ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ESERO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ. – ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Το ESERO (European Space Education Resource Office) αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των κρατών-μελών, το οποίο με όχημα το ελκυστικό αντικείμενο του Διαστήματος, αποσκοπεί:
• στην ενσωμάτωση/ενίσχυση της διδασκαλίας STEM στη βασική εκπαίδευση,
• στην εξασφάλιση πόρων διδασκαλίας για την τάξη και για τα σχετικά σχολικά έργα.
• στην κατάρτιση εκπαιδευτικών στο STEM.
Ωστόσο, ποια η σχέση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τις παραπάνω αναφορές;
Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει την τύχη, χάρη στις εξαιρετικές του συνεργασίες, εδώ και χρόνια, με ανθρώπους της Επιστήμης, της Τέχνης και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ , να συμμετέχει, ήδη από την περσινή σχολική χρονιά, σε παιδαγωγικές διαδικασίες και εφαρμογές που προωθεί το ESERO, να αξιοποιεί εργαλεία που προτείνει και χρησιμοποιεί, στα πλαίσια ενός σχεδίου Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation for Education” σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια της Ουαλίας (Ηνωμένο Βασίλειο) της Γερμανίας, της Τσεχίας καθώς και του Α.Π.Θ (Τμήμα Γεωλογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα) με υπεύθυνους τους πρωτεργάτες της λειτουργίας και αξιοποίησης του ESERO στην Ελλάδα, κο Μουρατίδη Αντώνιο (Τμήμα Γεωλογίας) και κο Ν. Λαμπρινό (Π.Τ.Δ.Ε.). Μάλιστα, με την συνεργασία και εμπλοκή της κας Μάρθας Ιωαννίδου (Διδάκτορα της Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολόγου, Καθηγήτριας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση), προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας στην εκπαίδευση STEM και ένα Α (art – STEAM), κάνοντας ακόμη πιο ελκυστική για τους μαθητές μας την εφαρμογή διδασκαλίας των αντικειμένων του Αναλυτικού προγράμματος αξιοποιώντας τα προαναφερθέντα πλαίσια.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ESERO
Το ESERO είναι το κύριο εργαλείο της ESA στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προώθηση του STEM και παρέχει κατάρτιση εκπαιδευτικών στο STEM, υλικό διδασκαλίας για την εκπαίδευση στην τάξη και για εκπαιδευτικά projects. Ξεκίνησε το 2006 (στην Ευρώπη) και δραστηριοποιείται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες μέχρι σήμερα.
Οι δραστηριότητες του ESERO σχεδιάζονται και υλοποιούνται χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες STEM, όπως η μάθηση με βάση την έρευνα, η συνδυασμένη μάθηση, η μάθηση ανά έργο και η εκμάθηση με σχεδιασμό, καθώς και η ενσωμάτωση διαδραστικών εργαλείων στην εκπαίδευση.
Για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων αξιοποιείται το υφιστάμενο υλικό του Γραφείου ESERO/ESA, προσαρμοσμένο όμως στα δεδομένα, τους στόχους και τις απαιτήσεις του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος του εκάστοτε κράτους-μέλους.
Υπό τον συντονισμό του ESA, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη εθνικών θεσμών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το ESERO βασιζόμενο στον τομέα του Διαστήματος κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες και υποστηρίζει με κατάλληλο υλικό τη διδασκαλία και την εκμάθηση γενικών μαθημάτων STEM.
Τα εθνικά ESERO δημιουργούνται και λειτουργούν σε όλη τη χώρα, σε στενή συνεργασία με τον ESA και τους αρμόδιους εθνικούς δημόσιους φορείς. Οι δραστηριότητες του ESERO είναι προσαρμοσμένες σε κάθε κράτος μέλος και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να υποστηρίξουν συγκεκριμένες εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές και στόχους STEM.
(Για όσους επιθυμούν να μάθουν κάτι περισσότερο παραθέτουμε ένα απόσπασμα από αφιέρωμα της ΕΡΤ 3 στο ESERO και την έναρξη λειτουργίας του στην Ελλάδα):