Προγράμματα

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ι.Κ.Υ. (70 χρόνια),  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ERASMUS (35 χρόνια) !!! ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ …

    Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με τη σπουδαία προσφορά, σβήνει φέτος 70 κεράκια, ενώ το Πρόγραμμα ERASMUS (σε όλες τις μορφές και ονομασίες του), 35! Εδώ και 10 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας ανήκει στην οικογένεια  του Ι.Κ.Υ., αγκαλιά με το πρόγραμμα ERASMUS.

    Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους αφιερωματικά βίντεο καθώς και τους χαιρετισμούς της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως και του προέδρου του Ι.Κ.Υ., κου Κουτσιλιέρη, στην εκδήλωση «35 χρόνια Erasmus» στο Ζάππειο.

    Αφιερωματικό βίντεο στα «35 χρόνια Erasmus»

    https://video.link/w/f23xd

    Το μήνυμα-χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας στο Ζάππειο στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης «35 χρόνια Erasmus»

    https://video.link/w/Kz3xd

    Αφιερωματικό βίντεο στα «70 χρόνια Ι.Κ.Υ.»

    https://video.link/w/919xd

    Χαιρετισμός του Προέδρου ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. στο Ζάππειο στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης «35 χρόνια Erasmus»

    https://video.link/w/KI8xd

    Το ΙΚΥ, , είναι ένας κρατικός θεσμός που διαθέτει σπάνια χαρακτηριστικά: μπορεί να αλλάξει της ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενός φορέα (π.χ. σχολείο) τον τρόπο θέασης των πραγμάτων, να ανοίξει δρόμους, να δώσει ευκαιρίες που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να αξιοποιηθούν. Να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ισότιμες ευκαιρίες. Aυτό συνέβη και στη δική μας περίπτωση, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS.

    Η συμμετοχή του σχολείου μας, του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, εδώ και δέκα χρόνια, σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus μας οδήγησε σε μια νέα πορεία που άλλαξε το τοπίο της σχολικής μονάδας. Τα  σχέδια Erasmus χρησιμοποιήθηκαν  σαν  πολυεργαλείο: (ενδεικτικά, αναφέρω ως προς τι):

     ως πόλος έλξης, εμπλοκής και συμπαράταξης της τοπικής κοινωνίας.

     ως προς τη δημιουργία ενός πολύχρωμου, λειτουργικού, ελκυστικού παιδαγωγικού περιβάλλοντος,

     Ως προς τη διαδικασία εκπαίδευσης, κατανόησης των αναγκών των μαθητών, συμπερίληψης και συγκράτησής τους στην αγκαλιά του σχολείου, (εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς, μηδενίζοντας, σχεδόν , τη σχολική διαρροή)

     ως πλαίσιο Εισαγωγής καινοτομιών και υιοθέτησης νέων μεθόδων διδασκαλίας, ενισχύοντας τη φαρέτρα των εκπαιδευτικών και την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

     ως πεδίο δημιουργίας συνεργασιών και επικοινωνίας με Πανεπιστήμια, Μουσεία και άλλους φορείς Παιδείας Τέχνης και Πολιτισμού

     ως μοχλός πίεσης και διεκδικήσεων για τη συνεχή βελτίωση του σχολείου.

    Ο πολιτικός που έβαλε την υπογραφή του στη δημιουργία του ΙΚΥ ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, το 1951, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας. Η χώρα ήταν ακόμα διαλυμένη από τον Εμφύλιο και πολλοί νέοι που ήθελαν να γίνουν επιστήμονες αναγκάζονταν να ξεχάσουν το όνειρό τους: «Ένα παιδί έχει τάλαντον και διότι δεν έχει χρηματικά μέσα δεν ημπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Το Έθνος έτσι στερείται της υπηρεσίας των πρώτων του δυνάμεων», είχε πει τότε ο πολιτικός που άφησε τη σφραγίδα του σε μια ολόκληρη εποχή.

    Το Ι.Κ.Υ., 70 χρόνια μετά, διατηρεί ακέραια αυτή τη δέσμευση υπέρ των αδυνάτων μαθητών, των μη προνομιούχων σχολείων κ.λ.π. στηρίζοντάς τους-τα έμπρακτα. Γιατί το Ι.Κ.Υ. δεν είναι απλά ένας δημόσιος φορέας. Το Ι.Κ.Υ. πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποί του. Άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, σεμνοί, εργατικοί, οραματιστές μα πάνω απ’ όλα κοινωνικά ευαίσθητοι, πάνω απ’ όλα Άνθρωποι, πέρα και μακριά από κάθε περιορισμό που, ίσως, συνεπάγεται η ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου. Αυτοί είναι το Ι.Κ.Υ.

    Μακάρι η ελληνική πολιτεία να έφτιαχνε και άλλους θεσμούς, τόσο ανθεκτικούς και χρήσιμους, αποκλειστικά για τους νέους και την εκπαίδευση. Μακάρι και άλλοι φορείς να είχαν στους κόλπους τους τέτοια άξια, εργατικά και ευαισθητοποιημένα στελέχη Θα άνοιγε την πόρτα για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και αποδοχή.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ι.Κ.Υ. (70 χρόνια), ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ERASMUS (35 χρόνια) !!!

    Comments are closed.