Προγράμματα

    Ιανουάριος 2019
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Δεκ   Μαρ »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Ιανουάριος 2019

    Επίσκεψη της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ Βασιλικοί Παίδες”

    Με μια επίσκεψη  στο χώρο του νέου Μουσείου της Βεργίνας , ξεκίνησε η νέα χρονιά του 2019 για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Σε μία  ζεστή και οργανωμένη αίθουσα όπου μεταφέρθηκαν  νοερά στο αρχαίο  Βασίλειο των Μακεδόνων και στην πρωτεύουσα τους Αιγές, εκεί όπου βρισκόταν το παλάτι μέσα στο οποίο ζούσαν οι Βασιλικοί Παίδες. Έμαθαν ποιοι ακριβώς ήταν οι Βασιλικοί Παίδες , μια ιδιαίτερη ομάδα παιδιών και εφήβων ,και το λόγο δημιουργίας αυτής. Διερεύνησαν ζητήματα που αφορούσαν  την καθημερινή τους ζωή και την εκπαίδευση τους.

                    Ασχολήθηκαν κυρίως  με μία αγαπημένη συνήθεια αλλά και παράλληλα τον τρόπο εκπαίδευσης αυτών των παίδων , το ομαδικό κυνήγι μέσα από την αναπαράσταση του στην τοιχογραφία της Μετώπης στο βασιλικό τάφο του Φιλίππου.

                    Στη συνέχεια συμπλήρωσαν κατά ομάδες ένα πολύ ευχάριστο φύλλο εργασίας  και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Ντύθηκαν και τα αγόρια και τα κορίτσια ως αρχαίοι Βασιλικοί Παίδες και τα κορίτσια ως αρχαίες Μακεδονίτισσες  κορασίδες.     Έπειτα είχαν την ευκαιρία να υφάνουν σε αργαλειό , κατανοώντας το τρόπο δημιουργίας των υφασμάτων κατά τα παλαιότερα χρόνια  που μόλις πριν είχαν φορέσει.

            Στο τέλος δημιούργησαν με πηλό  και μία μήτρα που προερχόταν από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών το δικό τους δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας το οποίο  πήραν μαζί τους για ενθύμιο.

            Η εκπαιδευτική εκδρομή  μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στους Βασιλικούς τάφους .

            Είναι φανερό ότι μετά από όλες αυτές τις δράσεις και την εκπαιδευτική επίσκεψη  οι μαθητές μας γνώρισαν καλύτερα τους προγόνους τους  και την καταγωγή τους κι ένιωσαν περήφανοι που είναι και οι ίδιοι Μακεδόνες.  

     Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Παπαργυρούδη Φώτω για την εξαιρετική  προσέγγιση που είχε στους μαθητές μας και την εγκάρδια διάθεση με την οποία διεκπεραίωνε το πρόγραμμα . Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, για τη μόνιμη και σταθερή διάθεσή του να υποστηρίζει και να στηρίζει τη μεταφορά των μαθητών μας, των μικρών συγχωριανών του, παρέχοντάς μας κάθε διευκόλυνση στις δύσκολες οικονομικά εποχές που βιώνουμε.

    ¨Δεν ξέρω τίποτα με σιγουριά, αλλά το να βλέπω τα αστέρια με κάνει να ονειρεύομαι … ¨ Vincent van Gogh

    Κι επειδή οι αγάπες και οι αδυναμίες δεν κρύβονται, ένα μικρό αφιέρωμα λόγου και εικόνας από την έκθεση-αφιέρωμα στον Vincent van Gogh, όπως αποτυπώθηκε μετά την επίσκεψή μας στα πλαίσια του Erasmus+ “Together We Can Do So Much”.

    Γι’ αυτούς που δεν είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν.

    ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ «TOGETHER WE CAN DO SO MUCH»

    Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα φιλοξενίας εκπαιδευτικών-εταίρων, ευρωπαϊκών σχολείων (Βελγίου, Λιθουανίας, Τουρκίας, Πολωνίας) από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

    Ήταν η πρώτη συνάντηση γνωριμίας και συντονισμού των εταίρων και γι’ αυτό δεν υπήρχαν μαθητές στις αποστολές. Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+που συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει τον τίτλο “Together We Can Do So Much” και στόχο έχει την εξεύρεση και εξασφάλιση κοινού, δημιουργικού και ποιοτικού χρόνου ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, μέσα από τον προγραμματισμό δράσεων (με έμφαση σε θέματα ανακύκλωσης και αειφόρου ανάπτυξης …), κατασκευών, ανάληψης πρωτοβουλιών (δημιουργικά εργαστήρια, λέσχη κινηματογράφου, φιλαναγνωσίας …) κ.λ.π.

    Ήδη, από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας υλοποίησε πολλές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή (κοινές επισκέψεις γονιών-παιδιών, ημέρες συνύπαρξης και συνδημιουργίας στο χώρο του σχολείου, απογευματινά δημιουργικά εργαστήρια για γονείς και μαθητές, διοργάνωση βιωματικών δράσεων με πυρήνα το παραμύθι …

    Ήδη, εδώ και καιρό δημιουργήθηκε βήμα-βήμα όλη εκείνη η απαραίτητη υποδομή που θα έκανε τους εταίρους του προγράμματος να αισθανθούν το χώρο μας, χώρο του προγράμματος και δικό τους.

    Χρονολόγιο Φιλοξενίας

    1η ημέρα

    Υποδοχή από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των φιλοξενούμενων εταίρων μας. (Για την οργάνωση του χώρου και της εστίασης ευχαριστούμε το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου).

    Παρουσιάσεις γνωριμίας χωρών, περιοχών, εκπαιδευτικών συστημάτων και σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

    Ξενάγηση στο χώρο της Νομισματικής Έκθεσης που πραγματοποιείται στα πλαίσια του άλλου προγράμματος  Erasmus+ που συνεχίζει να υλοποιεί το σχολείο μας με τίτλο “Money Matters”.

    Συνάντηση εργασίας όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που έχρηζαν προγραμματισμού, διευκρινίσεων και διορθώσεων.

    2η ημέρα

    Ημέρα κοινών δράσεων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών (και των φιλοξενούμενων). Όλοι μαζί κατασκεύασαν ταΐστρες για τα πουλιά του χειμώνα. Μια πρωτοβουλία γεμάτη ευαισθησία για τα αδύναμα πλάσματα που δυσκολεύονται να βρουν τροφή μέσα στα χιόνια και το κρύο.

    Παρουσία και χαιρετισμός του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

    Παιχνίδια για την ανακύκλωση και μουσικοχορευτικά δρώμενα (Ρουγκάτσια) με την ευθύνη του Γυμναστή του σχολείου. (Εδώ, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας για την παραχώρηση, χωρίς απουσίες, μαθητών του που υπήρξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν μαθητές του σχολείου μας και συγχωριανοί μας).

    Μεταφορά εταίρων και γονιών στα χωράφια του χωριού όπου τοποθέτησαν στα δέντρα τις ταΐστρες των πουλιών.

    Επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας. Επαφή των εταίρων με τα ιστορικά πειστήρια της ελληνικότητας (ιστορικά, γλωσσικά, πολιτισμικά) της Μακεδονίας.

    Επίσκεψη και ξενάγηση στο Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο ¨Γ. Μελίκη¨. Γνωριμία των εταίρων με την καθημερινή ζωή, τα αντικείμενα, τις ενδυμασίες, τα παιχνίδια, τις γιορτές, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της περιοχής μας. Στη συνέχεια, παρέα με τον οικοδεσπότη Γιώργη Μελίκη, καθίσαμε όλοι γύρω από το τζάκι του Μουσείου, σε μια συμβολική εικόνα πλησιάσματος και ζεστής συνύπαρξης και, αφού κεραστήκαμε τσάι, καφέ και γλυκά του κουταλιού, μιλήσαμε όλοι μαζί για την αξία της παράδοσης και της διατήρησής της στο δυνάμωμα των σχέσεων μεταξύ των γενεών, στο πλησίασμα και την κατανόηση των σχέσεων γονιών και των παιδιών τους.

    3η ημέρα

    Επίσκεψη στην Καλαμπάκα-Μετέωρα

    Γνωριμία με τον ορθόδοξο μοναχισμό και τα Μοναστήρια της περιοχής καθώς με το εξαιρετικό και μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των βράχων.

     

    4η ημέρα

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

    Γνωριμία με την ιστορία της πόλης μέσα από την ξενάγηση στο Λευκό Πύργο αλλά και στο Γαλεριανό συγκρότημα (Βασιλική, Καμάρα, Ροτόντα) τόσο δια ζώσης όσο και δια της εντυπωσιακής προβολής που παρουσιάζεται στο Πληροφοριακό Κέντρο Αρχαιοτήτων της Πόλης, στην πλατεία Ναυαρίνου.

    Η ημέρα στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με μια , επίσκεψη στην εντυπωσιακή έκθεση-αφιέρωμα στον Van Gogh σηματοδοτώντας και την ευρωπαϊκή διάσταση των ενδιαφερόντων μας καθώς και της συμπόρευσής μας με σημαντικά γεγονότα πολιτισμού και τέχνης που συντελούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Εκτός των παραπάνω, όλες αυτές τις ημέρες, οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές, αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις μέσα σε καλούς και με προσοχή επιλεγμένους χώρους εστίασης.

     

    Το μόνο σημείο που προκάλεσε μια σχετική θλίψη στους εταίρους είναι το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του προγράμματος που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, τοποθέτησε τόσο ψιλά τον πήχη που θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν, όταν έρθει η δική τους σειρά.

    Το συμπέρασμα βέβαια, είναι ότι μια ακόμη καλή και εργατική συντροφιά προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Συντροφιές που δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν, να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να ανταλλάσουν παιδαγωγικές σκέψεις και προτάσεις, να μοιράζονται προβληματισμούς και καλές πρακτικές επίλυσης προβλημάτων, να κοινωνούν την εμπειρία και τη γνώση, είτε ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα συνεργασίας, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, κι αυτό γιατί πάνω απ’ τα προγράμματα, τους στόχους, τις δράσεις, τα ταξίδια και τις ανταλλαγές, είναι οι άνθρωποι. Κι αυτή είναι η ουσία των προγραμμάτων Erasmus+, ανοίγουν δρόμους, αλλάζουν ζωές, διευρύνουν την οπτική θέασης των πραγμάτων όλων των συμμετεχόντων, μαθητών και εκπαιδευτικών.