Προγράμματα

    Μάιος 2019
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ   Ιούν »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 20 Μαΐου 2019

    2ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ».

    Στις 10 και 11 Μαΐου 2019 και στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς ¨ΕΡΙΑ¨ , στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε το 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας με τίτλο «Εκπαιδευτικοί καταθέτουν σε εκπαιδευτικούς τις επιστημονικές τους εμπειρίες».

    Η διοργάνωση του συνεδρίου ανήκει στη Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον εμπνευστή του, Διευθυντή  της Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, κο Διαμαντόπουλο με την υποστήριξη του Δήμου Νάουσας.

    Στο συνέδριο, στο οποίο παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπαιδευτικοί από όλη την Κεντρική Μακεδονία, την έναρξη έκανε ο κος Διαμαντόπουλος, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του, συνέχεια και προοπτική ώστε να γίνει θεσμός.

    Οι ενότητες του συνεδρίου, τις οποίες διαπραγματεύτηκαν καθηγητές Πανεπιστημίου (Καρακίτσιος, Αϊδίνης …) και εκπαιδευτικοί σχολείων, αφορούσαν θέματα Διδακτικής Μεθοδολογίας, Ειδικής Αγωγής, Μαθησιακών Δυσκολιών, Νέων Τεχνολογιών, Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας, θέματα διδακτικών πρακτικών και προσεγγίσεων για ευάλωτες , κοινωνικά, ομάδες.

    Στους εισηγητές του Συνεδρίου είχε την τιμή να συμπεριλαμβάνεται και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, διά του Διευθυντή του, κου Δημήτρη Κατσαβού, με θέμα «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία και την Καινοτομία».

    Μέσα από την παρουσίαση πλήθος φωτογραφιών-μαρτυριών  με δράσεις και πρωτοβουλίες μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και τοπικής κοινωνίας, έγινε κατανοητό το μέγεθος των προσπαθειών του σχολείου, ώστε να ανατρέψει μια προβληματική κατάσταση και να μετατρέψει τα όποια μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα.

    Παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές και δράσεις, πρωτοβουλίες, παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται εδώ και 7-8 χρόνια στο σχολείο, που ενεργοποίησαν τόσο τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και την τοπική κοινωνία (πολίτες και φορείς).

    Στόχος της παρουσίασης ήταν η κατάθεση συσσωρευμένων γνώσεων και εμπειριών ( Προγράμματα Erasmus+, Θεατρική Αγωγή, Βιωματική μάθηση, Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σχολείου και τοπικής κοινωνίας, κοινωνικές παρεμβάσεις του σχολείου …) ώστε να προαχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός και να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Παρόλη την πίεση του χρόνου που ασκήθηκε στον ομιλητή, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθεί η ποσότητα και η ποιότητα του έργου, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων, ανάμεσα στους οποίους και ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Κόπτσης, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί άμεσα, τη σχολική μας μονάδα.

    Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευχαριστεί το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κο Διαμαντόπουλο και την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για την ευκαιρία που μας δώσανε να παρουσιάσουμε τις προσπάθειες και το όραμά μας για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και την καινοτομία.

    Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με ιδιαίτερο τρόπο και έντονη συναισθηματική φόρτιση, οι μαθητές της Στ τάξης, κυρίως και όχι μόνο, με την ευθύνη οργάνωσης, προετοιμασίας και υλοποίησης από την εκπαιδευτικό του Σχολείου κα Χατζηπαναγιωτίδου Κωνσταντίνα, πραγματοποίησαν, στο σχολείο μας, ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

    Μέσα σε όμορφα σκηνικά που επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου μας, κα Κύρμου Κική, οι μαθητές παρουσίασαν με τρυφερότητα και αγάπη, τραγούδια, ποιήματα, νανουρίσματα, διασκευές μύθων και παραμυθιών, εικόνες και έργα τέχνης, θεατρικό, με βασικό και τιμώμενο πρόσωπο όλων, τη μάνα.

    Οι παρευρισκόμενες μαμάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν βιωματικά στην εκδήλωση. Έτσι είχαμε συγγραφή νανουρισμάτων, απαγγελία  ποιημάτων από τις ίδιες,όπως και από την εκπαιδευτικό κα Χατζηπαναγιωτίδου, καθώς και τη συμμετοχή τους μαζί με τα παιδιά, σε μια σειρά παραδοσιακών και ξεχασμένων παιχνιδιών που ξαναζωντάνεψαν στην αυλή του σχολείου.

    Της εκδήλωσης προηγήθηκαν μια σειρά δραστηριοτήτων κατά τάξη με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών, δημιουργία ευχετήριων καρτών, εικαστικών έργων, δημιουργίας μηνυμάτων και ποιημάτων, με στόχο να αποτελέσουν μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης των παιδιών προς τις μαμάδες τους.

    Δικαιολογημένα οι μαμάδες των παιδιών που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση ήταν συγκινημένες και περήφανες για τα παιδιά τους και ικανοποιημένες για την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, να τις τιμήσουν.

    Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”, προσαρμοσμένη στη στοχοθεσία του προγράμματος , που δεν είναι άλλη από το να φέρει με κάθε δημιουργικό, παραγωγικό και ποιοτικό τρόπο, γνείς και παιδιά πιο κοντά, εξασφαλίζοντάς τους κοινό χρόνο και κοινές δραστηριότητες και δράσεις.