Προγράμματα

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΗΡΗΣΗΣ ΕΘΙΜΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΚΕΦΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

    Χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να διακρίνει ποιανού ενθουσιασμός και κέφι υπερτερεί,- των μαθητών, των γονιών ή των εκπαιδευτικών, όλοι μαζί, σαν μια παρέα ισότιμη, διασκέδασαν δημιουργώντας και δημιούργησαν διασκεδάζοντας, κάνοντας πράξη, για μια ακόμη φορά ότι “ Together We Can Do So Much” .

    Ένα διήμερο (Τσικνοπέμπτη και Παρασκευή 1η Μαρτίου) γεμάτο χαρά, χαμόγελα, παιχνίδι, κατασκευές, παράδοση και ανα-βίωση εθίμων. Ένα διήμερο που, αναμφισβήτητα , έφερε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πιο κοντά, μέσα από τη συνεργασία, τη συνδημιουργία, την συναντίληψη και την συν-αποτελεσματικότητα.

    Τραγούδι, χορός, δρώμενα αλλά και ψησίματα και τσικνίσματα, χάρη στη δουλειά και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς το απαιτούσε η μέρα.

    Την επόμενη ημέρα (1η Μαρτίου) ήταν όλα έτοιμα και καλά προετοιμασμένα. Το σχολείο στολίστηκε με κόκκινες και άσπρες κλωστές και κορδέλες, καθώς και πλήθος χελιδονιών που φτιάχτηκαν από τα χέρια παιδιών, μαμάδων και δασκάλων. Περάστηκαν οι μαρτιές στα χέρια όλων των μαθητών όπως το ορίζει το έθιμο.

    Και φυσικά, η ώρα της χελιδόνας: Οι μαθητές όλου του σχολείου, χωρισμένοι σε ομάδες, παρέα με δασκάλους και γονείς, ξεχύθηκαν σ’ ολόκληρο το χωριό, κρατώντας στα χέρια ομοιώματα χελιδονιών που έφτιαξαν οι ίδιοι και ψάλλοντας το τραγούδι της χελιδόνας, σκορπίζοντας χαρά και μνήμες στους κατοίκους του χωριού.

    Ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα, το συναντάμε και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, και στο χωριό μας, την Κουλούρα, καλά κρατεί.

    (Παρακολουθήστε εδώ το video)

    Και του χρόνου …

    Comments are closed.