Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ   Ιαν »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Δεκέμβριος 2024

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Τελευταία ημέρα, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
    Ήδη τα παιδιά, μόλις πήρε να σουρουπώνει, κουβαλώντας μια παράδοση χρόνων, για το χωριό μας, ξεκίνησαν να λένε τα κάλαντα. Βλέπουν φως στο παράθυρο του γραφείου του Διευθυντή του Σχολείου τους και ανησυχούν: «Κύριε, ακόμη εδώ είστε;». Κι αμέσως μετά αλλάζουν διάθεση: «Να τα πούμε;»
    Να τα πείτε , να τα πείτε … (γυρνώντας με πίσω σχεδόν 50 χρόνια !)
    Το βράδυ είχα ονειρευτεί, για μια ακόμη φορά, πως ήρθε και μου χτύπησε την πόρτα ο Πάουλο Φρέϊρε (τουλάχιστον έτσι λέει πάντα, ότι είναι αυτός, ο μεγάλος παιδαγωγός και οραματιστής, υποστηρικτής των μη προνομιούχων και καταπιεσμένων ανθρώπων και θιασώτης της απελευθερωτικής παιδείας).
    Μου θύμισε κάποια λόγια του:
    «Το κάλεσμα, δάσκαλε, μην ξεχνάς , το κάλεσμα»
    «Ποιο κάλεσμα;», έκανα ότι δεν καταλάβαινα.
    «Αυτό που προσκαλεί όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις να μετέχουν στη χαρά του σχολείου και της εκπαίδευσης. Στη χαρά της δημιουργίας και της επιβράβευσης. Στη χαρά της απελευθέρωσης από κάθε φύσης δεσμά, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Σ΄ αυτό το κάλεσμα που τους μαθαίνει πώς να μαθαίνουν, πώς να αγαπούν, πώς να συνυπάρχουν με το διπλανό τους».
    Το πρωί είχα έρθει αποφασισμένος να μην κάνουμε μάθημα, τελευταία μέρα, και μάλιστα μετά από έναν κοπιαστικό «Δεκέμβρη των παραμυθιών».
    Θα ζητήσω απ’ τους δασκάλους, σκέφτηκα, να αφήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές, να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να φτιάξουν και να φάνε παπαδούλες , να δουν ταινίες χριστουγεννιάτικες, να λάβουν δώρα, να κάνουμε κληρώσεις βιβλίων αγαπημένων συγγραφέων που φιλοξενήσαμε, να αναζητήσουν την παρουσία του Αι Βασίλη, να νιώσουν τη χαρά της παρουσίας του στο σχολείο …
    Τι έκπληξη; Δεν χρειάστηκε να πω τίποτα. Οι δάσκαλοι ήταν «σαν έτοιμοι από καιρό».
    Ή είχαν δει το ίδιο όνειρό με μένα ή η, τόσων χρόνων, συνεργασία μας, μας έκανε ένα ¨όλον¨ που σκέφτεται, αισθάνεται, δρα, αγαπά, συμπάσχει, φροντίζει … με τον ίδιο τρόπο!
    Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά!
    Δημήτρης Κατσαβός
    (Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας)

    ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

     
    Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το σχολείο μας, μέσα στο χαμό των ευχών, των εικόνων, των στολιδιών, της αγοράς και των προετοιμασιών, η έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα faretra.info να αφιερώνει χρόνο και χώρο για να αναφερθεί στην ολοκλήρωση του ¨Δεκέμβρη των Παραμυθιών¨ του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.
    Δείτε στο σύνδεσμο το αφιέρωμα:  Αυλαία για τον7ο Δεκέμβρη των παραμυθιών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας
     

    ΑΝΤΙ ΕΥΧΩΝ

    ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΟΥ, ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΕΚΛΕΙΣΕ Ο 7ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Μια γεύση από την αφήγηση παρακολουθείστε στο σύνδεσμο: https://youtu.be/2OWI9YrkL-c
     
    Η Αυλαία του 7ου Δεκέμβρη των παραμυθιών, του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας έκλεισε μ’ ένα παραμύθι στη Γλώσσα του Ρουμλουκιού, στη Γλώσσα του Ελληνότοπου, του τόπου που περιλάμβανε τα χωριά του κάμπου της Βέροιας που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας ως το Λουδία και τον Θερμαϊκό καθώς και τα χωριά στις παρυφές των Πιερίων. Στα χωριά του Ρουμλουκιού, φυσικά, ανήκει και η Κουλούρα.
     
    Καλεσμένος του Σχολείου ο ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας και ακάματος εργάτης Διατήρησης της Μνήμης, ο κος Αχιλλέας Τσιάρας.
     
    Ένας από τους ανθρώπους του τόπου μας που οφείλουμε βαθειά ευγνωμοσύνη για το έργο τους σ’ αυτή την προσπάθεια διατήρησης, οι οποίοι, πέρα από την επαγγελματική τους απασχόληση, από αγάπη και μεράκι ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την καταγραφή της προφορικής μας παράδοσης, -όπως παραμύθια, τραγούδια και χοροί, ήθη και έθιμα, τοπικές διάλεκτοι και λοιπές τοπικές παραδόσεις- παραδόσεις και μνήμες που θα είχαν χαθεί αν ευαίσθητοι και φιλότιμοι άνθρωποι σαν και τον καλεσμένο μας, σαν τον κο Μελίκη, τον κο Μοσχόπουλο, τον κο Δελιόπουλο και άλλων (ενδεικτικές οι αναφορές) δεν κάθονταν με ιδιαίτερη υπομονή να τα καταγράψουν.
     
    Μικρή συμβολή σ’ αυτή την προσπάθεια και μάλιστα με αποδέκτες τα μικρά παιδιά ήταν και η δική μας ένταξη «του Χαμένου», ενός παραμυθιού στη Γλώσσα του Ρουμλουκιού, στον 7ο Δεκέμβρη της Πολυγλωσσίας, ώστε να ακουστούν λέξεις και ¨μασλάτια¨ των ανθρώπων του τόπου μας, των ανθρώπων που διατήρησαν τα ¨αντέτια¨ τους, την ίδια γλώσσα, την ίδια ενδυμασία , κοινά ήθη και έθιμα για αιώνες υπό τον τουρκικό ζυγό.
     
    Ο κος Τσιάρας, με μια αφήγηση άμεση, ζωντανή και αυθεντική στο περιεχόμενό της, χρησιμοποίησε πληθώρα λέξεων της τοπικής μας διαλέκτου, έκανε, συχνά, διαφωτιστικές επεξηγήσεις και εκφράσεις αλλά, ως βαθύς γνώστης του συνολικού πολιτισμικού πλαισίου, προχώρησε και σε πολλές λαογραφικές προεκτάσεις.
     
    Το συμπέρασμα; Ένας πολύτιμος γλωσσικός θησαυρός, που κοσκινίστηκε επί αιώνες στο λαϊκό χρυσωρυχείο, και που τον χαίρονται πια και τον μιλούν ολοένα και λιγότεροι, ένα γλωσσικό ιδίωμα που πηγάζει από την κοινοτική μας παράδοσή, έχει ανάγκη ενεργούς προβολής και χρήσης. Η αξία του θησαυρού αυτού πολλαπλασιάζεται, όταν ο θησαυρός διαιρείται, όταν γίνεται κτήμα των πολλών, όταν επανασυνδέει τις γενεές, όταν φωτίζει το μέλλον με την απλότητα, την πείρα και τη σοφία των προγόνων μας. Κι εδώ η παιδεία, εδώ το σχολείο , μπορεί να παίξει το ρόλο του. Χωρίς να περιμένει ένταξη σε Αναλυτικά προγράμματα και εγκυκλίους. Υπάρχει και το πεδίο της άτυπης εκπαίδευσης το οποίο μπορούμε με γνώση, αγάπη και μεράκι να εμπλουτίσουμε και να υπηρετήσουμε, εμείς, οι δάσκαλοι.
     
    Σ’ αυτά τα πλαίσια, μετά την αφήγηση του Παραμυθιού ακολούθησε μια εκτενής αναφορά στα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, έγινε παρουσίαση, από μαθήτριες του σχολείου ενός εθίμου (συκότουρτα ή χριστόψωμο) κάνοντας χρήση της ντοπιολαλιάς, ακούστηκαν παραδοσιακά κάλαντα της περιοχής μας.
    Στην εκδήλωση εντάχθηκαν, διαδικτυακά, και μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Διαβατού-Μέσης, εμπλουτίζοντάς τη με παραδοσιακά κάλαντα και από άλλες περιοχές της χώρας μας (Θράκη, Χίος …) και ανταλλάσοντας χριστουγεννιάτικες ευχές. Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Διαβατού-Μέσης συμπεριλαμβάνεται στην κοινοπραξία Erasmus+, στα πλαίσια της Διαπίστευσης που κατέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και μαζί υλοποιούν δραστηριότητες (επιμορφωτικές, ευρωπαϊκές μετακινήσεις και επί τόπου παρακολουθήσεις διδασκαλιών σε ξένα σχολεία, ανταλλαγή μαθητών …) καθώς και κοινές δράσεις προβολής, διάχυσης αλλά και ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας.
     
    Η ολοκλήρωση της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να κλείσει παρά μόνο με παραδοσιακούς χορούς, αφού θα ήταν ατόπημα, αν δεν αξιοποιούσαμε την σημαντική ιδιότητα του καλεσμένου μας, κου Τσιάρα, αυτή του Χοροδιδάσκαλου, μια ιδιότητα και μια αξία που τη συνοδεύει, στέλνοντάς τον, συχνά, σε κάθε άκρη της Γης (σε λίγες μέρες αναχωρεί για την Αμερική) παρουσιάζοντας και διδάσκοντας τους χορούς της χώρας μας σε ομογενείς Έλληνες 3ης και 4ης … γενιάς, συμβάλλοντας στη διατήρηση του ομφάλιου λώρου όλων με τη Μητέρα Πατρίδα.
    Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί τον κο Τσιάρα για την παρουσία του στο Σχολείο μας. Παρουσίες σαν κι αυτή προσθέτουν ποιότητα και εγκυρότητα στο περιεχόμενο των δράσεών μας καθώς και κύρος στη λειτουργία και τις επιλογές του σχολείου μας.

    ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Κα ΟΛΓΑ ΚΟΥΤΜΗΡΙΔΟΥ-ΜΕΤΑΞΑ Ο «7ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΑΞΙΔΕΨΕ στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

     
     
     
     
    Πάρτε μια γεύση από παραμύθι στην ποντιακή λαλιά: https://youtu.be/Mf-ueotWfrE
     
    Μια συμπαθέστατη και ευγενέστατη «Κυρία Τσαγερό» , κατά κόσμον , κα Όλγα Κουτμηρίδου Μεταξά, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και στον «7ο Δεκέμβρη των παραμυθιών», στον Δεκέμβρη του Εθελοντισμού, της Προσφοράς , της Αλληλεγγύης και της Αγάπης, αλλά και στον Δεκέμβρη της Πολυγλωσσίας.
     
    Γεμάτη τρυφερότητα, φρεσκάδα ψυχής και αγνότητα, μας αφηγήθηκε ιστορίες του Πόντου, σκαλίζοντας τις αποθήκες της Μνήμης και της Ψυχής μας. Και φυσικά, στην Ποντιακή διάλεκτο (Ποντιακόν λαλίαν ή Ρωμαίικα), τη γλώσσα που μιλούσαν οι κάτοικοι που ζούσαν στις νότιες-νοτιοανατολικές ακτές και στα ρωσικά και γεωργιανά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
     
    Η επιλογή να έρθουμε σε επαφή με τη Γλώσσα μέσω των παραμυθιών ιδανική. Διότι τα ποντιακά παραμύθια κουβαλούν τον ξεριζωμό, τις απώλειες, την οδύνη, την πολιτιστική κληρονομιά του Τόπου που άφησαν οι πρόγονοί τους και τις αξίες του.
     
    Είναι παραμύθια που ξεχωρίζουν για το ύφος, την απλότητα και τη συναισθηματική φόρτιση που κουβαλούν. Μικρά αριστουργήματα φαντασίας και λόγου που συμπυκνώνουν μνήμες, όνειρα αλλά και ελπίδες.
     
    Πάνω απ’ όλα , όμως, διατηρούν τη Γλώσσα και τη μεταφέρουν στις νεότερες γενιές, μ’ έναν τρόπο αβίαστο, ευκολότερο και βιωματικό. Και απευθύνονται, κυρίως, στα παιδιά, στην κομβική ηλικιακή ομάδα για την διάσωση μίας γλώσσας.
     
    Οι μαθητές άκουσαν με προσοχή την αφήγηση, παρατήρησαν την εκφορά της διαλέκτου, εντόπισαν γνωστές λέξεις και αν τις κατανοούν, λέξεις που συνδέονται με τη νεοελληνική αλλά εκφέρονται διαφορετικά.
     
    Η σημερινή συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα ιστορικών-μυθολογικών επεκτάσεων από τους δασκάλους των τάξεων, οι οποίοι μίλησαν για την Άξενη θάλασσα που έγινε Εύξεινη, για τον Φρίξο και την Έλλη, για τον Ελλήσποντο, για του Άθλους του Ηρακλή, τις Αμαζόνες, την Αργοναυτική Εκστρατεία, τον Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο δέρας. Μίλησαν για τη Σινώπη και το Φανάρι του Διογένη, για την «Κάθοδο των Μυρίων» και την «Κύρου Ανάβαση» του Ξενοφώντα. Μίλησαν για τον Μέγα Αλέξανδρο, για το Ελληνιστικό Βασίλειο του Πόντου και τον Μιθριδάτη. Για τη Δυναστεία των Κομνηνών και το Ανεξάρτητο Βασίλειο του Πόντου. Μίλησαν για την Οθωμανική κυριαρχία, τον ξεριζωμό και τον όλεθρο. Μίλησαν για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
     
    Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Διευθυντής του σχολείου παρουσίασε στην κα Όλγα Κουτμηρίδου Μεταξά και στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, ένα οδοιπορικό, ένα συναισθηματικό σεργιάνι, ένα προσκύνημα στα Άγια Χώματα του Πόντου, μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, στον Πόντο, στα πλαίσια υλοποίησης ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+.
     
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν χαιρετισμό του Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Διαβατού – Μέσης και μέλους της Κοινοπραξίας Διαπίστευσης Erasmus+ , που διαθέτει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών μεταξύ μαθητών των δύο συνεργαζόμενων σχολείων.
    Κλείνοντας την εκδήλωση μαθητές και μαθήτριες, μαζί με την κα Όλγα , τραγούδησαν Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Πόντου.
    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί θερμά την κα Όλγα Κουτμηρίδου-Μεταξά, για την μεγάλη τιμή που μας έκανε να παρευρεθεί στην εκδήλωση-αφιέρωμα στα Ποντιακά Παραμύθια και τη Γλώσσα του Πόντου, εμπλουτίζοντας τον «7ο Δεκέμβρη των παραμυθιών» με θησαυρίσματα Ποντιακής-Λαϊκής Παράδοσης και θραύσματα Μνήμης.

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο 7ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΟΥ (ΕΛΛΗΝΟΤΟΠΟΣ), ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ). ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Ο 7ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ .

     
    Πάρτε μια γεύση στον σύνδεσμο: https://youtu.be/l2EIOdqPbsU
     
    (Το κείμενο που ακολουθεί είναι από τον pliroforiodotis.gr και τους Μαρία Τριγώνη-Αντώνη Χατζηκυριακίδη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά)
     
    Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, στις 10 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στο πλαίσιο του θεσμού του «Δεκέμβρη των Παραμυθιών» και της Στοχοθεσίας του προγράμματος Erasmus+. Τα παιδιά και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό ταξίδι μέσα από ένα παραδοσιακό παραμύθι των Ρομά στη γλώσσα τους (μία από τις διαλέκτους της), με οδηγό την εξαιρετική και επικοινωνιακή κα Στέλλα Φεζουλά – Σίσκου .
     
    Με το ζεστό κάλεσμα «Εισινέ’ κα να σινέ…», το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με στόχο την ανάδειξη της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρομά.
     
    Η αφήγηση του παραμυθιού, με τις ρίζες της στην παράδοση και τη ζωντανή προφορική κουλτούρα των Ρομά, πρόσφερε στιγμές μαγείας και συγκίνησης σε όλους όσους παραυρέθηκαν.
     
    Ακολούθησαν εικαστικές-γνωστικές δραστηριότητες, με την ευθύνη των εκπαιδευτικών του Σχολείου , στηριγμένες σε υλικό που τους παραχώρησε η κα Γεωργία Καλπαζίδου, Φιλόλογος, Γλωσσολόγος, με καταγωγή Ρομά, και ειδίκευση στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Ένταξης , ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας REYMA που έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής.
     
    Η σημασία του παραμυθιού
     
    Τα παραμύθια των Ρομά δεν είναι απλώς ιστορίες• είναι κομμάτια μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που περνά από γενιά σε γενιά. Οι αφηγητές τους διατηρούν ζωντανή τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα ήθη ενός λαού που πάντα είχε βαθιά σχέση με τη μουσική, τον λόγο και τη φαντασία. Μέσα από την αφήγηση, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη μαγεία αυτών των ιστοριών και γνώρισαν μια διαφορετική πολιτισμική προοπτική.
     
    Το σχολείο ως γέφυρα πολιτισμών
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, πιστό στην εκπαιδευτική του αποστολή του, πρωτοστατεί σε δράσεις που προωθούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ισότητα. Το πρόγραμμα του «7ου Δεκέμβρη των παραμυθιών», που εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης της Στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+ του σχολείου, στοχεύει στη γνωριμία και την αποδοχή διαφορετικών πολιτισμών, αναδεικνύοντας τη δύναμη του παραμυθιού ως εργαλείου επικοινωνίας και ενότητας.
    Ήδη ακούστηκαν παραμύθια στην Αλβανική, την Κινέζικη, τη Νοηματική, τη Ρομανί και ακολουθούν στην Ποντιακή και Ρουμλουκιώτικη (ντοπιολαλιά). Όλες σε σχέση με τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου αλλά και σε σχέση με τη θεματική στοχοθεσία του φετινού Δεκέμβρη που αφορά έννοιες όπως Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη, Προσφορά, Αποδοχή, Συνύπαρξη, Ενσυναίσθηση.
    Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε όλους, με την ελπίδα να δημιουργήσουν γέφυρες κατανόησης, αλληλεγγύης και σεβασμού στη διαφορετικότητα.
    Μέσα από τη δύναμη της γλώσσας και του λόγου, το σχολείο γίνεται τόπος συνάντησης των παραδόσεων, ενθαρρύνοντας μικρούς και μεγάλους να ακούσουν, να νιώσουν και να ταξιδέψουν σε έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες και αξίες.

    ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

    ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ

    ΜΕ ΤΗΝ Κα ΟΛΓΑ ΚΟΥΤΜΗΡΙΔΟΥ-ΜΕΤΑΞΑ

    ΣΤΟΝ 7ο ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ¨ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ¨ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΣΤΟΝ 7ο ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

    Στα πλαίσια της Ένταξης, της Πολυμορφίας και της Πολυγλωσσίας της κοινωνίας στην οποία ζούμε, στο φετινό Δεκέμβρη των Παραμυθιών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και στα πλαίσια του θεματικού του περιεχομένου εντάχθηκε και ένα παραμύθι στη Νοηματική Γλώσσα.
    Η Νοηματική Γλώσσα, είναι μια γλώσσα που δεν εκφράζεται με τη φωνή όπως η ομιλούμενη αλλά με τη κίνηση και μορφή των χεριών, την έκφραση του προσώπου, τις κινήσεις του σώματος. Έχει τους δικούς της γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες που τη διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από την ομιλούμενη.
    Είναι πολύ σημαντικό, οι μαθητές να γνωρίζουνε ότι η διαφορετικότητα είναι μέρος της κοινωνίας στην οποία ζούνε. Όπως υπάρχουν άνθρωποι ψηλοί και κοντοί, με καφέ ή με πράσινα μάτια, με φακίδες ή όχι, υπάρχουν και άνθρωποι με αισθητηριακές ή κινητικές αναπηρίες, άνθρωποι που μειονεκτούν νοητικά ή παρουσιάζουν αναπτυξιακές ή άλλες διαταραχές. Κι αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζουν από μικρά τα παιδιά, ώστε να μην υπάρχει αμηχανία στην επαφή τους με άτομα που συνοδεύονται από λογιών αναπηρίες. Να μην δυσκολεύονται ακόμα και στις λέξεις που θα βρουν για να εκφραστούν για την αναπηρία που αντικρίζουν. Η σωστή ενημέρωση και η υιοθέτηση μίας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άρση αδέξιων χειρισμών και τελικά την καταπολέμηση των διακρίσεων.
    Σ’ αυτά τα πλαίσια με διευρυμένα ερεθίσματα, εμπειρίες και εικόνες, με στόχο την καλλιέργεια στάσεων και θέσεων, εντάχθηκε στον 7ο Δεκέμβρη των Παραμυθιών και ένα παραμύθι στη Νοηματική Γλώσσα, το Παραμύθι «Το δέντρο που έδινε».
    Το παραμύθι παρουσίασε η Ελένη Γεωργιάδου, Νοσηλεύτρια και Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας κερδίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών.
    Σε δράσεις που ακολούθησαν, τα παιδιά κλήθηκαν να παρουσιάσουν λέξεις που κατάλαβαν από το παραμύθι, σχημάτισαν με τα χέρια τους το αλφάβητο στη νοηματική και γράψανε με τον ίδιο τρόπο λέξεις Κουλούρα, Αγάπη, σχολείο κ.λ.π.
    Παίξανε επίσης, παντομίμα με κάρτες και συσχέτισαν λέξεις με κινήσεις στη νοηματική γλώσσα.
    Ένα παιδί από κάθε τάξη έδινε μια λέξη στη διερμηνέα, αυτή την παρουσίαζε στη Νοηματική και οι μαθητές προσπαθούσαν να τη μαντέψουν.
    Τέλος, όλοι μαζί, τραγούδησαν το τραγούδι «Χέρια που μιλάνε» με τη συνοδεία κιθάρας, σε στίχους και βίντεο προσαρμοσμένα στη στοχοθεσία του «Δεκέμβρη¨ και την ευθύνη του Μουσικού Νεστορόπουλου Μερκούριου..

    Ο 7ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΡΟΜΆ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ