Προγράμματα

    Ιούλιος 2022
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν   Αυγ »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιούλιος 2022

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «35 ΧΡΟΝΙΑ ERASMUS».

     

    Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας την ευχαριστήρια επιστολή, την οποία και δημοσιεύει, για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τα «35 χρόνια Erasmus». Ταυτόχρονα με την Τιμή αισθάνεται και την Ευθύνη την οποία κουβαλά μια, τέτοιου επιπέδου, αναγνώριση των προσπαθειών.
    Ως αντίδωρο προς τους ανθρώπους και τους φορείς που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν, όλα αυτά τα χρόνια δημιουργίας, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, όλοι μαζί, τον αγώνα μας, για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό, απελευθερωτικό, χαρούμενο, συμπεριληπτικό. Και σ’ αυτή μας την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

    (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

     

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ι.Κ.Υ. (70 χρόνια),  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ERASMUS (35 χρόνια) !!! ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ …

    Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με τη σπουδαία προσφορά, σβήνει φέτος 70 κεράκια, ενώ το Πρόγραμμα ERASMUS (σε όλες τις μορφές και ονομασίες του), 35! Εδώ και 10 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας ανήκει στην οικογένεια  του Ι.Κ.Υ., αγκαλιά με το πρόγραμμα ERASMUS.

    Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους αφιερωματικά βίντεο καθώς και τους χαιρετισμούς της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως και του προέδρου του Ι.Κ.Υ., κου Κουτσιλιέρη, στην εκδήλωση «35 χρόνια Erasmus» στο Ζάππειο.

    Αφιερωματικό βίντεο στα «35 χρόνια Erasmus»

    https://video.link/w/f23xd

    Το μήνυμα-χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας στο Ζάππειο στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης «35 χρόνια Erasmus»

    https://video.link/w/Kz3xd

    Αφιερωματικό βίντεο στα «70 χρόνια Ι.Κ.Υ.»

    https://video.link/w/919xd

    Χαιρετισμός του Προέδρου ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. στο Ζάππειο στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης «35 χρόνια Erasmus»

    https://video.link/w/KI8xd

    Το ΙΚΥ, , είναι ένας κρατικός θεσμός που διαθέτει σπάνια χαρακτηριστικά: μπορεί να αλλάξει της ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενός φορέα (π.χ. σχολείο) τον τρόπο θέασης των πραγμάτων, να ανοίξει δρόμους, να δώσει ευκαιρίες που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να αξιοποιηθούν. Να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ισότιμες ευκαιρίες. Aυτό συνέβη και στη δική μας περίπτωση, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS.

    Η συμμετοχή του σχολείου μας, του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, εδώ και δέκα χρόνια, σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus μας οδήγησε σε μια νέα πορεία που άλλαξε το τοπίο της σχολικής μονάδας. Τα  σχέδια Erasmus χρησιμοποιήθηκαν  σαν  πολυεργαλείο: (ενδεικτικά, αναφέρω ως προς τι):

     ως πόλος έλξης, εμπλοκής και συμπαράταξης της τοπικής κοινωνίας.

     ως προς τη δημιουργία ενός πολύχρωμου, λειτουργικού, ελκυστικού παιδαγωγικού περιβάλλοντος,

     Ως προς τη διαδικασία εκπαίδευσης, κατανόησης των αναγκών των μαθητών, συμπερίληψης και συγκράτησής τους στην αγκαλιά του σχολείου, (εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς, μηδενίζοντας, σχεδόν , τη σχολική διαρροή)

     ως πλαίσιο Εισαγωγής καινοτομιών και υιοθέτησης νέων μεθόδων διδασκαλίας, ενισχύοντας τη φαρέτρα των εκπαιδευτικών και την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

     ως πεδίο δημιουργίας συνεργασιών και επικοινωνίας με Πανεπιστήμια, Μουσεία και άλλους φορείς Παιδείας Τέχνης και Πολιτισμού

     ως μοχλός πίεσης και διεκδικήσεων για τη συνεχή βελτίωση του σχολείου.

    Ο πολιτικός που έβαλε την υπογραφή του στη δημιουργία του ΙΚΥ ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, το 1951, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας. Η χώρα ήταν ακόμα διαλυμένη από τον Εμφύλιο και πολλοί νέοι που ήθελαν να γίνουν επιστήμονες αναγκάζονταν να ξεχάσουν το όνειρό τους: «Ένα παιδί έχει τάλαντον και διότι δεν έχει χρηματικά μέσα δεν ημπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Το Έθνος έτσι στερείται της υπηρεσίας των πρώτων του δυνάμεων», είχε πει τότε ο πολιτικός που άφησε τη σφραγίδα του σε μια ολόκληρη εποχή.

    Το Ι.Κ.Υ., 70 χρόνια μετά, διατηρεί ακέραια αυτή τη δέσμευση υπέρ των αδυνάτων μαθητών, των μη προνομιούχων σχολείων κ.λ.π. στηρίζοντάς τους-τα έμπρακτα. Γιατί το Ι.Κ.Υ. δεν είναι απλά ένας δημόσιος φορέας. Το Ι.Κ.Υ. πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποί του. Άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, σεμνοί, εργατικοί, οραματιστές μα πάνω απ’ όλα κοινωνικά ευαίσθητοι, πάνω απ’ όλα Άνθρωποι, πέρα και μακριά από κάθε περιορισμό που, ίσως, συνεπάγεται η ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου. Αυτοί είναι το Ι.Κ.Υ.

    Μακάρι η ελληνική πολιτεία να έφτιαχνε και άλλους θεσμούς, τόσο ανθεκτικούς και χρήσιμους, αποκλειστικά για τους νέους και την εκπαίδευση. Μακάρι και άλλοι φορείς να είχαν στους κόλπους τους τέτοια άξια, εργατικά και ευαισθητοποιημένα στελέχη Θα άνοιγε την πόρτα για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και αποδοχή.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ι.Κ.Υ. (70 χρόνια), ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ERASMUS (35 χρόνια) !!!

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ …

    Είναι σημαντικό, για ένα μικρό, επαρχιακό, δημόσιο σχολείο, να φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο και να του δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσει το «μικρό θαύμα» του, χάρη στην πρόσκληση του Ι.Κ.Υ, του Εθνικού Φορέα Υλοποίησης των Προγραμμάτων Erasmus.

    Είναι σημαντικό, μετά την παρουσίαση, να σε αναζητά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συνομιλήσει μαζί σου, να σε συγχαρεί για τις δράσεις και την πορεία του σχολείου και το σημαντικότερο, να δηλώνει ότι «θα ήταν ατυχής παράλειψη, αν στην επόμενη παρουσία μου στην περιοχή σας, την Ημαθία, δεν συμπεριλάβω μια επιτόπου επίσκεψη στο σχολικό σας χώρο, να δω και να πληροφορηθώ με λεπτομέρειες για το έργο σας. Είμαι δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε, σας στηρίζω απόλυτα».

    Είναι σημαντικό να συνομιλείς με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιου Επιτρόπου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά και να σου λέει: «Με έχει συγκινήσει η  προσπάθειά σας να υποστηρίξετε και να συμπεριλάβετε στα σχέδια Erasmus, παιδιά που στερούνται κινήτρων και ερεθισμάτων. Δημιουργείτε Ευρωπαίους πολίτες και σ’ αυτό τον αγώνα σας θα με έχετε συμπαραστάτη  σας».

    Λόγια και ελπίζω, αύριο, και έργα, (εδώ έχει ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που, έτσι κι αλλιώς, είναι εδώ και χρόνια, δίπλα μας και μας υποστηρίζει), που οπλίζουν το σχολείο μας, όλους εμάς (Διεύθυνση, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, τοπική κοινότητα …), με ένα δημόσιο κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα , την προσπάθειά μας για ένα σχολείο, δημοκρατικό, απελευθερωτικό, υπό την έννοια που αποδίδει στη λέξη ο Φρέιρε, συμπεριληπτικό, κοινωνικά, ευαίσθητου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες του μαθητικού του δυναμικού, ωστόσο, με στόχους που δεν περιορίζονται σ’ αυτές αλλά παλεύουν για «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε … λίγο ψηλότερα …».

    Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε τους χαιρετισμούς των προαναφερθέντων, στην επετειακή εκδήλωση «35 χρόνια Erasmus» που διοργάνωσε το Ι.Κ.Υ. σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, στο Ζάππειο.

    Η ομιλία-χαιρετισμός του Πρωθυπουργού :

    https://video.link/w/Ry3xd

    Η ομιλία-χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Αρμόδιου Επιτρόπου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στο Ζάππειο

    https://video.link/w/x13xd

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ “ΕΡΓΑ ERASMUS”

    (παρακολουθείστε εδώ το σχετικό video της παρουσίασης:

    https://video.link/w/3y3xd

     (όπως καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ)

    https://video.link/w/7y3xd

    (συμπεριλαμβανομένου και του βίντεο που προβαλλόταν ταυτόχρονα)

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, προσκεκλημένο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στην επετειακή εκδήλωση με τίτλο «35 χρόνια Erasmus» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, παρουσία του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των προέδρων του Ι.Κ.Υ. και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Πρυτάνεων και Πανεπιστημιακών παραγόντων και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρουσιάζει και εξηγεί πως η συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά σχέδια Erasmus, άλλαξε το τοπίο της σχολικής μονάδας, άνοιξε το σχολείο στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, κράτησε στην αγκαλιά του το σύνολο των μαθητών του, προσφέροντας κίνητρα, ερεθίσματα, ευκαιρίες και προκλήσεις, αποφεύγοντας τον εφιάλτη της σχολικής διαρροής.

    Ήταν μια μοναδική ευκαιρία προβολής, προώθησης του έργου μας, την οποία μας πρόσφερε το Ι.Κ.Υ. και ταυτόχρονα είσπραξης εξαιρετικών σχολίων και δεσμεύσεων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Αρμόδιου Επιτρόπου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής για την εξασφάλιση της συνέχισης και υποστήριξης του σχολείου στο έργο που επιτελεί.

    «ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ 35 ΧΡΟΝΩΝ ERASMUS» ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΑΘΗΝΑ

    Με αυτόν τον κολακευτικό για εμάς τίτλο η καταξιωμένη ηλεκτρονική εφημερίδα faretra.info, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή στήριξή της,, μίλησε για τη συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση 35 χρόνια Erasmus, καλεσμένο από το Ι.Κ.Υ.

    Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο το αφιέρωμα της εφημερίδας:

    https://faretra.info/…/to-dimotiko-scholeio-koulouras…/

    (Στα πλαίσια διάδοσης και προώθησης της συμμετοχής του σχολείου στα σχέδια Erasmus+)

    ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ , ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ERASMUS, “EO4EDU”

    Ένα ταξίδι στην Ουαλία, είναι από μόνο του μαγευτικό. Πόσο μάλιστα όταν πλαισιώνεται από αγαπημένα πρόσωπα-εταίρους στο σχέδιο Erasmus+ “Earth Observation For Education” και σε υποδέχονται στο σχολείο Ysgol Bro Hyddgen του Machynlleth οικοδεσπότες, όπως ο Τόμι και η Μαρία, τότε απογειώνεται.

    Σε μια τέτοια αποστολή-εμπειρία συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πρόγραμμα (ολοκληρώνεται η 2η χρονιά υλοποίησής του και ακολουθεί μια 3η), τις εξελίξεις που τρέχουν καθώς και τους προβληματισμούς τους.

    Ακολούθησαν ομαδοσυνεργατικές εργασίες πάνω στα templates ώστε να δομηθούν άρτια ούτως ώστε να είναι ικανά να στηρίξουν case studies αλλά και lesson plans που σχετίζονται με την παρατήρηση της γης μέσω δορυφόρων.

    Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή στο Center of Alternative Technology  – «CAT», το οποίο εδράζει στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας Dyfi . Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί πρότυπο καινοτόμο project μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη μελέτη οικοσυστημάτων, στην ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατ’ επέκταση στη διασφάλιση/ επίτευξη ενός πράσινου- οικολογικού μέλλοντος. Έπειτα από το καλωσόρισμα και μία γενική παρουσίαση από τους υπαλλήλους του κέντρου ακoλούθησε η παρουσίαση από τον Tomi στους παρευρισκόμενους μαθητές του σχολείου για το case study με το οποίο επρόκειτο να ασχοληθούν. Η συγκεκριμένη μελέτη εστίαζε στη βιόσφαιρα της Dify από τους ίδιους τους μαθητές, χρησιμοποιώντας εργαλεία τα οποία είχαν άμεση σχέση με την παρατήρηση μέσω δορυφόρου, τη χαρτογράφηση  αλλά και τη συλλογή δεδομένων. Αφού τα μέλη του EO4EDU συμμετείχαν επικουρικά μαζί με τους μαθητές του σχολείου, έγινε ένα meeting στο οποίο και καταλήξαμε στην τελική μορφή των templates που προαναφέρθηκαν. 

    Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του CAT παρουσίασε μία διαδραστική εφαρμογή που δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εφαρμογή αυτή σχετίζεται με την χαρτογράφηση της χλωρίδας και της πανίδας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, αναδεικνύοντας και ο ίδιος τη σημασία που έχουν οι εικόνες που μας έρχονται μέσω δορυφόρων για τη συλλογή δεδομένων και την παρατήρηση των αλλαγών που συμβαίνουν στην επιφάνεια της γήινης λιθόσφαιρας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μετά το Κέντρο Εναλλακτικής Τεχνολογίας σειρά είχε η πανέμορφη και γραφική φοιτητούπολη  Aberystwyth, όπου και μας έγινε ξενάγηση. Εκεί συζητήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που θα έχουν τα στελέχη του προγράμματος μέχρι την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ της Γερμανίας

    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ»

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    «Όσον το επ’ εμοί»
    ΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ- ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΚΑΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ του μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον ιστορικό, λογοτεχνικό και εικαστικό πρότζεκτ με θέμα:
    «Όσον το επ’ εμοί»
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΡΗΓΑΣ – ΚΑΒΑΦΗΣ
    Πρόκειται για μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνέργεια στην οποία παρουσιάζονται:
    1.Το Μονόφυλλο του Ρήγα Φεραίου για τον Μέγα Αλέξανδρο.
    2.Ο Ρένος Αποστολίδης διαβάζει το ποίημα του Καβάφη «200 π.Χ.»
    3.Το χειρόγραφο ποίημα «200 π.Χ.» του μεγάλου ποιητή.
    4. «Από τα χειρόγραφα του Καβάφη, δια χειρός Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, στη Χάρτα του Ρήγα, δια χειρός των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας».
    Ένα πρωτότυπο και εμπνευσμένο έργο το οποίο συνυπάρχει αρμονικά με το μεγαλειώδες έργο του Ρήγα, τη Χάρτα, το μονόφυλλο για τον Αλέξανδρο και το χειρόγραφο του Καβάφη.
    5. Τα 13 φύλλα της Χάρτας του Ρήγα.
    6. Ιστορικές και εικαστικές αναφορές στο πρόσωπο του Ρήγα.
    7. Προβολή βίντεο διάρκειας 30΄
    Η έκθεση λειτουργεί στην Αίθουσα Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου.
    Αγίου Νικολάου 4, Μελίκη Ημαθίας
    Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού στα τηλ. 2331081274 και 6977211473.
    Η περιοδική αυτή έκθεση λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες μόνιμες εκθέσεις από τις συλλογές του Κέντρου.
    Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ετοιμάζουμε ωραίες δράσεις για τις οποίες σύντομα θα σας ενημερώσουμ

    «Χαίρε ω χαίρε Ελευθεριά» Ένα εναλλακτικό θεατρικό δρώμενο (μεταφορά της Τέχνης του Λόγου και της Εικόνας)

     

    Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+  » Language Learning via Literature», με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας