«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: PODCASTS, ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ/ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δ.ΣΧ. ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ-Δ/ΝΣΗ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΩΣ 2/5/25 (ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ) ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ: https://forms.gle/mcfCDXhP3eCEfg9DA
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, συντονιστής της Διαπίστευσης Erasmus+, με αριθμό σχεδίου 2024-1-EL01-KA121-SCH-000220099,σας προσκαλούν στην Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο:
«Δημιουργικές αίθουσες διδασκαλίας: Podcasts, ταινίες και ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση»
και εισηγητές δυο εξέχουσες παρουσίες του Πορτογαλικού Εκπαιδευτικού Συστήματος και των Νέων Τεχνολογιών, κους Duarte Jose Sousa Duarte και Paulo Ribeiro. (Διαπιστευμένοι Εκπαιδευτές στις Νέες Τεχνολογίες και τον Οπτοκοακουστικό Γραμματισμό).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 08/05/2025, από τις 10:00 έως τις 13:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Η Επιμορφωτική ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αγγλική Γλώσσα και εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου Erasmus+ κατηγορίας «Invited Experts».
ΔΟΜΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η επιμορφωτική ημερίδα θα δομηθεί ως συνδυασμός:
• Παρουσιάσεων-εισηγήσεων
• Διαδραστικών εργαστήριων με πρακτικές δραστηριότητες και εφαρμογές podcasting και ψηφιακών εργαλείων σε εκπαιδευτικό περιβάλλον.
• Έμφαση στην ομαδική εργασία, τη δημιουργικότητα και τις συμπεριληπτικές προσεγγίσεις στην ψηφιακή αφήγηση.
• Έμφαση μέσα από τα μέσα και τη μεθοδολογία του οπτικοακουστικού γραμματισμού, στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών ενεργού-παρεμβατικού πολίτη.
• Ομαδικές συζητήσεις και ομαδικές ασκήσεις.
• Συνεδρίες προβληματισμού και αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Οι δραστηριότητες του σεμιναρίου θα προσφερθούν από κοινού και σε συνεργασία μεταξύ των δύο προσκεκλημένων, δημιουργώντας με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς των σχολείων κλίμα ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και παρακολούθησης.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ο Duarte Jose Sousa Duarte έχει πτυχίο στη Διδασκαλία Επιστήμης Υπολογιστών και μεταπτυχιακό στις επιστήμες της εκπαίδευσης. Εργάζεται ως δάσκαλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για 25 χρόνια και σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής του Κέντρου Κατάρτισης Εκπαιδευτικών σε δύο δήμους της Περιφέρειας Αλγκάρβε, στην Πορτογαλία, που περιλαμβάνουν περίπου 1500 δασκάλους. Υπήρξε επίσης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε για 10 χρόνια και ήταν εκπαιδευτής δασκάλων, για πορτογαλικά και διεθνή μαθήματα Erasmus για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπήρξε συντονιστής Erasmus+ σε περισσότερα από 10 διεθνή έργα και σήμερα είναι συντονιστής δύο διαπιστεύσεων Erasmus+. Έχει βραβευτεί πολλές φορές με εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας eTwinning.
Ο Paulo Ribeiro έχει πτυχίο στη Διδασκαλία Επιστήμης Υπολογιστών. Εργάζεται ως δάσκαλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για 17 χρόνια και αυτή τη στιγμή εργάζεται το μισό ωράριο ως Δάσκαλος Πληροφορικής και το άλλο μισό στο Υπουργείο Παιδείας ως Πρέσβης του eTwinning για την Περιφέρεια του Αλγκάρβε. Υποδιευθυντής και Σύμβουλος του Διευθυντή για 2 χρόνια. Συντονιστής όλων των Επαγγελματικών Μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για 14 χρόνια. Εκπαιδευτής δασκάλων, για πορτογαλικά και διεθνή μαθήματα Erasmus+ για περισσότερα από 16 χρόνια. Υπήρξε συντονιστής Erasmus+ σε περισσότερα από 20 διεθνή έργα σε KA1, KA2 και KA3 και επί του παρόντος είναι συντονιστής μιας διαπίστευσης Erasmus+ KA2. Έχει βραβευτεί πολλές φορές με εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας eTwinning. Συμμετοχή ως σύμβουλος σε μάθημα στο European SchoolNet.
Στόχοι :
• Ανάπτυξη δεξιοτήτων των δασκάλων στη δημιουργία podcast/ταινιών μικρού μήκους για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
• Εξερεύνηση δωρεάν και φιλικά προς τον χρήστη ψηφιακών εργαλείων για επεξεργασία πολυμέσων.
• Ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού και της οπτικοακουστικής αξιοποίησης στην τάξη.
• Προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών.
• Ενθάρρυνση στην ανάπτυξη μαλακών δεξιοτήτων όπως η ομαδική εργασία, η συνεργασία, η κριτική σκέψη, η συμμετοχή, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων.
• Προώθηση εκπαιδευτικών πρακτικών χωρίς αποκλεισμούς διασφαλίζοντας συμπεριληπτική προσβασιμότητα και ποικιλόμορφη εκπροσώπηση στη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου.
• Η διάδοση και διάχυση της παραγόμενης γνώσης μέσα από την εμπλοκή στα σχέδια Erasmus+ προς όλα τα σχολεία και συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.



Όλες οι αντιδράσεις:
Ελπιδα Πιπιλιαρη και Evaggelia Aggelina