ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΚΑΙ?ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Η Τετάρτη 24 Απριλίου για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Κουλούρας, ήταν ημέρα περιβαλλοντικής και ιστορικής ευαισθητοποίησης αλλά και κοινωνικής παρέμβασης.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας, βιωματικά, τη συγγραφή ενός βιβλίου τοπικής ιστορίας» και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη Σιδηροδρομική γραμμή που περνάει από το χωριό μας για 120, σχεδόν, χρόνια , τα παιδιά ανέλαβαν μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αποκατάστασης της εικόνας του κτιρίου του Ο.Σ.Ε (στάση) που υπάρχει στο χωριό μας και εξυπηρετεί δεκαετίες τώρα, τους συγχωριανούς μας επιβάτες των αμαξοστοιχιών.
Μια εικόνα αποτρόπαιη, με ακαθαρσίες και φωτιές στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και βαθειά χαράγματα στην τοιχοποιία του από συνθήματα, τα παιδιά τη μετέτρεψαν σε εικόνα αποκατάστασης, καθαριότητας, φροντίδας και εντέλει αγάπης και φιλοξενίας.
Χρώματα, βούρτσες, βουρτσάκια, γάντια, σακούλες σκουπιδιών και το θαύμα έγινε.
Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με τον Σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βέροιας, την υπεύθυνη συντήρησης του Ο.Σ.Ε. και τον εργοδηγό του Οργανισμού κ. Παπαδόπουλο Γιώργο, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, εξασφάλισε την ασφάλεια της παραμονής μας πλάι στις γραμμές αλλά και μίλησε στα παιδιά για την ασφάλεια του χώρου και της επαφής μας με το τρένο (επιβίβαση, αποβίβαση, αφύλαχτες ? φυλασσόμενες διαβάσεις?) και ευχαρίστησε τα παιδιά για την ιδιαίτερη πρωτοβουλία τους.
Ο δ/ντής του σχολείου μίλησε στα παιδιά για την ιστορία της Σιδηροδρομικής γραμμής, για τη σχέση του χωριού και των κατοίκων μ? αυτή, κυρίως κατά το παρελθόν, για τη σημασία της στα χρόνια των πολέμων (Μακεδονικός αγώνας, απελευθέρωση, πόλεμος του ?40?)για την κατασκευή της και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοί της (απ? το υγρό κλίμα και την ελονοσία), και άλλα θέματα τα οποία αποτέλεσαν το συγκεκριμένο κεφάλαιο με αναφορά στη Σιδηροδρομική γραμμή, του βιβλίου που ολοκληρώσαμε με τίτλο «Εμπόδιο λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο»