Προγράμματα

    Οκτώβριος 2019
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Σεπ   Νοέ »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Monthly Archives: Οκτώβριος 2019

    ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ERASMUS+ &e-TWINNING, ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Μια πολύ σημαντική κινητικότητα παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς και αφορά την προβολή, ενημέρωση και προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.

    Μεγάλο μερίδιο ¨ευθύνης¨ αυτής της κινητικότητας ανέλαβε και πραγματοποιεί με επιτυχία το τμήμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι άνθρωποι που το υπηρετούν.

    Σ’ αυτά τα πλαίσια έγιναν, ήδη, αρκετές ημερίδες στην ευρύτερη περιοχή μας (Θεσσαλονίκη, Πέλλα , Ημαθία …), κινητοποιήθηκαν φορείς (Δ/νσεις εκπαίδευσης, ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) και συμμετέχουν σ’ αυτές πάρα πολύ ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να γνωρίσουν τον μαγευτικό κόσμο του Erasmus+.

    Σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν θα μπορούσε να είναι απόν το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, όπου καλείται και παρουσιάζει το Erasmus+ έργο του. Ένα οκτάχρονο έργο που ξεκινά από τη δημιουργία και διατήρηση ενός ελκυστικού, μαθητοκεντρικού σχολικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία υποδομών και περνά στην υιοθέτηση των προγραμμάτων Erasmus+, σαν μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ολιστικής, εναλλακτικής, παιδαγωγικής προσέγγισης.

    Τέλος, παρουσιάζει το Erasmus+ έργο του, ως ένα μοχλό ενεργοποίησης, συνεργασίας και συστράτευσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία, τους γονείς, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και φορείς που παράγουν γνώση και εκπαίδευση κι ανθρώπους καταξιωμένους, που προσφέρουν με ενθουσιασμό την έμπρακτη υποστήριξή τους, στις προσπάθειες του σχολείου.

    Κάτι ανάλογο συνέβη και στην τελευταία συμμετοχή-παρουσίασή μας-διά του Δ/ντή Κατσαβού Δημήτρη και της εκπ/κού, Σπυριδούλας Κωτούλα, στις 24/10/2019, στην ημερίδα που αφορούσε τα προγράμματα Erasmus+ και e-twinning, που οργάνωσε το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κα Παπαγεωργίου Αικατερίνη, στην αίθουσα «Βέτλανς Νάουσα» στη Νάουσα, με ομιλήτριες:

    • Κύζα Εύη – Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τμήματος Α’ Διοικητικών Υποθέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
    • Στάικου Λίνα – Αναπληρώτρια Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τμήματος Α’ Διοικητικών Υποθέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
    • Σαρίγκολη Ευαγγελία – Πρεσβευτής Δράσης Twinning Πέλλας-Ημαθίας-Πιερίας.

     

    “EcoCircus”Η Green Ecomedy του Luca Regina στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και του προγράμματος Erasmus+”Together We Can Do So Much”.

     

    Πιέστε για να δείτε την παράσταση εδώ.


     

     

     

    Μια καταπληκτική, διασκεδαστική και συγχρόνως, διδακτική παράσταση στο χώρο τους, είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν, να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

    Η παράσταση «EcoCircus-H Green Ecomedy του Luca Regina», του Ιταλού κλόουν, ζογκλέρ, κωμικού και showman, διεθνούς φήμης , αφού παραστάσεις έδωσε σε ολόκληρο, σχεδόν, τον κόσμο (Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τον Άγιο Μαρίνο, τη Σερβία, τη Βοσνία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Ινδία, την Αιθιοπία …), είναι μια παράσταση που διασκεδάζει και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την  ανάγκη για μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνειδητοποίηση,που ξεκινά από τον εαυτό μας.

    Από αυτή την αναγκαιότητα γεννιέται τοEcoCircus.

     Μια σύγχρονη, σπασμωδική και καινοτόμα παράσταση στην οποία, ανάμεσα σε μαγεία, ακροβατικά και πράξεις εξισορρόπησης, τα αστικά απόβλητα ζωντανεύουν και γίνονται πρωταγωνιστές ακροβατικών κόλπων με εκπληκτικές επιδόσεις.

    Στην παράσταση που δόθηκε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι μαθητές έκθαμβοι παρακολούθησαν το μπουκάλι κανόνι, που με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού αιωρείται στον αέρα εξαφανίζοντας το άχρηστο πλαστικό και τόσα άλλα «μαγικά», γεμάτα οικολογικά μηνύματα. «Στο EcoCircu  τίποτα δεν δημιουργείται, τίποτα δεν καταστρέφεται, αλλά όλα μετασχηματίζονται ή μάλλον ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούντα.

    Σε αυτή την παράσταση δώσαμε στα απόβλητα δεύτερη ζωή , τους δώσαμε  μια δεύτερη ευκαιρία, μετατρέποντας τα σε πραγματικούς πρωταγωνιστές του γέλιου και των χειροκροτημάτων  από τους μαθητές του σχολείου.

    Με αυτό τον τρόπο θέλω να δώσω μια πολιτισμική προσέγγιση στο θέμα συλλογής αποβλήτων στη πηγή, για να διαφυλάξουμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας ».

    Ήταν πραγματικά μια παράσταση, η οποία, εκτός της διασκέδασης που πρόσφερε στους μικρούς μαθητές πρόσφερε γνώση. Γνώση γύρω από την κλιματική αλλαγή, την ανακύκλωση, την επαναχρήση και αξιοποίηση  άχρηστων ή και βιοδιασπώμενων υλικών, την ορθή διαχείριση των υπολειμμάτων και των σκουπιδιών μας.

    Ένα μάθημα οικολογίας, τα αποτελέσματα του οποίου θα χρειαζόταν πολλές διδακτικές ώρες για να γίνουν κτήμα και γνώση των μαθητών.

    Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευαισθητοποιημένοι μ’ αυτά τα ζητήματα, άλλωστε αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησής τους στο πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιούν, με τίτλο “Together We Can Do So Much”, πρόσφεραν στο τέλος της παράστασης, μια έκπληξη , ως αντίδωρο προς τους συντελεστές της: Την παρουσίαση κατασκευών καπέλων με άχρηστα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά με υψηλή αισθητική και καλαισθησία. Έργα που έφτιαξαν, όλοι μαζί, γονείς, δάσκαλοι και παιδιά, στα πλαίσια του προαναφερθέντος προγράμματος Erasmus+.

    Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει μεγάλες ευχαριστίες στον Διευθυντή του VERIA 8 THESSPUPPET 2019, κο  Juanjo Corralesκαθώς και την κα Ανθή Τραπεζανλή, για τη σταθερή υποστήριξη και φροντίδα τους προς το σχολείο μας (η συνεργασία μας ξεκίνησε πέρυσι και θα έχει συνέχεια). Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Luca Regina, τον καταπληκτικό κλόουν, ζογκλέρ, κωμικό και showman, που καθήλωσε τα παιδιά με τα μαγικά του αστεία αλλά και δίδαξε οικολογία.

    Ευχαριστίες οφείλουμε και στον Γυμναστή του σχολείου που κατέγραψε την παράσταση καθώς και τον εκπαιδευτικό Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος μπήκε εύκολα στο ρόλο του μαέστρου  και συνόδευσε , ντύνοντας με τη μουσική, την παράσταση του Luca.

    VERIA 8 THESSPUPPET & ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ (στα πλαίσια του Erasmus+ “Together We Can Do So Much”).

    Για μια ακόμη χρονιά και για 11 ημέρες, η Βέροια ζει στους ρυθμούς του VERIA 8 THESSPUPPET (Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και παντομίμας),  που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνεται από το Δήμο Βέροιας, υποστηρίζεται από πολλούς φορείς και η καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου, ανήκει στον Juanjo Corrales.

    Παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και πολλές ακόμα εκπλήξεις περιμένουν όσους επισκεφτούν το υπέροχο αυτό Φεστιβάλ! Συμμετέχουν: 13 θίασοι από ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ , ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ , ΕΛΒΕΤΙΑ , ΙΤΑΛΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ.

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, για δεύτερη συνεχή χρονιά είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο χώρο του, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του Καλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, κου Juanjo Corrales, μία (+μία αργότερα) από τις εκδηλώσεις του: Την έκθεση και παιδαγωγικό-διαδραστικό εργαστήρι «Καμπάνες του κόσμου», η οποία ανοίγει ένα παράθυρο στον ηχηρό, μαγικό (και ιερό) κόσμο της καμπάνας.

    Σαράντα αντικείμενα (από 20 διαφορετικές χώρες) έφεραν σε επαφή, μαθητές και εκπαιδευτικούς,  με διαφορετικούς πολιτισμούς. Με διηγήσεις και μικρές ιστορίες, η έκθεση –εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου», μας ταξιδεύει από την αρχαιότητα ως το σήμερα.

    Τα αντικείμενα της συλλογής είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρόνων.

    Η παρουσία ση έγινε με αφήγηση από τον Πεπ Μπελτράν στα ισπανικά και μετάφραση από την Πετρίνα Βάσσου στα ελληνικά.

     Η αφήγηση περιλάμβανε στοιχεία ιστορικά, μουσικολογικά, στοιχεία εθνολογίας και πολύ χιούμορ.  Τα αντικείμενα λειτούργησαν σαν αφορμή για να ανακαλύψουν οι μαθητές τα κοινά στοιχεία των διαφορετικών πολιτισμών . 

    Φυσικά,η διαδραστικότητα  ήταν έντονη σε όλη τη διαδικασία.

    Πάρτε μια γεύση πιέζοντας εδώ (1), εδώ(2) κι εδώ (3).

    Τα αντικείμενα του εργαστηρίου, ανήκουν στην μουσειακή συλλογή «περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών», η οποία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά».

    Το περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών, είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Sovint, που έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας.

    Αυτό που πιστεύουν οι εμπνευστές του, είναι πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε (ή και να δημιουργήσουμε) γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

    Σ’ έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός(με οθόνες αφής ), το project, προτείνει  την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή μας με το αυθεντικό αντικείμενο, μέσα από την καλλιέργεια της κοινής δράσης. Γιατί, όπως ορίζει και το πρόγραμμα Erasmus+,στο οποίο εντάσσουμε αυτές τις δράσεις-συνεργασίες, Together We Can Do So Much”.

    Αυτό που προτείνει είναι να μάθουμε μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα, όλοι μαζί, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, να κινήσουμε την περιέργεια τους, να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητα τους.

    Το αντικείμενο είναι η αφορμή για να μιλήσουμε για τους ανθρώπους , να ξυπνήσουμε  την περιέργεια, για να μάθουμε περισσότερα.

    Όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του συγκεκριμένου project, «Τα αντικείμενα είναι αποθήκες μνήμης. Περιέχουν ιστορίες πρόθυμες να μας εκπλήξουν αν είμαστε ικανοί να τις ανιχνεύσουμε! Μας αφηγούνται παλιούς μύθους ,ξεχασμένους τρόπους.. Αλλά πάνω απ ‘όλα είναι γεμάτα από ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί».

    Ήταν , όπως ανέφερε και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, κα Παπαγεωργίου Κατερίνα, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, μια πολύ επιτυχημένη παρέμβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου, ένα σεμινάριο που προωθεί την διαπολιτισμική αγωγή και την δημιουργικότητα. Τη δυνατότητα να αφηγούμαστε και να ακούμε. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για όσους ονειρεύονται ένα καλύτερο σχολείο».

    Δυο λόγια για τους συντελεστές του project:

    PEP BELTRAN RAMIREZ

    Διπλωματούχος των παραστατικών τεχνών του Institud del teatre Barcelona. Διαχειριστής και προωθητής πολιτιστικών σχεδίων (Gestor cultural). Θεατρικός σύμβουλος της  δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του δήμου της Βαλένθια και άλλων δήμων (Xativa, Manises, Albacete, Requena) όπου κατεύθυνε και  διοργάνωσε περιοδείες και μόνιμες θεατρικές σκηνές. Ειδίκευση στη Μουσειολογία και τον λαϊκό πολιτισμό. Διευθυντής του Gresol gestion cultural, για 22 χρόνια όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορα μουσειακά και εκθεσιακά προγράμματα σε όλη την Ισπανία. Εκπαιδευτής στο πεδίο της πολιτικοκοινωνικής εμψύχωσης και εμψύχωσης της νεολαίας και της κατάρτισης εκπαιδευτών.

     ΠΕΤΡΙΝΑ ΒΑΣΣΟΥ

    Η Πετρίνα Βάσσου γεννήθηκε το 1967 στα Γιαννιτσά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψηφιδογράφος και χειροτέχνης κάνοντας μαθήματα σε συλλόγους και δήμους της περιοχής. Αργότερα μαζί με την Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, δημιούργησαν την ομάδα κουκλοθεάτρου Gypsy moth.

    Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί θερμά τον Καλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβά, κο Juanjo Corrales, για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το σχολείο μας καθώς και το Δήμο Βέροιας, το Δήμαρχο κο Βοργιατζίδη, την ΚΕΠΑ,τον απερχόμενο πρόεδρό της, Λεωνίδα Ακριβόπουλο, τον επερχόμενο πρόεδρο, Θεόφιλο Κορωνά, την υπεύθυνη Προγραμματισμού, Νανά Καραγιαννίδου και τον Διευθυντή, Γιάννη Καμπούρη, για την ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμά τους.

     

    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ #ERASMUS DAYS.

    10,11,12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019:

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ERASMUS+.

    Οι δράσεις μας στα πλαίσια των  #Erasmusdays 2019, περιλάμβαναν:

    • “Erasmus4ever” , Αναδρομή στις μέρες Erasmus+ του σχολείου μας 2013-2019.Βίντεο-παρουσίαση και συζήτηση με φορείς της τοπικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του σχολείου μας.
    • Υλοποίηση εικαστικού εργαστηρίου με τη συμμετοχή μαθητών και γονιών καθώς και την υποστήριξη εκπαιδευτικών του σχολείου με θέμα: «Δημιουργώντας με υλικά ανακυκλώσιμα. Μια δράση ενταγμένη στη στοχοθεσία του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”που υλοποιούμε.
    • Συμμετοχή-παρουσίαση στην εκδήλωση που από κοινού συνδιοργανώνουν το Γυμνάσιο Μυγδονίας και το 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Erasmus day Ω».
    • #Erasmusdays4ever, στην πράξη. Γιορτινή συνάντηση, νοσταλγίας και υπόσχεσης για συνέχιση της συνεργασίας με το σχολείο «Saltinelis» στο Βίλνιους, σχολείο με το οποίο ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια το πρώτο ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα.
    • Μεταφορά και επέκταση του εικαστικού εργαστηρίου με θέμα: «Δημιουργώντας με υλικά ανακυκλώσιμα και με τη συμμετοχή μαθητών , γονιών και την υποστήριξη εκπαιδευτικών όλων των σχολείων εταίρων του προγράμματος “Together We Can Do So Much”

    Εικόνες, εμπειρίες, συναισθήματα και επιχειρήματα που υποστηρίζουν τη φράση-σύνθημα «Μια φορά Erasmus, πάντα Erasmus» και αποδεικνύουν, μέσα από την παρουσίασή μας πως, σε ένα Δημοτικό σχολείο με ιδιαιτερότητες στη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού, τα προγράμματα Erasmus+, εδώ και 8 χρόνια, έχουν γίνει τρόπος ζωής, τρόπος άσκησης αγωγής και εκπαίδευσης, τρόπος κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης, αλλά και εξωστρέφειας, παρέμβασης και συμμετοχής.

    Αποτελούν  μια νέα, ολιστική, παιδαγωγική προσέγγιση.

    ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ «TOGETHER WE CAN DO SO MUCH”.

     

    Ένα πλούσιο και καλά οργανωμένο πρόγραμμα φιλοξενίας, απ’ όλες τις απόψεις (παιδαγωγικά, ψυχαγωγικά, ιστορικής και πολιτισμικής κατανόησης, επίτευξης προκαθορισμένων στόχων) επεφύλαξε η ομάδα των εκπαιδευτικών του Panevezio  Rozyno Progimnazija της Λιθουανίας,  στα σχολεία εταίρους του προγράμματος Erasmus plus με τίτλο “Together We Can Do So Much”.

    Ανάμεσα στους εταίρους, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Λιθουανίας, να παρακολουθήσουν για μια εβδομάδα τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, να έρθουν σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και οικογένειες της πόλης που τους φιλοξένησε, να βιώσουν διαφορετικά ήθη και συνήθειες, διαφορετικά πολιτιστικά πρότυπα.

    Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, από την πρώτη κιόλας, ημέρα, ανέλαβαν δράση, παρουσιάζοντας στους εταίρους το «Μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης», υπενθυμίζοντας το ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Συμμετείχαν επίσης, σε πολλά δημιουργικά εργαστήρια, ζωγραφικής, κατασκευής σαπουνιών με φυσικά και αιθέρια έλαια, ζύμωσαν και έψησαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ψωμί, έπαιξαν παραδοσιακά, ξεχασμένα παιχνίδια, συμμετείχαν δημιουργώντας και παρουσιάζοντας σε πολυπληθές κοινό κατασκευές καπέλων από ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά,- μια διαδικασία που την ξεκίνησαν στο σχολείο τους, παρακολούθησαν όπερα, ταξίδεψαν σε καταπληκτικούς εσωτερικούς προορισμούς.

    Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν το Λόφο με τους Σταυρούς (Hill of Crosses), το δάσος και το χωριό των ποιητών Anyksciai, το Σπίτι της Ευτυχίας (Lighthouse of Happiness), το μουσείο αλόγων (Horse museum).

    Επισκέφθηκαν επίσης την πόλη Κάουνας, το γήπεδο της φημισμένης μπασκετικής ομάδας της πόλης, το Pazaislis Monastery,το παλιό κάστρο Randone castle.

    Μια ημέρα ολόκληρη επίσης, πέρασαν στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους, όπου είχαν τη δυνατότητα να την τριγυρίσουν, σχεδόν όλη, αλλού με τα πόδια κι αλλού με λεωφορείο, να δουν τα αξιοθέατα, τον πανέμορφο ποταμό Νέρις, που τη διασχίζει και το βράδυ να παρακολουθήσουν στον καταπληκτικό χώρο της Όπερας του Βίλνιους το έργο «Οι γάμοι του Φιγκαρό».

    Εμπειρίες μοναδικές τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και κυρίως, για τους μαθητές.

    Η εβδομάδα φιλοξενίας έκλεισε με ένα εντυπωσιακό “fare well party” με όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς αντάμα, καθώς και πλήθους καλεσμένων γονιών.

    Η τελευταία εκδήλωση έλαβε και πιο πανηγυρικό χαρακτήρα. Λόγω της πρότασης του Δημοτικού Σχολείου της Κουλούρας  να ενταχθεί στον εορτασμό των #Erasmusdays , ως δράση του «Together We Can Do So Much».

    Μια παράμετρος, ειδικά για την αποστολή του Σχολείου της Κουλούρας, υπήρξε η επίσκεψη στο Σχολείο του Βίλνιους, “Saltinelis” και της συνάντησης εκεί με τη Διευθύντριά του και  τις εκπαιδευτικούς, με τις οποίες, πριν 5-6 χρόνια δουλέψανε μαζί και υλοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenious, “The nature is art. Let’s share it”.

    Η συνάντηση, που είχε έντονα συγκινησιακό και νοσταλγικό χαρακτήρα, πέραν όλων των άλλων, απέδειξε ότι οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους εταίρους-συμμετέχοντες στα προγράμματα Erasmus+,πάνε πολύ πιο πέρα στο χρόνο, από την τυπική διάρκεια του προγράμματος.

    Κι αυτό ήταν και το συμπέρασμα που θέλησαν να βγει κι από όλες τις δράσεις του Σχολείου, τις ενταγμένες στις #Erasmusdays, ότι οι μέρες και οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα σε αυτά τα προγράμματα , κρατάνε για πάντα.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΙΣ #ERASMUSDAYS ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.

    Το δρόμο άνοιξαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Δουλεύοντας μαζί, κατάφεραν να κάνουν τόσα πολλά πράγματα, όπως προσδιορίζει και ο τίτλος του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιούν: “Together we can do so much”.

    Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος και με αφορμή τις #Erasmus days, στις εορταστικές εκδηλώσεις των οποίων συμμετέχουν, οργάνωσαν ένα εικαστικό εργαστήρι με θέμα τη δημιουργία καπέλων από άχρηστα, ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, δίνοντάς τους την ευκαιρία αυτά να ξαναζήσουν και στη φύση να ανασάνει, εισπράττοντας λιγότερα σκουπίδια. Προηγήθηκε μια παρουσίαση-αναδρομή στα 8 χρόνια Erasmus4us (4 προγράμματα) σε μαθητές και γονείς του σχολείου.

    (Πιέζοντας εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό video).

    Και η γιορτή δεν έληξε εδώ. Οι #Erasmus days συνεχίστηκαν με όλους τους εταίρους του προγράμματος μαζί (Βέλγιο, Πολωνία, Τουρκία, Λιθουανία και Ελλάδα) σε ένα πολυεθνικό, πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό, ή με μια λέξη ευρωπαϊκό πλαίσιο γιορτής, όπου, αν και με αντικείμενο τα καπέλα, πέρασε το μήνυμα της κοινής και ελεύθερης ανάπτυξης των μαθητών-αυριανών πολιτών της Ευρώπης, δίχως διακρίσεις και καπελώματα.

    Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην εκδήλωση #ErasmusDaysΩ2019, του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και του Γυμνασίου Μυγδονίας.

    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εορταστική εκδήλωση του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και του Γυμνασίου  Μυγδονίας,  στα πλαίσια των #ErasmusDays2019,    στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρ. Τσακίρης», το βράδυ της  Πέμπτης, 10/10/2019 στις 20.00 μμ.

    Τη συμμετοχή-παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, μπορείτε να τη δείτε πιέζοντας εδώ.

    Μια εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, όπου    προβλήθηκαν   τα οφέλη που έφερε στις σχολικές μας μονάδες η υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στόχος της εκδήλωσης, εκτός  της προβολής και παρουσίασης έργου και δράσεων, ήταν και η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής αυτής της πολύπλευρης εκπαιδευτικής εμπειρίας.

    Ευχαριστούμε θερμά την κα Δαγγλή και τον κο Χατζηγεωργίου, τους διοργανωτές της εκδήλωσης, για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη τους.

    #Erasmusdays Erasmus4ever στην πράξη

    Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

    Αν νομίζετε ότι ένα πρόγραμμα Erasmus τελειώνει σε ένα – δυο χρόνια, κάνετε λάθος. Μετά από 5-6 χρόνια συνεργασίας, επαφής και επικοινωνίας, εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και του Σχολείου Saltinelis στο Βίλνιους της Λιθουανίας, βρέθηκαν ξανά μαζί, στις 10 Οκτωβρίου 2019. Τυχαίο; Δε νομίζω!

    Γιατί οι #Erasmusdays κρατάνε και κρατάνε και κρατάνε … 4ever!!!