Προγράμματα

  Νοέμβριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ   Δεκ »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 3 Νοεμβρίου 2018

  ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS+ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2018-2020 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “TOGETHER WE CAN DO SO MUCH”.

  Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς) η τεχνική ημερίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)  με θέμα τη «Διαχείριση και Παρακολούθηση Σχεδίων Συμπράξεων Ανταλλαγών μεταξύ σχολείων 2018, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης».

  Στην ημερίδα συμμετείχε και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας δια των εκπροσώπων του, Δημητρίου Κατσαβού, Διευθυντή και νομίμου εκπροσώπου του, και της κας Αναστασίας Παλασίδου, υπεύθυνης επικοινωνίας, ως δικαιούχος του νέου εγκεκριμένου προγράμματοςErasmus+ για τη διετία 2018-2020,  με τίτλο “Together we can do so much” .

  Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις νέες τροποποιημένες, ως ένα βαθμό, διαδικασίες συμμετοχής στα νέα προγράμματα. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη 1ης γραμμής του Ι.Κ.Υ.,τον Διευθυντή του και Προϊστάμενο Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών, κο Φώτιο Αθανασόπουλο, τη συντονίστρια Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, κα Ξαρχουλάκου, τις υπεύθυνες Σχεδίων ΚΑ2,Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, κα Τζαγκαρουλάκη και κα Αδαμοπούλου, στελέχη που εδώ και χρόνια, πλέον, γνωρίζουμε καλά ως Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ότι είναι πλάι μας, αρωγοί και υποστηρικτές σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, σε κάθε απορία με οδηγίες, προτάσεις, καθοδήγηση και όλα αυτά με κατανόηση, υπομονή και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά.

  Κατά τις κατ’ιδίαν συζητ΄γσειςμε τον κο Αθανασόπουλο και την κα Ξαρχουλάκου είχαμε τη δυνατότητα, για μια ακόμη φορά, να αναφερθούμε στην σταθερά ανοδική πορεία του σχολείου μας, με όχημα τα προγράμματα Erasmus+ και τη δυναμική που κουβαλούν, μια πορεία που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια κατακτώντας μια αξιοσημείωτη εξωστρέφεια με αποτέλεσμα για όλη αυτή την προσφορά και προστιθέμενη αξία που δημιούργησε στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα,ο Δήμος Βέροιας να μας βραβεύσει και να μας παραδώσει την ανώτερη τιμή προσφοράς στην πόλη, την «Εύφημο μνεία» για τις εξαιρετικές υπηρεσίες μας στα παιδιά και τους πολίτες του δήμου μας.

  Ως αντίδωρο της υποστήριξης που μας παρέχουν οι άνθρωποι του Ι.Κ.Υ. τους προσφέραμε ένα ξυλόγλυπτο, επιζωγραφισμένο έργο, δια χειρός Δ. Περηφανοπούλου, με θέμα την Αρπαγή της Ευρώπης καθώς κι ένα D.V.D. και το συνοδευτικό του έντυπο από την παράσταση μας  – χορόδραμα με τον τίτλο «Η Αρπαγή της Ευρώπης» που παρουσιάσαμε στα πλαίσια του «Money Matters»  σε διάφορες πόλεις (και συμμετείχαμε σε πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη, όπου αποσπάσαμε το πρώτο βραβείο). Δώσαμε επίσης, μια κασετίνα με πέντε αρχαία ελληνικά νομίσματα (και το συνοδευτικό τους κείμενο) έργο των παιδιών μας.

  Μάλιστα, ο Διευθυντής του Ι.Κ.Υ. κος Αθανασόπουλος μας τίμησε άμεσα τοποθετώντας το ξυλόγλυπτό μας στο τραπέζι της ημερίδας όπου παρέμεινε καθόλη τη διάρκειά της.

  ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ERASMUS+ ‘MONEY MATTERS” .

  Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις ενηλίκων και μαθητών σχολείων στην έκθεση που λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

  Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο

  Το ελληνικό χαρτονόμισμα από την επανάσταση του 1821 έως το ευρώ.

  Το νόμισμα του χωριού μου (δημιουργίες των μαθητών).

  Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Money Matters” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο και γίνεται με την υποστήριξη της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και της επιμελήτριάς της κας Τσαγκάρη.

  Τόσο οι ενήλικες επισκέπτες (κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο, εκπαιδευτικοί, πρώην διευθυντές του σχολείου …) όσο και το μεγάλο πλήθος μαθητών όμορων κυρίως σχολείων (Μακροχώρι, Μελίκη, Νικομήδεια …) έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από το εύρος της νομισματικής ιστορίας που καλύπτουν τα εκθέματα όσο κι από την πλήρη, επιστημονικά έγκυρη και παιδαγωγικά υπεύθυνη ξενάγηση και παρουσίαση, την οποία ανέλαβαν και πραγματοποιούν εναλλάξ (45 λεπτά περίπου ξενάγησης, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για κάθε group), οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κος Δημήτρης Κατσαβός και η κα Σπυριδούλα Κωτούλα.

  Οι μαθητές εκτός των ξεναγήσεων έχουν τη δυνατότητα να εμπεδώσουν την γνώση μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές και γνωστικές δραστηριότητες, τόσο κατά την παρουσία τους στο χώρο, όσο και μετά την επίσκεψη, στο σχολείο τους, με εκπαιδευτικό υλικό που ετοιμάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τη βοήθεια υλικού της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια πηλού, ξυλογλυπτικής και χαρτοκοπτικής, δημιουργώντας νομίσματα και άλλα σχετικά αντικείμενα.

  Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας η έκθεση θα συνεχίσει τη λειτουργία της και κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου με προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις (πρωϊνές για τους μαθητές και απογευματινές για τους ενήλικες).

  Στη συνέχεια και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, η Έκθεση, κατόπιν πρότασης του δημάρχου της Βέροιας, κου Βοργιατζίδη ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια της έκθεσης, και του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κου Διαμαντόπουλου, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της επιμελήτριας της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank,, με την οποία προγραμματίζεται και παράλληλη δράση, θα μεταφερθεί στην πόλη της Βέροιας και στην Αντωνιάδει Στέγη Γραμμάτων και Τεχν΄νώστε να δοθεί η δυνατότητα στο σύνολο των μαθητών των σχολείων της Βέροιας, χωρίς οικονομικό κόστος , να τη δουν και να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Μία εκπαιδευτική  επίσκεψη  που ήταν  ΑΓΩΓΗ ΨΥΧΗΣ για τους μαθητές του σχολείου μας και μια πρώτη κοινή δράση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά στα πλαίσια της στοχοθεσίας του νέου προγράμματος Erasmus+ με τίτλο » Together we can do so much» που ξεκινάμε τώρα και για μία διετία, 2018-2020 την υλοποίησή του.

  Στις 30 Οκτωβρίου και ημέρα Τρίτη οι μαθητές των τεσσάρων πρώτων τάξεων του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον πολύ φροντισμένο και κατάφυτο χώρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής , έναν μικρό επίγειο παράδεισο , και συμμετείχαν σε δύο εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα : «Τα παιχνίδια με – γάλα» η Α΄ και η Β΄ τάξη  και το «Κατ’ αγρούς Διονύσια» η Γ΄ και Δ΄τάξη στα πλαίσια των δύο πολιτιστικών  προγραμμάτων που έχουν οι τάξεις αντίστοιχα το  «Τρώμε  υγιεινά , δοντάκια αστραφτερά» και το  « Θέλω να κάνουμε μαζί τόσα πολλά» που είναι και το θέμα του καινούριου Ευρωπαϊκού  προγράμματος Erasmus+ που ξεκινά για τη διετία 2018-2020 «Together we can do so much» που έχει ως σκοπό να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στους γονείς τους και να τους  εξασφαλίσει κοινό ποιοτικό χρόνο .Γι αυτό  το λόγο στην  εκπαιδευτική  επίσκεψη αυτή  συμμετείχαν και  γονείς των μαθητών και μοιραστήκαν μαζί με τα παιδιά τους  τις  ξεχωριστές στιγμές που είχαμε την τύχη να ζήσουμε εκεί .

   

  Στο « Κατ ΄ αγρούς Διονύσια» πρόγραμμα  οι μαθητές ταξίδεψαν στην αρχαιότητα την εποχή που οι Έλληνες πίστευαν στην ύπαρξη  των Δώδεκα θεών, τους οποίους είχαν την ευκαιρία σε προηγούμενες δραστηριότητες και μουσειοσκευή να τους γνωρίσουν μέσα από τις απεικονίσεις τους σε νομίσματα, φόρεσαν στεφάνια κισσού, συμμετείχαν σε Διονυσιακή πομπή , σχεδίασαν τραγόμορφες μάσκες ,   κατασκεύασαν πήλινους κύλικες ,επισκέφθηκαν αμπελώνα ,  έπαιξαν δύο παιχνίδια , την «Διελκυνστίνδα» και τον «Ασκωλιασμό» που παίζονταν  κατά τη διάρκεια των Διονυσίων  κι έγιναν μικροί αρχαιολόγοι και συντηρητές των ευρημάτων τους.

  Το ενδιαφέρον  των παιδιών αμείωτο , τα χαμόγελα διάπλατα , ο ενθουσιασμός μεγάλος . Το μαγικό ήταν ότι την  ίδια  στιγμή που διασκέδαζαν  με την καρδιά τους γίνονταν και σφουγγάρια  γνώσεων που αφορούσαν: 

  • την καθιέρωση τη γιορτής των Διονυσίων , τον τρόπο εορτασμού τους , 
  • τις ελληνικές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες  ,
  • την καλλιέργεια του αμπελιού από την αρχαιότητα και της παραγωγής των προϊόντων   του, 
  • το επάγγελμα του αρχαιολόγου και των συντηρητών των αρχαιολογικών ευρημάτων
  • τον πηλό και τα είδη των αγγείων που κατασκεύαζαν με αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες και μετέφεραν τα εμπορεύματά τους ως την «άκρη» του κόσμου.

  Όποιος το παρακολουθούσε »δια ζώσης» έβλεπε αυτό που εννοούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ:  Αγωγή ψυχής μέσα από τη διασκέδαση»

  Να ευχαριστήσουμε θερμά το πολύ ευγενικό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό για τη φιλοξενία τους και τη προσφορά τους. Mεταλαμπάδευσαν φως στα βλέμματα και στα χαμόγελα των παιδιών μας . Το φως του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού  μας. Ευχαριστούμε  πολύ !!!

  Παράλληλα, το πρόγραμμα που παρακολούθησαν η Α΄και η Β΄τάξη ήταν το «Παιχνίδια με-γάλα» αφορούσε την παραγωγή, επεξεργασία και τη διατροφική αξία του γάλακτος. Οι δραστηριότητες εφαρμόστηκαν στο βουστάσιο, το αρμεκτήριο, το γαλακτοκομείο και στο εργοστάσιο της σχολής υπό την καθοδήγηση καταρτισμένου  εκπαιδευτή.

   Αρχικά στο βουστάσιο έγινε παρατήρηση του περιβάλλοντα χώρου (αχυρόμπαλες, βιολογικός καθαρισμός …). Τα παιδιά είδαν την ημερήσια ποσότητα τροφής της αγελάδας, πήγαν στον χώρο εκτροφής των νεογέννητων, τα τάισαν και έπαιξαν μαζί τους. Στο αρμεκτήριο, παρατήρησαν αφίσες αναρτημένες στους τοίχους με ενδιαφέρουσες πληροφορίες: θερμόμετρο, ρολόι με ώρες αρμέγματος …). Παρατήρησαν μια φορητή αρμεκτική μηχανή, δοκίμασαν παιχνίδι αρμέγματος σε ομοίωμα αγελάδας. Στο γαλακτοκομείο παρουσιάστηκε η επεξεργασία γάλακτος από την παστερίωση ως τη συσκευασία. Στη συνέχεια πήραν μια γεύση από τη λειτουργία του γαλακτοκομείου μέσα από υαλοπίνακες. Είδαν σε κάδο την ημερήσια παραγωγή και πήραν πληροφορίες για την ημερήσια διατροφική ανάγκη που καλύπτει.. τέλος, στο εργαστήρι κατασκευών δημιούργησαν χειροποίητες ετικέτες για πραγματικές φιάλες γάλακτος. Οι μαθητές σε συνεργασία και με τους γονείς τους επινόησαν όνομα, σύνθημα προβολής, εικόνα, βάρος, ημερομηνία παραγωγής και λήξης καθώς και προέλευση.

  Στη συνέχεια γεύτηκαν γλυκιά κρέμα στην Παρασκευή της οποίας, βοήθησαν και τα ίδια τα παιδιά.

  Το πρόγραμμα διήρκησε 2 ώρες και τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα επίσης, να πάρουν το κολατσιό τους στο εστιατόριο της Σχολής και οι γονείς τον καφέ τους, αλλά και να τρέξουν και να εκτονωθούν στο δασάκι μέχρι την ώρα της αποχώρησης.

  Τα χαμόγελα των παιδιών ( ταυτόσημα με τον ήλιο της ημέρας) ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη μιας επιτυχημένης εκπαιδευτικής επίσκεψης.

  Η προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εξόρμησης-επίσκεψης και η σύνθεση των συμμετεχόντων (γονείς και μαθητές) ήταν μια εισαγωγική δράση και πράξη ενταγμένη στα πλαίσια και τους προσδοκώμενους στόχους του νέου προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Together we can do so match» που στόχο έχει την εξεύρεση δημιουργικού, παραγωγικού και ποιοτικού κοινού χρόνου συνύπαρξης και συνδημιουργίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

  Η πετυχημένη έναρξη προοιωνίζει και τη συνέχεια αυτού του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Together we can do so mach», λόγια με μεγάλη σημασία και βαρύτητα που ανήκουν , ως φράση-άποψη της σημαντικής ,τυφλής στη ζωή, συγγραφέα και ακτιβίστριας Helen Keller.