουθείστε λίγα λεπτά για μια Μεγάλη προσπάθεια: https://video.link/w/qAzCd
     
    Ή πως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μια συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα, να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο διδασκαλίας χωρίς να απομακρυνθούν από τα Αναλυτικά Προγράμματα, και το σημαντικότερο: να εμπλακούν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε διαδικασίες, (από τη διοργάνωση Διάλεξης και Εκθέσεων ως την οπτικοακουστική παραγωγή), πρωτόγνωρες για τους ίδιους όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της χώρας μας.
    Μέσα σε 15 λεπτά, η συνάδελφος του Σχολείου μας, κα Δημητριάδου Χριστίνα, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, κατάφερε να συμπεριλάβει και να αποτυπώσει προσπάθειες, δράσεις, γεγονότα, ιδέες, συναισθήματα, αγωνίες, εικόνες, γνώσεις, κοινωνικούς προβληματισμούς, Ιστορία, Γεωγραφία , Γλώσσα, Μαθηματικά, αλλά και Θρησκευτικά, Φυσική κ.λ.π., να δημιουργήσει μια «κιβωτό μνήμης», όλα με αφορμή το υλικό των εκπαιδευτικών πακέτων της Νομισματικής Συλλογής της ALPHA BANK «Νόμος Νομίζω, Νόμισμα» και «Νόμισμα και συναλλαγές».
    Μια προσπάθεια που έχει για εμάς, πλέον, παρελθόν – (με το πρώτο εκπαιδευτικό πακέτο είχαμε τη χαρά και την τιμή να ασχοληθούμε πριν τέσσερα περίπου χρόνια), παρόν – ( με το δεύτερο πακέτο, η ενασχόλησή μας, μόλις ολοκληρώθηκε, αφήνοντας ένα διάχυτο ενθουσιασμό στους μικρούς μαθητές και μια αίσθηση στους εκπαιδευτικούς που αποτυπώνεται στη λαϊκή ρήση «τα εργαλεία κάνουν το μάστορα», και σίγουρα θα έχει και μέλλον.
    Για άλλη μια φορά η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί τη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK και προσωπικά την Επιμελήτρια της Συλλογής, Δήμητρα Τσαγκάρη και την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, κα Ματίνα Δημοπούλου, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή μας περιέβαλαν με απόλυτη εμπιστοσύνη, αγκάλιασαν τις προσπάθειές μας, τις στήριξαν έμπρακτα και συνέβαλλαν αποφασιστικά στα παραγόμενα αποτελέσματα.
    Εκτός του σημερινού συνολικού video που σας παρουσιάζουμε κρίνουμε σημαντικό να θυμηθούμε ή κάποιοι να γνωρίσουν, ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις της πρώτης περιόδου, οι οποίες εμπλούτισαν τη συμμετοχή μας και στο εξαιρετικά επιτυχημένο σχέδιο Erasmus+ με τίτλο «Money matters».

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ (28/10-3/11-2022) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΙΟ

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και διάχυτη ικανοποίηση, η φιλοξενία της προπαρασκευαστικής επίσκεψης των εκπαιδευτικών, Agata Rapala, Monika Mlas-Bieniasz, Beata Turek, του Διαπιστευμένου σχολείου «SZKOLA PODSTAWOWA» της Πολωνίας (περιοχή Rzeszow) από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
    Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί προϊόν αιτήματος του Σχολείου της Πολωνίας προς τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, να αποδεχθεί για τον ερχόμενο Μάιο επίσκεψη-φιλοξενία μιας βδομάδας, μαθητών και εκπαιδευτικών του (περίπου 15).
    Σκοπός της κινητικότητας αυτής, των Πολωνών εκπαιδευτικών και μαθητών-ιών, είναι, μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών, παρακολούθησης εργασίας, διδασκαλίας εκπαιδευτικών και απ’ τους δυο φορείς καθώς και συμμετοχής και συνύπαρξης μεταξύ των μαθητών των δυο χωρών, να υπάρξει επιμόρφωση από τη μία αλλά και βιωματική μάθηση από την άλλη, για εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα συμπερίληψης μαθητών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενεί στους χώρους του μεγάλο αριθμό μαθητών-προσφύγων από τον πόλεμο της Ουκρανίας), περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (ανακύκλωση, επανάχρηση προϊόντων – όχι ως ένδειξη ένδειας και αδυναμίας προσωπικής και οικογενειακής, αλλά ως συλλογική στάση και θέση για τη σωτηρία του πλανήτη …), υιοθέτησης συμπεριφορών ενεργού, ευρωπαίου και παγκόσμιου πολίτη.
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, φυσικά και παρά το φόρτο εργασίας (μέσα στο Μάιο και Ιούνιο του 2023 θα φιλοξενήσει άλλες δυο αποστολές, στα πλαίσια προγραμμάτων Erasmus+ -EO4Edu & LLvL, που υλοποιεί), αποδέχθηκε την πρόσκληση-πρόκληση, πιστό και εμποτισμένο από το πνεύμα και την ιδεολογία Erasmus,ενός Erasmus της κατανόησης και της αποδοχής, ενός Erasmus της συμπερίληψης και του σεβασμού όλων προς όλους, ενός Erasmus της περιβαλλοντικής αφύπνισης και της κοινωνικής δράσης, ενός Erasmus που ενώνει τους νέους και τις νέες της Ευρώπης, που χαράζει και τους δείχνει το δρόμο, το δρόμο της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ευημερίας της ηπείρου μας.
    Η συγκεκριμένη προπαρασκευαστική συνάντηση, όπως προβλέπεται από το σχέδιο δράσης, αφορούσε την επαφή και γνωριμία των εκπαιδευτικών της Πολωνίας με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του Δ. Σχ. Κουλούρας, τους μαθητές του, τους χώρους και τις δυνατότητές του, καθώς βέβαια και τη δυνατότητα εξασφάλισης ευκαιριών γνωριμίας των φιλοξενούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών, τον ερχόμενο Μάιο, με τις φυσικές ομορφιές, τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την Παράδοση του τόπου φιλοξενίας, του τόπου μας.
    Η αναχώρησή των φίλων, πλέον και συνεργατών-συναδέλφων, οι οποίες δήλωσαν κατενθουσιασμένες από την παραμονή τους στη χώρα μας, στο σχολείο μας και από την φιλοξενία που προσφέραμε εκπαιδευτικοί και μαθητές του σ’ αυτές, έγινε εξασφαλίζοντας:
     Την πλήρη αποδοχή και συμπαράταξη της Διεύθυνσης του Δ. Σχ. Κουλούρας για αυτή τη συνεργασία, η οποία αποτελεί τιμή και ταυτόχρονα αποδοχή του σημαντικού έργου που προσφέρει το Δ. Σχ. Κουλούρας, τόσο σε επίπεδο Τοπικό, όσο και σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό, αφού έχει θέση στις επιλογές ευρωπαίων συναδέλφων για πραγματοποίηση συνεργασιών, υποδειγματικών διδασκαλιών , παρακολούθησης εργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών.
     Την απόλυτη υποστήριξη και συμφωνία για συνεργασία των εκπαιδευτικών του Δ. Σχ. Κουλούρας, που θα προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ικανοποίηση των στόχων της συνάντησης του Μαΐου.
     Την αγάπη, τον ενθουσιασμό και τις ανοιχτές αγκαλιές των μικρών μαθητών-ιών, αφού το πλησίασμα, η επικοινωνία, το παιχνίδι μαζί τους , υπήρξε πρωτόγνωρο , σε βαθμό που, ήδη, από την επόμενη ημέρα της αναχώρησής τους, τις αναζητούσαν,
     Την πλήρη ικανοποίησή τους για το χώρο φιλοξενίας ( τα χρώματα κι αρώματα, που λείπουν απ’ το δικό τους σχολικό χώρο) καθώς και για, στο μέτρο του δυνατού, την κτιριακή του κατάσταση, τη χωροταξία, τις υποδομές, ψηφιακές κ.λ.π., αφού μιλάμε για εκπαιδευτικούς που εκπροσωπούν σχολείο με πάνω από 400 μαθητές και κτίριο πολλών πολλών τετραγωνικών μέτρων.
    Άλλη μια ευκαιρία για το σχολείο μας, άλλη μια δυνατότητα προσφοράς αλλά και πρόσληψης νέων γνώσεων, εμπειριών, στάσεων και συμπεριφορών σχετικά με θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη εκπαίδευση τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλη μια ευεργετική «στιγμήErasmus» για όλους μας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, τοπική κοινωνία).

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

    Ο Πλάτωνας έλεγε ότι ακόμη και οι τοίχοι εκπαιδεύουν τους ανθρώπους.
     
    Πόσο μάλιστα, στο δικό μας σχολείο, όπου τίποτα δεν αφήνεται έξω από τη διαδικασία της μάθησης, τη διαδικασία άσκησης στο ¨ωραίο¨, και στην καλλιέργεια της Αισθητικής, που, να το πούμε με σιγουριά, διδάσκεται και μάλιστα, με τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτει μια διαδικασία διδασκαλίας: τις αισθήσεις!
    Ο χώρος του σχολείου, οι αίθουσες, οι διάδρομοι, τα χρώματα, μαζί με τα αρώματα των βοτάνων του κήπου μας, οι εικαστικές παρεμβάσεις, έργα τέχνης και χειροτεχνίας, δημιουργήματα μαθητών και εκπαιδευτικών … είναι ένας χώρος που μαθητές και δάσκαλοι τον βιώνουν ¨περιπατητικά¨ και ¨ποιητικά¨. Τον τριγυρνούν, μετατρέποντας τις κινήσεις και διαδρομές τους σε μια δημιουργική πράξη σύνθεσης ατμοσφαιρικών και αισθητηριακών ερεθισμάτων. Μέσα από τη σημαντική κατοίκηση στο χώρο, διαχέουν την εσωτερική τους ενέργεια, εισπράττουν εμπειρίες, αναπτύσσουν διάλογο μαζί του, εξοικειώνονται με τη χωρική φύση του, μεταλλάσσονται εντός τους , εναποθέτουν μέσα τους πείσματα, προοπτικές, ελπίδες, προσδοκίες, σποράκια προσπάθειας και αγώνα προσωπικού, δεδομένου ότι πολλοί εκ των κατοικούντων, μετά το μεσημέρι, βιώνουν ένα οικογενειακό περιβάλλον στερημένο και άχρωμο.
    Ευχαριστούμε το Δήμο Βέροιας για την χρωματική ανανέωση του χώρου μας, ιδιαίτερα το Δήμαρχο, κο Βοργιατζίδη, για την κατανόηση των θέσεών μας και της υποστήριξής του, αντιλαμβανόμενος ότι, για εμάς, για το δικό μας σχολείο, πέρα από την αισθητική απόλαυση, η χρωματική πανδαισία, αποτελεί ψυχοσυναισθηματική στήριξη και εν τέλει, ζήτημα επιβίωσης.