Ο 7ος ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ .
Πάρτε μια γεύση στον σύνδεσμο: https://youtu.be/l2EIOdqPbsU
(Το κείμενο που ακολουθεί είναι από τον pliroforiodotis.gr και τους Μαρία Τριγώνη-Αντώνη Χατζηκυριακίδη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά)
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, στις 10 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στο πλαίσιο του θεσμού του «Δεκέμβρη των Παραμυθιών» και της Στοχοθεσίας του προγράμματος Erasmus+. Τα παιδιά και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό ταξίδι μέσα από ένα παραδοσιακό παραμύθι των Ρομά στη γλώσσα τους (μία από τις διαλέκτους της), με οδηγό την εξαιρετική και επικοινωνιακή κα Στέλλα Φεζουλά – Σίσκου .
Με το ζεστό κάλεσμα «Εισινέ’ κα να σινέ…», το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με στόχο την ανάδειξη της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρομά.
Η αφήγηση του παραμυθιού, με τις ρίζες της στην παράδοση και τη ζωντανή προφορική κουλτούρα των Ρομά, πρόσφερε στιγμές μαγείας και συγκίνησης σε όλους όσους παραυρέθηκαν.
Ακολούθησαν εικαστικές-γνωστικές δραστηριότητες, με την ευθύνη των εκπαιδευτικών του Σχολείου , στηριγμένες σε υλικό που τους παραχώρησε η κα Γεωργία Καλπαζίδου, Φιλόλογος, Γλωσσολόγος, με καταγωγή Ρομά, και ειδίκευση στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Ένταξης , ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας REYMA που έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής.
Η σημασία του παραμυθιού
Τα παραμύθια των Ρομά δεν είναι απλώς ιστορίες• είναι κομμάτια μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που περνά από γενιά σε γενιά. Οι αφηγητές τους διατηρούν ζωντανή τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα ήθη ενός λαού που πάντα είχε βαθιά σχέση με τη μουσική, τον λόγο και τη φαντασία. Μέσα από την αφήγηση, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη μαγεία αυτών των ιστοριών και γνώρισαν μια διαφορετική πολιτισμική προοπτική.
Το σχολείο ως γέφυρα πολιτισμών
Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, πιστό στην εκπαιδευτική του αποστολή του, πρωτοστατεί σε δράσεις που προωθούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ισότητα. Το πρόγραμμα του «7ου Δεκέμβρη των παραμυθιών», που εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης της Στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+ του σχολείου, στοχεύει στη γνωριμία και την αποδοχή διαφορετικών πολιτισμών, αναδεικνύοντας τη δύναμη του παραμυθιού ως εργαλείου επικοινωνίας και ενότητας.
Ήδη ακούστηκαν παραμύθια στην Αλβανική, την Κινέζικη, τη Νοηματική, τη Ρομανί και ακολουθούν στην Ποντιακή και Ρουμλουκιώτικη (ντοπιολαλιά). Όλες σε σχέση με τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου αλλά και σε σχέση με τη θεματική στοχοθεσία του φετινού Δεκέμβρη που αφορά έννοιες όπως Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη, Προσφορά, Αποδοχή, Συνύπαρξη, Ενσυναίσθηση.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε όλους, με την ελπίδα να δημιουργήσουν γέφυρες κατανόησης, αλληλεγγύης και σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Μέσα από τη δύναμη της γλώσσας και του λόγου, το σχολείο γίνεται τόπος συνάντησης των παραδόσεων, ενθαρρύνοντας μικρούς και μεγάλους να ακούσουν, να νιώσουν και να ταξιδέψουν σε έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες και αξίες.