ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΜΠΟΡ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ στα πλαίσια της εγκεκριμένης ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ERASMUS 2021-2027
Όλα είναι έτοιμα για την επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Για το σκοπό αυτό ταξίδεψαν και παραβρέθηκαν στο σχολείο φιλοξενίας Osnovna sola “Draga Kobala” ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας μαζί με την εκπρόσωπο εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Διαβατού-Μέσης που αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας μας, στα πλαίσια της εγκεκριμένης Διαπίστευσης Erasmus+ 2021-2027 που διαθέτει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
Το σχολείο του Μάριμπορ που θα φιλοξενήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας αποτελεί ένα κόσμημα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, με ένα πολύχρωμο, παιδαγωγικά ελκυστικό περιβάλλον, με σύγχρονες υποδομές, πλήρως εξοπλισμένο (υπολογιστές, προτζέκτορες, οθόνες προβολής, διαδραστικούς πίνακες …) , αθλητικές εγκαταστάσεις (ακόμη και ¨πλαγιά¨ αναρρίχησης), εργαστήρια (εικαστικών, μουσικής, τεχνολογίας …) ακόμη και στούντιο μουσικών ηχογραφήσεων και αίθουσα 3D εκτυπώσεων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον συζητήσαμε, σχεδιάσαμε κοινές δραστηριότητες, δράσεις προετοιμασίας, τρόπους υποστήριξης της στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus, διάφορα τεχνικής μορφής ζητήματα (διαμονή κ.λ.π.) με τον Διευθυντή του σχολείου και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ που είχαν ετοιμάσει καθώς και τις εκδηλώσεις με τις οποίες το πλαισίωσαν καθώς και να παρακολουθήσουμε μια βραδινή θεατρική παράσταση (μιούζικαλ) με πρωταγωνιστές πρώην μαθητές του σχολείου που, τώρα, βρίσκονται σε λυκειακές τάξεις.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες εργασίας και μάθησης συναντήσαμε ευδιάθετους και δοτικούς εκπαιδευτικούς, ήρεμους και χαμογελαστούς μαθητές που μας ¨παρέδωσαν¨ μαθήματα ελευθερίας στη διαδικασία εκπαίδευσης, καινοτομίας στις προσεγγίσεις και την αξιοποίηση του τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και αντιμετώπισης της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, αφού υπήρχαν μαθητές από πολλές εθνότητες και ράτσες.
Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας ευχαριστεί θερμά για τη φιλοξενία της προπαρασκευαστικής αυτής συνάντησης, όλους τους εμπλεκόμενους του σχολείου που μας υποδέχθηκε και εκφράζει τη βεβαιότητα για την άριστη φιλοξενία και διαμονή που θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Τέλος, υπόσχεται μια επίσης, άψογη φιλοξενία και διαμονή που θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Μάιο, μαθητών και εκπαιδευτικών του Σχολείου του Μάριμπορ της Σλοβενίας στη χώρα μας.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ; ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Δείτε στο παρακάτω λίνκ το σχετικό video:
Τι γίνεται τέλος πάντων με τις εποχές του χρόνου; Έχουν χάσει και τα αβγά και τα πασχάλια. Η μία κλέβει μέρες από την άλλη, ο χειμώνας φιλοξενεί μέρες ζεστές, το καλοκαίρι βροχές και καταιγίδες … Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, τα χελιδόνια έχουν αποσυντονιστεί …
Η Σοφία Παυλίδου, παρέα με εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, μέσα από ένα σύντομο χιουμοριστικό κείμενο διαλόγου ξεσηκώνει τους μικρούς μαθητές, την ίδια ώρα που τους μαθαίνει, με τον τρόπο της τέχνης, γύρω από την απορρύθμιση των εποχών και την απώλεια της ισορροπίας στη Φύση.
Φέτος, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, μέσα από την κεντρική του επιλογή που έχει σχέση με ποικίλες δράσεις γύρω από την Κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών κ.λ.π., ανάμεσα στα άλλα, δίνει βαρύτητα στην παιδαγωγική αξιοποίηση του κουκλοθεάτρου (με όλες τις παράλληλες και συναφείς δράσεις: εργαστήρια κατασκευής κούκλας, κείμενα δημιουργικής γραφής, σενάρια-ιστορίες …) . Αναγάγει το κουκλοθέατρο σε ένα σημαντικό εργαλείο συμμετοχικής και βιωματικής εκπαίδευσης καθώς και ένα σημαντικό βοήθημα για την ομαλή κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, των μικρών μαθητών.
Στα πλαίσια του Δεκέμβρη των παραμυθιών και της Στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus, και αφού έχουν προηγηθεί, ήδη, κάποια εργαστήρια κατασκευής κούκλας, εκπαιδευτικοί του Σχολείου, υπερβαίνουν εαυτόν, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ικανοποιήσουν τους μαθητές τους αλλά και να τους εισάγουν στο μαγικό κόσμο του κουκλοθεάτρου. Ενός κουκλοθεάτρου, ωστόσο, όχι μόνο προς τέρψιν αλλά και προς την κατεύθυνση της παραγωγής προβληματισμού και της διδακτικής αξιοποίησης. Και με στόχο, βέβαια, να ακολουθήσουν κι άλλα …