«ΑΠΟ ΞΕΝΟΙ, ΞΕΝΙΟΙ, ΕΝΑ ERASMUS ΔΡΟΜΟΣ», Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεγάλη τιμή, για μια ακόμη φορά, περικλείει για το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, η πρόσκληση για συμμετοχή και εκπροσώπηση της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας στην Εκδήλωση Ενημέρωσης που διοργάνωσαν από κοινού, το Ι.Κ.Υ. και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στις 15/16-12-2023, στο Πλανητάριο NOESIS στη Θεσσαλονίκη.
Το θέμα της συνάντησης: «Το Πρόγραμμα ERASMUS+: Ευκαιρίες μάθησης για την ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των λαών της Ευρώπης».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και Βάνα Σωτηροπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν η Ευλαμπία Κύζα και η Κρυσταλλία Στάικου της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, Προωθήτριες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την εισήγηση «Συν-οδοιπόρος σε ευρωπαϊκές οδούς».
Ακολούθησαν υποστηρικτικές τεχνικές εισηγήσεις κορυφαίων και έμπειρων στελεχών του Ι.Κ.Υ , της κας Μαρίας Αδαμοπούλου, Συντονίστριας Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1), Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, της κας Ελίνας Μαυρογιώργου, της Oμάδας Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων, Inclusion Officer, του κου Τάσου Μπάρμπα, Συντονιστής Βασικής Δράσης 2 (ΚΑ2), Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης.
Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, δια του Διευθυντή του, Δημητρίου Κατσαβού, έκανε την παρουσίαση με τίτλο «Από ξένοι, ξένιοι, ένα Erasmus, δρόμος» όπου παρουσίασε την εντεκάχρονη συνοδοιπορία του με το πρόγραμμα Erasmus+, εστιάζοντας στα ζητήματα της συνάντησης (ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των λαών της Ευρώπης), ενώ παράλληλα έθεσε τα πλαίσια της, από εδώ και πέρα, πορείας του μέσα από την αξιοποίηση της Διαπίστευσης Erasmus+ που διαθέτει έως το 2027, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτή η Διαπίστευση-εξασφάλιση συμμετοχής, τη στοχοθεσία του, την εμπλοκή και άλλων συνεργαζόμενων φορέων (σχολείων και όχι μόνο) διαθέτοντας τη δυνατότητα πρόσκλησης και ένταξής τους, ως επικεφαλής κοινοπραξίας, υπηρετώντας, με ευλάβεια τους βασικούς του στόχους.
Μια νέα πορεία, όπως προσδιορίζεται από τα καινούρια πλαίσια υλοποίησης των Erasmus+ , μια πορεία η οποία είναι, ήδη, σε εξέλιξη και παράγει αποτελέσματα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν εδώ και χρόνια, οφείλουμε: στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ, Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ ΣΤΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Με μια ακόμη τρυφερή συνάντηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με συγγραφέα, με τη συγγραφέα Σοφία Καλογερίδου έκλεισε η προτελευταία εβδομάδα του «Δεκέμβρη των παραμυθιών¨ . Με τη ¨δική¨ μας συγγραφέα υπό την έννοια της φίλης αλλά και της συντοπίτισσας, αφού ζει στη Βέροια και κατάγεται από το προσφυγικό Μετόχι Προδρόμου.
Συγκινημένη ξεκίνησε την αφήγηση της ιστορίας της, την οποία, όπως και όλες οι άλλες συγγραφείς, φέτος, έγραψαν ειδικά για εμάς, το σχολείο μας, διακοπτόμενη, συνεχώς, προς ευχάριστη έκπληξή της από διάφορα στιγμιότυπα των μαθητών. Πότε από την εισβολή καρακαξών, πότε από τη γιαγιά που πότιζε τους ηλιόσπορους, με το λιγοστό νερό, υποβοηθούμενη από την εγγονή της , πότε …, τελειωμό δεν είχαν οι παρεμβάσεις, δίνοντας μια διαδραστικότητα στην ιστορία.
Ένα νοσταλγικό , βιωματικό πέταγμα προς τον γενέθλιο τόπο, προς την παιδική ηλικία, αντάμα με τα αγαπημένα της πρόσωπα, (τη γιαγιά, τον Πήτερ Παν …), αντάμα με τις άκαυτες μνήμες, όσο κι αν η ξηρασία ¨χτυπάει¨ τον κήπο της γιαγιάς στεγνώνει τους ηλιόσπορους. Η παράδοση έχει τρόπους να αντιμετωπίσει το κακό. Κι όταν αυτοί οι τρόποι μεταφέρονται μαζί με τα συμπράγκαλα της προσφυγιάς και διατηρούνται στη νέα γη είναι ακόμη πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί. Η «Κουσκουντέρα» το ποντιακό αυτό έθιμο επίκλησης για βροχή έφερε αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τη γιαγιά. Ως πότε, αναρωτιέται κι ελπίζει να μην αλλάξει, ξανά, τόπο, να μη γίνει ξανά πρόσφυγας, αυτή τη φορά, λόγω κλιματικής βλάβης.
Συμπυκνωμένα μαθήματα λογοτεχνικού λόγου, δημιουργικής γραφής και έκφρασης, ανάπτυξης κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, και πάνω απ’ όλα ποιοτικής επικοινωνίας των μαθητών μας με νέα πεδία, πρόσωπα, αντικείμενα μάθησης. Αυτής της μάθησης που θα τους/τις κάνει, αύριο, ως ενήλικες, να στέκονται πιο δυνατοί στα πόδια τους, με γνώση, άποψη, κριτική σκέψη και δράση παρεμβατική.
Ευχαριστούμε τη Σοφία Καλογερίδου, η οποία, εκτός των άλλων και γνωρίζοντας, ο γράφων, τις ευαισθησίες της. υποσχέθηκε να προσφέρει στους μικρούς μαθητές μας, την ερχόμενη Άνοιξη, δωρεάν απογευματινά σεμινάρια-εργαστήρια Δημιουργικής γραφής, μέσα από τα οποία οι μαθητές μας, θα μάθουν να εκφράζουν προφορικά και γραπτά, αβίαστα και ανεμπόδιστα, τον εσωτερικό τους κόσμο. Δηλαδή, μια διαδικασία που θα τους απελευθερώνει.