Προγράμματα

    Απρίλιος 2013
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 29 Απριλίου 2013

    «ΕΜΠΟΔΙΟΝ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα (σχεδόν όλο το χωριό) και μπροστά σ? ένα κοινό με κοινό παρονομαστή το γενέθλιο τόπο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου, στην Κουλούρα, η παρουσίαση του βιβλίου Τοπικής ιστορίας και ανθρωπογεωγραφίας με τίτλο «Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο» του Δημητρίου Κατσαβού, μαθητή κάποτε και διευθυντή τώρα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, γέννημα-θρέμμα του χωριού.

    Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας του συγγραφέα να συγκεντρώσει πληροφορίες, να καταγράψει ανθρώπους, στιγμές και συναισθήματα, ήθη, έθιμα και αντέτια, να ανακαλέσει μνήμες και φωτογραφικά ενθυμήματα των κατοίκων, να βυθιστεί στη σοφία και τη γνώση της τοπικής βιβλιογραφίας και των ανθρώπων της και να καταθέσει όλα αυτά ως «κιβωτό μνήμης» στις επόμενες γενιές.

    Την όλη προσπάθεια υποστήριξαν με τα προλογικά τους σημειώματα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονας, ο δημοσιογράφος-λαογράφος του τόπου μας και όχι μόν, κ. Γιώργης Μελίκης, ο ερευνητής-ιστορικός της ευρύτερης περιοχής μας (πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο έργο του «Το Ρουμλούκι κατά την πρώιμη και μέση Οθωμανοκρατία», Γιάννης Μοσχόπουλος.

    Μέσα σε μια άκρως «οικογενειακή» ατμόσφαιρα, έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, γεμάτη μνήμες και νοσταλγία, ο συγγραφέας μίλησε για την προσπάθεια που ανέλαβε να φέρει σε πέρας με στόχο να διασωθούν και να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές πρόσωπα, μνήμες, φωνές, λέξεις, ονόματα?

    Η όλη προσπάθεια, δήλωσε, αποτελεί ένα μνημόσυνο όλων των κατοίκων του χωριού, του καθενός ξεχωριστά για τους δικούς του και όλων μαζί για όλους τους συγχωριανούς μας που μας κοιτάνε από την απέναντι όχθη .

    Για το βιβλίο και το περιεχόμενό του μίλησε ο κουλουριώτης, πρώην Δ/ντής του Σχολείου και καλλικέλαδος ψάλτης στην Εκκλησία του χωριού, Γρηγόρης Πολυζόπουλος. Παραθέτοντας εν συντομία όλα τα θέματα που διαπραγματεύεται το βιβλίο, επισημαίνοντας την έντονη αγάπη και το σεβασμό του συγγραφέα για τον γενέθλιο τόπο του, καθώς και τη βαθειά γνώση και κατοχή ,του συγγραφέα, της γλώσσας των παππούδων μας, της Ρουμλουκιώτικης ντοπιολαλιάς που κάνει έντονη την παρουσία της στο βιβλίο.

    Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με την Πρόεδρο του συλλόγουΓονέων και Κηδεμόνων η οποία υπογράμμισε την άριστη σχέση των γονιών και του συλλόγου με τον διευθυντή του σχολείου και συγγραφέ του βιβλίου, τόνισε το αμείωτο ενδιαφέρον του για τα παιδιά και την πορεία και ανάπτυξη του σχολείου μας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παραχώρηση του συνόλου των «δωρεών» που θα προκύψουν από τη διακίνηση και διάθεση του βιβλίου αποκλειστικά και μόνο στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

    Ακολούθησαν τα παιδιά της Στ΄τάξης, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Λαζαρίνας (ήταν Σάββατο του Λαζάρου) υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Παυλίδου Σοφίας κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση αποτελούμενη από δυο ενότητες: η πρώτη με τίτλο «Μην ξεχαστούν» αποτέλεσε ένα μοιρολόι και συγχρόνως μια απαίτηση να μην ξεχαστούν αυτοί που φύγαν? και η δεύτερη ενότητα με τίτλο: «Σύρτι μάτια μ?»ήταν αφιερωμένο σ΄αυτούς που μένουν και τους υπενθύμιζε τις χαρές και τις αξίες της ζωής.

    Την εκδήλωση έκλεισε ο εκτός προγράμματος χαιρετισμός του γέροντα Πορφύριου, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, απ? όπου «κίντσιν κι τριούρσιν τα χουριά μας» το άγιο σκήνωμα του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το συγγραφέα και το βιβλίο που παρουσιάστηκε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κατά μόλις μια μέρα χειροτονούμενος μοναχός π. Μακάριος (κατά κόσμον Δημήτριος Λιακόπουλος), νεαρό τέκνο της Κουλούρας.

    Ο Γέροντας Πορφύριος συνδέοντας τα δυο γεγονότα δήλωσε ότι σε μια τοπική κοινωνία χρειάζονται εφτά γενιές αγώνων και προσπαθειών, πίστης και ευσέβειας (όπως περιγράφονται και στο βιβλίο για τους κατοίκους της Κουλούρας απ? τα βάθη των χρόνων) για να καταφέρει ο τόπος να βγάλει έναν άνθρωπο που να τον επιλέξει ο Θεός και να τον εντάξει στις υπηρεσίες του. Αν τα καταφέρει, όμως, ο τόπος αυτός για τις επόμενες εφτά γενιές θα είναι ευλογημένος. Στη δικιά σας περίπτωση Κουλουριώτες και Κουλουριώτισες, ο Θεός ενήργησε άμεσα, απ? την επόμενη κιόλας μέρα σας έστειλε ως πρώτη ευλογία το «Εμπόδιον Λησμονιάς» του καθ?όλα άξιου τέκνου σας Δημητρίου Κατσαβού.

    Τέλος με τη βοήθεια του βιντεοπροβολέα, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου χώρεσαν και παρήλασαν δεκάδες-εκατοντάδες πρόσωπα, αειθαλή στη μνήμη μας, γεννημένα το 1940, το 1922,το 1912, το 1900, το 1880 και τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος.

     

    Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην έδρα του Δήμου μας, τη Βέροια, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στις 10 Ιουνίου 2013, με ομιλητές τον Γιώργη Μελίκη και τον Γιάννη Μοσχόπουλο. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 Δημήτρης Παπαγρηγορίου.

    (για περισσότερες πληροφορίες, τηλ 6977096550)