Προγράμματα

  Σεπτέμβριος 2020
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαΐ   Οκτ »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Monthly Archives: Σεπτέμβριος 2020

  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ERASMUS+

  Μια ακόμη έγκριση συμμετοχής σε πρόγραμμα Erasmus+ είχε τη χαρά να λάβει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Η έγκριση ήρθε από το British Council, in partnership with Ecorys UK – British Council.

  Το καινούριο τριετές (2020-2023) και ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα με τίτλο «Earth Observation for Education» που ανήκει στην κατηγορία «ΚΑ201 –Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών» αποτελεί μια εξαιρετική στιγμή τιμής και αναγνώρισης του έργου που παράγει το συγκεκριμένο σχολείο, εδώ και 8-9 χρόνια, στα πλαίσια των συμμετοχών του στα ευρωπαϊκά προγράμματα Σχολικών Συμπράξεων (Comenius, Erasmus+) αλλά και των προσπαθειών που καταβάλει με αμείωτο ρυθμό, ευαισθησία  και σταθερή προσήλωση, ως προς την συμπερίληψη στις εκπαιδευτικές του διαδικασίες, όλων των μαθητών του, χωρίς καμιά εξαίρεση.

  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν περιορίζεται στη συνεργασία μεταξύ σχολείων αλλά στην παραγωγή έργου, γνωστικών εργαλείων και καινοτόμων εκπαιδευτικών εφαρμογών μέσα από την  κοινή δράση και συνεργασία ενός  εξειδικευμένου  Ινστιτούτου διαστημικών και δορυφορικών ερευνών και εφαρμογών:

  Geo Smart Decisions Ltd– στο Ηνωμένο Βασίλειο-Ουαλία),

  τριών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων,  από τα μεγαλύτερα  στην Ευρώπη:

  UNIVERZITA KARLOVA στην Πράγα- Τσεχία,

   RUHR-UNIVERSITAET BOCHUM , της Πανεπιστημιούπολης BOCHUM- Γερμανία,

   ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI, στη Θεσσαλονίκη –Ελλάδα),

   καθώς και τεσσάρων επιλεγμένων ευρωπαϊκών  σχολείων, δευτεροβάθμιας, κυρίως , εκπαίδευσης , :

   Ysgol Bro Hyddgen , United Kingdom -secondary level,  

  Zakladni a Materska skola,Praha 6, Bila, Czech Republic -secondary level,

  Willy-Brandt-Gesamtschule, Germany -secondary level,

  Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας – Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

   

  Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, για  τρία ολόκληρα χρόνια, θα αποτελέσει πηγή παραγωγής και πεδίο υλοποίησης καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών μέσα σε πλαίσια που θα προσδιορίζονται από τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης  STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά)  Μάλιστα, στο δικό μας εξειδικευμένο ρόλο, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε στο παραπάνω σχήμα κι ένα Α (art), μετατρέποντάς το σε STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά).

  Το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, να γευτούν πρωτόγνωρες εμπειρίες σε ένα πρόγραμμα  Erasmus+, διαφορετικό απ’ όσα βιώσαμε έως τώρα, με περισσότερες και απαιτητικότερες προκλήσεις που θα ενισχύσουν την παιδαγωγική φαρέτρα των εκπαιδευτικών με νέες μεθόδους μάθησης και καινοτόμες εφαρμογές, τους μαθητές με νέα ερεθίσματα και ελκυστικούς, συμπεριληπτικούς  τρόπους διδασκαλίας και θα δώσουν την ευκαιρία στην  τοπική κοινωνία (γονείς και φορείς) , να εμπλακούν σε δράσεις που θα αναδείξουν τη συνάφεια τοπικού-ευρωπαίκού-παγκόσμιου σε διάφορους τομείς (περιβάλλον …) της ανθρώπινης δραστηριότητας και στάσης.

  Πρόσθετος λόγος ικανοποίησης του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας αποτελεί η τρίχρονη και στενή επαφή και συνεργασία του (ως εταίροι) με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μάλιστα με κορυφαίους καθηγητές του:

  Αντώνιο Μουρατίδη, καθηγητή γεωχωρικών και διαστημικών θεμάτων, στη Σχολή Γεωλογίας του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου,

  Νικόλαο Λαμπρινό, Καθηγητή Διδασκαλίας Γεωγραφίας, και Διευθυντή Εργαστηρίου Ψηφιακής Ανάλυσης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού καθώς και Διευθυντή του Τομέα Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών  στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,.

  Μάρθα Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Κοινωνικού αποκλεισμού, με ειδίκευση στην Ιστορία και τη θεωρία της Τέχνης, του  Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

  Και φυσικά, με τους εξαίρετους-ες συνεργάτες-ιδες (ως καθοδηγητές και υποστηρικτές) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)

  Καλή αρχή!!!

  Σημείωση 1: Θα ακολουθήσει ανάρτηση με λεπτομέρειες του έργου.

  Σημείωση 2: Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, συνεχίζει, παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς που έθεσε ο Κορωναϊός, και θα ολοκληρώσει, φέτος , το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Together We Can Do So Much» που υλοποιεί, εδώ και δυο χρόνια με σχολεία του Βελγίου, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και τςη Τουρκίας.

   

  Όλα έτοιμα …

  Καθαριότητα, τακτοποίηση, χωροθέτηση,
  σήμανση παντού,
  μηνύματα και εικόνες ενημέρωσης παντού.
  Ανακοινώσεις, πληροφόρηση …
  Αποστάσεις … θερμομέτρηση όλων …
  Εδώ στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας παλεύουμε για το καλύτερο … κι ελπίζουμε να τα καταφέρουμε .
  Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους,
  ευχαριστούμε τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους και την υποδειγματική τήρηση των κανόνων,
  ευχαριστούμε τους γονείς για τη συνεργασία και την κατανόηση…

  Πυρετός προετοιμασίας …

  Στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας:
  Τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας.
  Ενεργοποιούμε στο μέγιστο βαθμό την Ατομική και Παιδαγωγική μας Ευθύνη.
  Η «υποχρέωση» είναι η βάση και το «φιλότιμό» μας η υπέρβαση.
  Κάνουμε το αυτονόητο: Τηρούμε τις αποστάσεις, φροντίζουμε για την καθαριότητα και ασφάλεια των χώρων, φοράμε όλοι μάσκες.
  Όμως, δεν κρυβόμαστε πίσω από τις μάσκες και δεν αποκρύπτουμε τα προβλήματα.
  Δε σιωπούμε, δε φιμωνόμαστε. Θα λέμε, θα δημοσιοποιούμε τα προβλήματα και τις παραλείψεις, τις αδυναμίες και τους κινδύνους, θα παλεύουμε και θα διεκδικούμε ώστε να γίνει πράξη το «Ασφαλώς επιστρέφουμε και μαθαίνουμε ασφαλείς».
  Στα παραπάνω πλαίσια (ενδεικτικά):
   Καθαρίσαμε-απολυμάναμε όλους τους χώρους.
   Χωροθετήσαμε τις αίθουσες με τον, κατά το δυνατόν, καλύτερο τρόπο.
   Χωροθετήσαμε την αυλή.
   Προσδιορίσαμε τον τρόπο διαλλειμάτων και επιτήρησης.
   Προμηθευτήκαμε 2 θερμομετρητές (καθημερινή θερμομέτρηση όλων, πριν μπουν στο σχολικό χώρο).
   Τοποθετήσαμε σε όλες τις αίθουσες αντισηπτικά καθώς και στις εισόδους του σχολείου. (παραγγείλαμε σταθερές, επιτοίχιες συσκευές)
  Παραγγείλαμε για τις τουαλέτες επιτοίχιες συσκευές για κρεμοσάπουνα και χειροπετσέτες.
   Έγινε σήμανση των χώρων, με εικόνες και πληροφορίες.
   Δημιουργήσαμε ένα πακέτο με πληροφοριακό υλικό που θα δοθεί στους γονείς.
   Ορίσαμε υπεύθυνο εκπαιδευτικό covid 19 και χώρο έκτακτης ανάγκης.

  Μελανό σημείο της έναρξης μας, για το οποίο, ήδη, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους της διοίκησης του σχολείου προς τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα και δεν θα σταματήσουμε ώσπου να δοθεί οριστική και ολοκληρωμένη λύση που θα στέκεται στο ύψος των έκτακτων συνθηκών που βιώνουμε και αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας αυτών, η τοποθέτηση καθαρίστριας μερικής απασχόλησης (3 ώρες) που ακυρώνει όλες τις προσπάθειές μας και θέτει σε υγειονομικό κίνδυνο εκπαιδευτικούς και μαθητές.

  Με ψυχραιμία και γνώση

  Το Δημοτικό σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του, από Δευτέρα 14/9/2020 και έως ότου πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα θα δίνουμε βαρύτητα στην παιδαγωγική εφαρμογή των μέτρων και την ψυχολογική διάστασή τους στους μικρούς μαθητές μας.

  Πιέστε παρακάτω:

  https://safeyoutube.net/w/sNDbb?fbclid=IwAR0q3x48Rz4onVWCkziZRlb1g30FzrOCDn3uegaMO8mH0sLlQeP99WIL-lc

  Ασφαλώς επιστρέφουμε, μαθαίνουμε ασφαλείς.

  Ασφαλώς επιστρέφουμε, μαθαίνουμε ασφαλείς.
  Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας τηρεί τους κανόνες λειτουργίας, στο βαθμό που του αναλογούν, εντοπίζει προβλήματα, διεκδικεί λύσεις.
  Πιέστε παρακάτω:

  ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

   
   
  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
  Δευτέρα, 14/09/2020
  Ώρα προσέλευσης μαθητών: 8:15
  Ώρα αποχώρησης: 11:30 (περίπου)
  (μετά την ολοκλήρωση του Αγιασμού)
  Κατά την πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους και ειδικά για φέτος λόγω των αναγκαίων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19, o καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών. Επίσης, θα δοθούν στους μαθητές οδηγίες για θέματα που αφορούν στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στην ορθή χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές/τριες θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν.
  Μετά την αποχώρηση των μαθητών, οι γονείς της Α΄ τάξης και του Νηπιαγωγείου, και μόνον αυτοί, θα έχουν μια πρώτη συνάντηση – ενημέρωση με τις δασκάλες τους, τηρώντας όλους τους κανόνες εισόδου που ορίζουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, λόγω κορωναϊού