Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ   Ιαν »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Δεκέμβριος 2021

    ΕΥΧΕΤΗΡΙΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Οι κάρτες του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας για τους φίλους, συναδέλφους, συνεργάτες εντός και εκτός της χώρας μας .
    Χρόνια Πολλά!

    ΤΟ ERASMUS+ PROJECT «EO4Edu» ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

    Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων του προγράμματος EO4Edu για να νιώσουν μαζί το πνεύμα των γιορτών, φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικες δημιουργίες (κάρτες κ.λπ.), τραγουδώντας τα κάλαντα ( κοινά σε ρυθμό με τις χώρες της Ευρώπης), παρουσιάζοντας-γνωρίζοντας ένα έθιμο και παράδοση της χώρας μας και της περιοχής μας.
    Με τον ίδιο τρόπο ανταπάντησαν και οι φίλοι εταίροι των σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου-Ουαλίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας (βιντεάκια, τραγούδια, ευχές …)
    Μια μεγάλη γειτονιά κι όλα τα παιδιά μαζί στην ίδια αλάνα, τι κι αν η γλώσσα διαφέρει; Οι ρυθμοί, τα χαμόγελα, τα λαμπερά μάτια, η προσδοκία των γιορτών, είναι για όλα τα παιδιά κοινή. Κι αυτό το βιώνουμε, χάρη στις ευκαιρίες, επαφές και σχέσεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια των Erasmus+.
     
    Δείτε εδώ τις δημιουργίες των παιδιών μας:
    το έθιμό μας:
    το τραγουδάκι μας:

    ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ERASMUS+ με τίτλο “ LANGUAGE LEARNING VIA LITERATURE” (LLvL)

    Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ολοκλήρωσαν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία λογότυπου για το νέο σχέδιο Erasmus+ LLvL (Language Learning via Literature) στο οποίο συμμετέχουμε και μόλις ξεκινά. Εργάστηκαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπολογιστές, καλλιεργώντας δεξιότητες αναζήτησης, αξιολόγησης, επιλογής πληροφοριών, εικόνων, προσαρμόζοντάς τα ευρήματά τους στη δική τους στοχοθεσία, παράγοντας στο τέλος, έργα με τη δική τους σφραγίδα και μήνυμα.
    Μέσα από παιγνιώδεις καταστάσεις, προσθέτοντας, αφαιρώντας, με πλούσια φαντασία, έξυπνες ιδέες και προπαντός, διάθεση για δημιουργία, μπαίνουν σταδιακά στον απέραντο κόσμο της Πληροφορικής, της Γραφιστικής και της Τεχνολογίας, στον κόσμο, με άλλα λόγια , του αύριο.
    Με δεδομένο την προηγούμενη ανάλογη διαδικασία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να επιλεγεί το λογότυπό μας, ως αυτό που αντιπροσωπεύει, πλέον, το σχέδιο Erasmus+ “Earth Observation For Education” ,- το άλλο, δηλαδή, σχέδιο Erasmus+ που υλοποιούμε παράλληλα, ο πήχυς ανέβηκε ψηλά και οι προσδοκίες μεγάλωσαν. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν και οι δάσκαλοι, είναι ότι η προσπάθεια και ο αγώνας έχουν αξία.
    Καλή επιτυχία
     

    στη συμμετοχή στο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, στο πρόγραμμα, σχολείων των ευρωπαϊκών χωρών.

    «CARE – CONNECTING ART WITH REAL LIFE ISSUES» ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 2η ΧΡΟΝΙΑ

    Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «CARE – Connecting Art with Real Life issues» του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο, για δεύτερη χρονιά συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
    Η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στο πνεύμα των ημερών που μόλις ξεκινούν, στις μέρες των Χριστουγέννων. Μέσω της Τέχνης και με τον μοναδικό τρόπο της Μάρθας Ιωαννίδου, ταξιδέψαμε σε τεχνοτροπίες, εικαστικές αποδόσεις αλλά και θεολογικές-φιλοσοφικές πλαισιώσεις έργων και καλλιτεχνών από τη Βυζαντινή έως τη Δυτική-Ευρωπαϊκή Τέχνη αλλά και τη σύγχρονη, μοντέρνα, όπως ονομάζουμε, Τέχνη. Θυμηθήκαμε και καταθέσαμε ο καθείς μας κι από ένα έθιμο, μια παράδοση του τόπου του, της περιοχής του, γευτήκαμε, με το νου, χριστουγεννιάτικες γεύσεις.
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας παρουσίασε το έθιμο του τόπου μας, τα «Ρουγκάτσια» καθώς και παραμύθια του Δωδεκαημέρου (καλικάντζαροι …), όπως μας τα διηγήθηκε ο Γιώργης Μελίκης.
    To «CARE – Connecting Art with Real Life issues» είναι ένα πρόγραμμα, απ’ το οποίο, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κερδίσαμε σε παιδαγωγικό αλλά και εικαστικό επίπεδο πάρα πολλές γνώσεις και εμπειρίες (σύνδεση της τέχνης με την πραγματική ζωή), ήρθαμε σε επαφή με μεγάλους δημιουργούς και τα έργα τους, μάθαμε να αξιοποιούμε την Τέχνη στην καθημερινή διδακτική των μαθησιακών αντικειμένων (Μάρθα Ιωαννίδου), μάθαμε να χρησιμοποιούμε εργαλεία και να εφαρμόζουμε διαδικασίες συμπερίληψης (Σούλα Μιτακίδου) κι όλα αυτά μαθητεύοντας και βιώνοντας την Αειφορία με λόγο και πράξη, με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση του παιδαγωγικού τους προφίλ και του κοινωνικού τους ρόλου.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ «5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

     
    Για πέμπτη συνεχή χρονιά (δεύτερη, διαδικτυακά), το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας συμμετείχε στον καινοτόμο, μα πάνω απ’ όλα χρήσιμο θεσμό του ¨Δημοτικού Συμβουλίου παίδων¨ του Δήμου Βέροιας. Με εύστοχα θέματα, προβλήματα που απασχολούν τον τόπο του, τους πολίτες του, το ίδιο το σχολείο και τους μετέχοντες σ’ αυτό, χωρίς να μασάει τα λόγια του, αλλά και χωρίς να εκπέμπει μιζέρια και γκρίνια, κάθε φορά, θέτει προβληματισμούς, προτείνει λύσεις, ζητάει παρεμβάσεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι μαθητές βαπτίζονται στην κολυμβήθρα του «συμμετέχειν», μαθαίνουν να διεκδικούν το δίκαιο, προβάρουν την ιδιότητα του αυριανού, ενήλικα, υπεύθυνου, παρεμβατικού, διεκδικητικού πολίτη, του πολίτη που δεν θα αρκείται στα προσφερόμενα αλλά θα παλεύει πάντοτε για το καλύτερο.
    Συγχαρητήρια στους μαθητές και την εκπαιδευτικό της Στ΄ τάξης κα Χατζηπαναγιωτίδου και ιδιαίτερα στη μαθήτρια Στεφάνου Ξένια, που ανέλαβε το φορτίο της παρουσίασης του θέματος που επέλεξαν, για φέτος, και έθιγε την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη των σχολικών γευμάτων, σε μια χρονιά ιδιαίτερη και δύσκολη, σε συνθήκες πανδημίας και φόβου, όπου αναζητούμε τρόπους μείωσης της σχολικής διαρροής μαθητών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και κάλυψης μέρους των αναγκών τους. Η μαθήτρια ζήτησε από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους που ήταν παρόντες, να σκύψουν στο θέμα και να πιέσουν με τη δύναμη που έχουν προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί, αλίμονο, αν οι αρμόδιοι περιορίζονταν στις αρμοδιότητές τους και μόνο.
    Εκτός του Δημάρχου και των αντιδημάρχων της πόλης μας, στη συνεδρίαση μετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κος Αλ. Κόπτσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Μπαχαράκης, ο Διευθυντής Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας κος Πυρινός, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, κος Γραίκος, Μακαρατζής και η κα Παπαγεωργίου.

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ PROLEPSIS ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ.

    Με μεγάλη ικανοποίηση οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας υποδέχθηκαν τα ατομικά γεύματα (δεκατιανό) του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Για το σχολείο μας είναι ένας … φίλος απ’ τα παλιά (5 χρόνια συνεργασίας). Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλους τους μαθητές, στις γνώριμες απ’ τα παλιά , συσκευασίες με τα λογότυπα, τα μηνύματα Υγιεινής Διατροφής, πάνω απ’ όλα όμως, με ένα ολοκληρωμένο, θρεπτικό και υγιεινό περιεχόμενο (διαφορετικό κάθε ημέρα), το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών (σωματική και πνευματική).

    Ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίο για τα περισσότερα παιδιά του σχολείου μας, σε μια χρονική περίοδο (πανδημία) δύσκολη και απρόβλεπτη. Μέσα στις πρωτόγνωρες, υγειονομικά και  οικονομικά, συνθήκες και τα ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τις πιθανές συνέπειες στη διατροφή και την υγεία των παιδιών, καθώς επίσης και τις λανθασμένες, διατροφικές συνήθειες που κυριαρχούν στην καθημερινότητα τους, με την ανοχή, συχνά,  γονιών και δασκάλων, αποτέλεσε κατά το παρελθόν και αποτελεί και τώρα, σωτήρια και σωσίβια εξέλιξη η συμμετοχή του συνόλου των μαθητών του σχολείου μας στο παραπάνω πρόγραμμα.

    Εννοείται ότι η φύλαξη, διανομή και κατανάλωση από τους μαθητές των γευμάτων, γίνεται με απόλυτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων covid 19, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας.

    Με όπλα την υποστήριξη των ανθρώπων του Prolepsis, τη στήριξη και βοήθεια των γονιών, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, όλα θα κυλήσουν ομαλά και προς όφελος των μικρών μαθητών μας.