Προγράμματα

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    TO «OUR NATURE IS ART» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας στο Τίχυ της Πολωνίας στα πλαίσια του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Comenious με τίτλο ?Our nature is art. Let΄share it?.

    Στον ίδιο προορισμό και με κοινούς στόχους ταξίδεψαν και συναντήθηκαν μαζί μας και οι παιδαγωγικές ομάδες των σχολείων που «τρέχουμε» από κοινού το πρόγραμμα από την Καταλονία- Ισπανία , την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία.

    Δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού σχολείου «Μαρία Κιουρί» μας υποδέχτηκαν στο χώρο τους καλωσορίζοντας την κάθε αποστολή στη γλώσσα της χώρας της.

    Στη συνέχεια όλες οι αποστολές παρουσίασαν σε ειδικούς χώρους-περίπτερα τη χώρα τους καθώς και συγκριτικές εργασίες (έργα και δημιουργίες) που αποδεικνύουν πως οι προσπάθειες των μαθητών για την κατάκτηση της γνώσης και ο αγώνας «ν΄ανέβουν λίγο ψηλότερα» είναι παντού ίδιος.

    Ακολούθησε ανταλλαγή εμπειριών και εργασιών με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των παραγόμενων προϊόντων  τα οποία συνιστούν έναν σημαντικό παράγοντα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

    Παρακολουθήσαμε διδασκαλίες και στιγμιότυπα της σχολικής καθημερινότητας στην Πολωνία, συζητήσαμε με τους ευρωπαίους συναδέλφους και ανταλλάξαμε απόψεις για τις δραστηριότητες και τις πρακτικές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Μιλήσαμε με μαθητές, ξεφυλλίσαμε βιβλία και τετράδια μαθητών.

    Σε επόμενη συνάντηση στο χώρο του σχολείου παρουσιάστηκε από τη συντονίστρια του προγράμματος για τη χώρα της Πολωνίας, Joanna Rudolf το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας και ακολούθησε ένας δημιουργικός και ουσιαστικός διάλογος με τους ευρωπαίους συναδέλφους όπου ανάμεσα στα άλλα τέθηκαν και οι στόχοι και τα πλαίσια δραστηριοτήτων έως την επόμενη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Παράλληλα, καθημερινά, οργανώθηκαν από τη φιλοξενούσα χώρα  και πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις (μνημεία, μουσεία, ιστορικά κτίρια?) και ξεναγήσεις σε πόλεις (Κρακοβία?).

    Ξεχωριστή στιγμή της παραμονής μας στην Πολωνία ήταν η επίσκεψη-προσκύνημα στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς όπου αποσβολωμένοι παρακολουθήσαμε την τρίωρη ξενάγηση  και είδαμε τα αποτελέσματα του παραλογισμού και της θηριωδίας του ανθρώπου και των επικίνδυνων και εγκληματικών επιλογών ολοκληρωτικών καθεστώτων (φασισμός?).

    Απ? αυτή την επίσκεψη-προσκύνημα συγκεντρώσαμε ένα εποπτικό υλικό που κυριολεκτικά μιλάει και διδάσκει και σύντομα θα αποτελέσει το αντικείμενο παρουσίασης και προβολής στους μαθητές του σχολείου μας, γιατί η γνώση είναι το όπλο απέναντι στην άγνοια και τη λήθη?

    Γυρίσαμε με φορτωμένες τις αποσκευές μας εικόνες, χρώματα, εμπειρίες, συναισθήματα και με μια κυρίαρχη άποψη ότι η συμμετοχή σε τέτοια ποιοτικά προγράμματα ανοίγουν τους ορίζοντές μας, μας ξεβολεύουν από τον εφησυχασμό και την αδράνεια μας φορτώνουν με ένα Άγιο άγχος , μας πεισμώνουν με στόχο τη βελτίωσή μας μέσα από τη σύγκριση με άλλα σχολικά περιβάλλοντα και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών  που βλέπουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ως επένδυση στο μέλλον?

    Η αίσθησή μας, τολμώ να πω δεδομένο, όπως τη βιώσαμε οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας που αναλάβαμε την υλοποίηση του προγράμματος μετά την επιστροφή μας από το ταξίδι είναι ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένα δίκτυο ανθρώπων από εφτά χώρες της Ευρώπης που θα παραμείνει ανοιχτό για δυο ολόκληρα χρόνια και θα συνεχίσει, ελπίζω, να είναι ενεργό και μετά το τέλος του προγράμματος που θα νοιάζεται και θα ενεργεί με ένα κοινό όνειρο και όραμα, μ΄ένα κοινό πάθος: το σχολείο της Καρδιάς μας.

    Κόντρα στους δύσκολους καιρούς.

    Comments are closed.