Προγράμματα

    Μάρτιος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 29 Μαρτίου 2025

    ΣΤΟ PORTICI (ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑΠΟΛΗΣ-ΠΟΜΠΗΙΑΣ) ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ERASMUS+ (GROUP MOBILITY OF PUPILS)

    Μια ακόμη μετακίνηση Erasmus+ με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας αλλά και του Δημοτικού Σχολείου Διαβατού-Μέσης, ως μέλος της κοινοπραξίας της Διαπίστευσης Erasmus+ που υλοποιεί το Δ. Σχ. Κουλούρας, πραγματοποιήθηκε στο Portici, στην περιοχή της Νάπολης, στην Ιταλία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την εβδομάδα φιλοξενίας των Ιταλών φίλων μας.
     
    Η «καλή μέρα» ξεκίνησε από την αρχή με μια εκπληκτική και καθ’ όλα οργανωμένη υποδοχή.
    Οι οικοδεσπότες έδειξαν να γνωρίζουν καλά τους στόχους και τις προσδοκίες του σχεδίου γι’ αυτό και εξ’ αρχής μύησαν τους φιλοξενούμενους σ’ αυτούς μ’ έναν εντυπωσιακό τρόπο: ξεναγώντας τους στις τοιχογραφίες του σχολείου,-δημιουργήματα των μαθητών, που αποτυπώνουν με κατάλληλες παραστάσεις πανανθρώπινες αξίες αλλά και δεξιότητες των ανθρώπων, όπως η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη, ο εθελοντισμός, η συνεργασία, ο σεβασμός και η αποδοχή του άλλου αλλά και η δικαιοσύνη, η ανθρώπινη νόηση …. Εδώ υπήρξαν και παραστάσεις από την Ελληνική Μυθολογία, τον Οδυσσέα, τον Δούρειο ίππο κ.λ.π.
     
    Μιλάμε, λοιπόν για το Σχολείο Don Pepe Diana, στο Portici (περιοχή Νάπολης) της Ιταλίας, ένα σχολείο με 700, περίπου, μαθητές (από προνήπια έως 14 χρονών), ένα σχολείο χωρίς διαλλείματα αλλά με ματαβάσεις από αίθουσα σε αίθουσα (κάθε αίθουσα και ξεχωριστό αντικείμενο διδασκαλίας, άρα, στοχευμένα οργανωμένες).
     
    Σ’ αυτές τις αίθουσες για μια βδομάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων της Κουλούρας και του Διαβατού-Μέσης παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε διδασκαλίες και υλοποίηση projects που αφορούσαν θέματα γλώσσας, φυσικών επιστημών ψηφιακών τεχνολογιών, Ιστορίας (με το βαρύ και εν πολλοίς, κοινό παρελθόν της κάθε χώρας) αλλά και μουσικής, εικαστικών και κινηματογραφικής παιδείας.
     
    Το συγκεκριμένο σχολείο και το ιταλικό σύστημα εκπαίδευσης στο σύνολό του, κάνει ευρεία χρήση ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, διαθεματικότητας και καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, σε διαδραστικά πλαίσια μάθησης με έντονα στοιχεία αυθόρμητης συμμετοχής των μαθητών και περιορισμό του ρόλου της δασκάλας σε απλού παρατηρητή, η οποία διακριτικά ενθαρρύνει την όλη διαδικασία.
     
    Οι Έλληνες μαθητές με τους συμμαθητές τους από το σχολείο της Ιταλίας δημιούργησαν ψηφιακό και φυσικό υλικό (αφίσες, prospectus, ηχητικά κείμενα) για να προωθήσουν τη δράση με θέμα τις τοιχογραφίες. Στις διαδικασίες αυτές υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική η συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία αυτή, αφού στο σχολείο τους έχει καθιερωθεί η εφαρμογή της κινηματογραφικής παιδείας και τελευταία η δημιουργία PODCAST.
     
    Μάλιστα, η δράση με τις τοιχογραφίες στο σύνολό τους, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό και την υλοποίηση αλλά και προβολή μιας πρωτοβουλίας που θα λάβει χώρα τον προσεχή Μάιο, στα πλαίσια της στοχοθεσίας Erasmus+ που υλοποιεί το Σχολείο και θα αφορά την αισθητική αναβάθμιση-ανάπλαση των στάσεων των λεωφορείων του χωριού της Κουλούρας, αναδεικνύοντας ιδιότητες υπευθύνων, ενεργών και παρεμβατικών πολιτών με δεξιότητες συμμετοχής, συνεργασίας με τοπικούς φορείς (Δήμος Βέροιας) αλλά και εθελοντές ιδιώτες (Galery Παπατζίκου, Ομάδα Επίμονης Τέχνης) μέσα σε πλαίσια απόλυτης εξωστρέφειας και ανοιχτής σχέσης ανάμεσα στο σχολείο και την τοπική κοινωνία. (για τη συγκεκριμένη δράση, ωστόσο, οι λεπτομέρειες θα δοθούν μετά το Πάσχα).
    Δόθηκε η δυνατότητα, επίσης, στους φιλοξενούμενους να παρουσιάσουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου φιλοξενίας την ταινία-ντοκιμαντέρ που δημιουργήσαν (με αγγλικούς υπότιτλους), με τίτλο «Ζητείται ελπίς» και θέμα τον Εθελοντισμό Δοτών Μυελού των Οστών (εντός των επόμενων ημερών θα γνωστοποιήθούν λεπτομέρειες και για αυτή την πρωτοβουλία). Της προβολής της ακολούθησε από εκπαιδευτικό του Δ. Σχ. Κουλούρας παρουσίαση με θέμα τον οπτικοακουστικό γραμματισμό και τις δυνατότητες που δίνει, ως εργαλείο διδασκαλίας στην καθημερινή διδακτική πράξη αλλά και την αξιοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής σε πλαίσια διαπολιτισμικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
    Ακολούθησε συζήτηση με πολύτιμα συμπεράσματα και προτεινόμενες καλές πρακτικές.
     
    Τέλος αλλά όχι τελευταία, αφού αποτελεί το πιο ευχάριστο και ξένοιαστο κομμάτι, ξεχωριστές στιγμές και εμπειρίες έζησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί καθώς ξεναγήθηκαν από εκπαιδευτικό, πρώην ξεναγό του σχολείου φιλοξενίας στα στενά, τις πλατείες, την παραλία και τα αξιοθέατα της Νάπολης, αλλά και στον μοναδικό χώρο της Πομπηίας , μιας εμβληματικής πόλης της αρχαιότητας που «ζει» στη σκιά του Βεζούβιου. Κι όλες αυτές οι μετακινήσεις με αφετηρία και προορισμό επιστροφής τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Portici, ένα σταθμό κυριολεκτικά, πλάι στο κύμα.
     
    Για μια ακόμη φορά, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας αισθάνεται βαθιά ευγνώμον προς το Πρόγραμμα Erasmus+ και το I.K.Y. που εδώ και σχεδόν 13 χρόνια του δίνεται η ευκαιρία να ανοίγει δρόμους, να αλλάζει ζωές, να προσθέτει εικόνες και εμπειρίες τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για μαθητές του και, πλέον, μέσω της Διαπίστευσης και για μαθητές και εκπαιδευτικούς και άλλων σχολείων.