Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 5 Δεκεμβρίου 2024

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ», ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας συμμετείχε και αναδείχθηκε νικητής στο Διαγωνισμό Δημιουργίας Λογοτύπου για τον πετυχημένο θεσμό του Δήμου Βέροιας ¨Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων¨ που διανύει, φέτος, τον 8ο χρόνο υλοποίησης.
     
    Έτσι, σ’ αυτόν τον θεσμό που, πριν λίγα χρόνια, εμπνεύστηκε ο αγαπητός, εμπνευσμένος και χρήσιμος πολίτης της Βέροιας (αντιδήμαρχος, τότε), κος Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει την τιμή να του δίνει, πλέον, ¨οπτική¨ αναγνωρισιμότητα μέσα από ένα λογότυπο που καταφέρνει να κάνει το θεσμό αντιληπτό, αναγνωρίσιμο και διαχρονικό.
     
    Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα;
     
    Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, εδώ και χρόνια, συμμετέχουν σε προσπάθειες δημιουργίας λογοτύπων καθώς τα προγράμματα Erasmus+ που υλοποιούν έχουν στο ξεκίνημά τους μια τυπική διαδικασία δημιουργίας και επιλογής μεταξύ των εταίρων ενός λογοτύπου που θα εκπροσωπεί το εκάστοτε πρόγραμμα.
     
    Έτσι λοιπόν, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είτε με τον παραδοσιακό τρόπο (μολύβια, μαρκαδόροι, μπογιές …) είτε με τη χρήση της τεχνολογίας (χωρίς εξειδικευμένα προγράμματα σχεδιασμού) έφτιαξαν, κατά καιρούς λογότυπα και μάλιστα κάποια από αυτά βραβεύτηκαν και επιλέχθηκαν να αντιπροσωπεύουν το προς υλοποίηση πρόγραμμα (μάλιστα, έχοντας ως ¨αντιπάλους¨ μεγάλα ευρωπαϊκά σχολεία και πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάστηκε).
    Στο λογότυπο για το «Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων» του Δήμου Βέροιας, οι μαθητές με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου Κουλούρας αποφάσισαν μέσα από καταιγισμό ιδεών να αντλήσουν έμπνευση και ιδέες από το Ανάκτορο των Αιγών. Να γυρίσουν το χρόνο στην τελευταία τους επίσκεψη εκεί, να θυμηθούν σχήματα, όγκους, συμβολισμούς ώστε να αποδώσουν, μέσα σε λίγα γραμμικά σχήματα το επιθυμητό, αισθητικά, αποτέλεσμα κι ένα ευδιάκριτο νόημα.
     
    Η αρχική απόφαση είχε, ήδη, ληφθεί: το λογότυπο θα περιείχε και θα στηριζόταν στα ακρωνύμια των λέξεων Δημοτικό – Συμβούλιο – Παίδων.
    Έτσι, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα παιδαγωγικά, – βιωματική, συνεργατική, δημιουργική, παραγωγική και με κριτική σκέψη και επιχειρηματολογία, διαδικασία επιλέχθηκαν τα σχήματα στα οποία θα παραπέμπει το Λογότυπο. Κι αυτά ήταν, για το Δ, η μετόπη του Ανακτόρου (ψηφιακή αναστύλωση), για το Π, η μαρμάρινη πύλη που δεσπόζει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Για το Σ που έμεινε στο τέλος και φαινόταν να οδηγεί την προσπάθεια σε αδιέξοδο, λόγω μη επαρκούς αιτιολόγησης, τη λύση την έδωσε ένας μαθητής της Β!!! τάξης:
    «Κύριε, το Σ είναι σαν ελατήριο, μας τινάζει ψηλά, μας ψηλώνει».
    Μετά πήραν φόρα όλοι:
    «Μας εκτινάσσει και φτάνουμε ως το παρελθόν και από εκεί, πάλι πέφτουμε στο σήμερα».
    «Είναι σαν ένας δρόμος που ενώνει τα Αρχαία με τα Σύγχρονα».
    «Είναι σαν ένας δρόμος που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε από την μια εποχή στην άλλη, πράγματα».
     
    Ακούστηκαν πολλά. Και όλα ανταποκρινόταν στα ζητούμενα της αρχικής σκέψης, του αρχικού στόχου που ήθελε το λογότυπο να παραπέμπει στη διαχρονική έννοια της Δημοκρατίας, της Ενασχόλησης με τα Κοινά και του Βήματος Λόγου των Πολιτών σε μια, αισθητικά, σύγχρονη εκδοχή.
    Από εκεί και πέρα όλα ήταν εύκολα και διασκεδαστικά. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, με τη βοήθεια και του διαδραστικού πίνακα, έκαναν χρήση του Power Point και μόνο, δημιούργησαν σχήματα, ράβδους, σχεδίασαν τα γράμματα, επέλεξαν χρώματα, έχοντας κατά νου τα αρχέτυπα του Ανακτόρου των Αιγών. ¨Έφαγαν¨ αρκετό χρόνο για να τα τοποθετήσουν, πειραματίστηκαν, διόρθωσαν, διαφώνησαν (π.χ για το Π αν θα έπρεπε να δηλώνει πύλη-πόρτα ή σπίτι, αν πρέπει να μπουν περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία,-παιδί, μέδουσα …). Κάποιο παιδί, στο τέλος, πρότεινε να τα βάλουν όλα αυτά σε ένα κύκλο για να δείξουν ότι όλα αποτελούν ένα σύνολο, μια συνέχεια και μια διαδρομή.
     
    Μ’ αυτά και με τα άλλα, η προσπάθεια δημιουργίας λογοτύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων, ήταν μια ακόμη ευκαιρία να γίνουν πολλαπλά μαθήματα, με τον τρόπο που αρέσει στο συγκεκριμένο σχολείο και έχει αποτέλεσμα στο μαθητικό του δυναμικό και … εκ του αποτελέσματος, να απολαύσουν την επιτυχία και να καμαρώσουν τον καρπό της προσπάθειάς τους αποτυπωμένη σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό του Δήμου μας, που αναδεικνύει την ιδιότητα του Υπεύθυνου, Διεκδικητικού και Συμμετοχικού, στα Κοινά, Πολίτη, απαραίτητα χαρακτηριστικά επιβίωσης στους δύσκολους και μοναχικούς καιρούς της ιδιώτευσης.
     
    Την επιτυχία αυτή, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, επιθυμεί να την αφιερώσει στον εμπνευστή και δημιουργό του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων, κο Μαυροκεφαλίδη Νικόλαο.
     
    Η δράση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της Στοχοθεσίας (καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και την ανάπτυξη χαρακτηριστικών του Συμμέτοχου Πολίτη) , της Διαπίστευσης Erasmus+ που υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.