Προγράμματα

  Οκτώβριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιούν   Νοέ »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 23 Οκτωβρίου 2018

  “EL RETRETE DE DORIAN GRAY” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  μια παράσταση κουκλοθεάτρου-δακτυλοθεάτρου

  στα πλαίσια του «VERIA THESS PUPPET ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2018»

  Από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου του 2018 η πόλη της Βέροιας μεταμορφώθηκε σε μια απέραντη πόλη Κουκλοθεάτρου, με ηθοποιούς, εικαστικούς, μουσικούς, κουκλοπαίκτες, κλόουν και εφευρέτες. Παντού, στο Χώρο Τεχνών, Στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πλατεία Εληάς, στους δρόμους της πόλης έλαβαν χώρα παραστάσεις με θεατρικά έργα, μουσική, κίνηση, εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων, σεμινάρια, εκθέσεις, εργαστήρια …

  Εφτά ημέρες συνεχόμενης γιορτής με πολλούς θιάσους και ακόμη περισσότερες παραστάσεις. Θίασοι που προέρχονταν από πέντε χώρες(Αργεντινή, Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα).

  Εμπνευστής, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, του «VERIA THESS PUPPET ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2018» ο Juenjo Corroles σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και την ΚΕΠΑ.

  Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ανοιχτό πάντοτε σε πρωτοπόρες εκδηλώσεις, είχε την εύνοια της τύχης να φιλοξενήσει στο χώρο του, μία από τις παραστάσεις του φεστιβάλ, προσφέροντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εξαιρετικές και πρωτόγνωρες στιγμές. Τα παιδιά χάρηκαν με την ψυχή τους την παράσταση El Retrete cabarete” του θιάσου EL RETRETE DE DORIAN GRAY”, παράσταση γεμάτη με καλά επιλεγμένη μουσική, χορό, αντικείμενα απλά (μπαλόνια, καπέλα, χέρια …) γεμάτη εικόνες, συνθέσεις και μεταμορφώσεις. Με δυο καλλιτέχνες από τη Βαρκελώνη, τον Ezra Moreno Escudero  και τον Marcos Carballido, που καθήλωσαν τα παιδιά. Για σχεδόν μία ώρα, κυριολεκτικά, οι μικροί μαθητές κρεμόταν από τα χείλη, τα μάτια και προπαντός από τα χέρια των καλλιτεχνών, ξεσπώντας συχνότατα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και φωνές συμμετοχής και επιδοκιμασίας.

  Η παράσταση αυτή κατέστη δυνατή χάρη στην επίμονη επιθυμία της κας Ανθής Τραπεζανλή, συντρόφου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ και Κουλουριώτισας στην καταγωγή, ως ένα Πρόσφορο και Αντίδωρο Μνήμης προς την μητέρα της, κα Παναγιώτα (Πανάϊου) Νεστοροπούλου.

  Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου την ευχαριστούν ιδιαίτερα για αυτή τη συμβολική και φορτωμένη μνήμες ενέργειά της.  Ο Διευθυντής του σχολείου, κος Κατσαβός, της πρόσφερε στη συνέχεια, ως εμπόδιο λησμονιάς προς το γενέθλιο τόπο της και το σχολείο του οποίου υπήρξε μαθήτρια, το βιβλίο του, που αναφέρεται στην ιστορία του χωριού τους, της Κουλούρας, με τίτλο: « Εμπόδιον Λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο», καθώς επίσης κι ένα DVD με το περιεχόμενο της περσινής βραβευμένης θεατρικής παράστασης του σχολείου, ¨Η Αρπαγή της Ευρώπης¨.

  Τέλος, η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί το Δήμο Βέροιας και το Δήμαρχο , κο Βοργιατζίδη, την ΚΕΠΑ, τον Πρόεδρό της κο Ακριβόπουλο, τον κο Καμπούρη, την κα Καραγιαννίδου που ενέταξαν το σχολείο μας στο μεγάλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και την εκπαιδευτικό κα Σπυριδούλα Κωτούλα, η οποία είχε την ευθύνη προετοιμασίας και οργάνωσης της παράστασης στο χώρο του σχολείου.

  Δέστε κάποιες στιγμές εδώ

  κι εδώ

   

  ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

  Μιας πολύ σημαντικής διάκρισης μέσα από τη βράβευση του Διευθυντή του, γνώρισε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης του Δήμου Βέροιας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της Απελευθέρωσης της πόλης, ως το σχολείο που ανέτρεψε την ίδια του την εικόνα και μετέτρεψε τα μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα μέσα από την εξωστρέφεια που υιοθέτησε, τις συνεχείς διακρίσεις σε καλλιτεχνικούς και θεατρικούς διαγωνισμούς, την προσπάθεια εξάλειψης της σχολικής διαρροής  και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την εξασφάλιση , εδώ και εφτά χρόνια, προγραμμάτων σίτισης για τις επισιτιστικές ανάγκες των μαθητών του αλλά και την παροχή αντισταθμιστικής αγωγής που αξιοποιεί όλα τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες δεξιότητες του μαθητικού του δυναμικού. Για το πλήθος, επίσης, υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα e-twinning, Comenius, Erasmus plus με απόλυτη επιτυχία.

  Το βραβείο παρέλαβε, απόντος του κου Κατσαβού σε εκπαιδευτικό ταξίδι  Erasmus plus στη Σλοβακία, ο Διευθυντής της Π/θμιας Εκ/σης Ν. Ημαθίας κος Διαμαντόπουλος ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα του σχολείου, συμπληρώνοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες μας κάνουν αισιόδοξους αφού αποδεικνύουν ότι το όραμα, η εργατικότητα, η στρατηγική από τη μία η συνεργασία, η συλλογική δράση, το φιλότιμο και το μεράκι από την άλλη, μπορούν να κάνουν τα σχολεία μας ακόμα καλύτερα».

  Πιέζοντας  εδώ  δείτε και ακούστε τα σχόλια του Δ/ντή εκπ/σης κατά τη διάρκεια της τελετής.

  Με την επιστροφή του από τη Σλοβακία ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κος Δημήτρης Κατσαβός προέβη στις παρακάτω ευχαριστήριες δηλώσεις:

  (ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

  «Αισθάνομαι βαθύτατα την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δήμαρχο της πόλης Βέροιας, κο Βοργιατζίδη, και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεγάλη τιμή της βράβευσής μου. Μιας βράβευσης που έρχεται ως επισφράγισμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και εφτά χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ενός επαρχιακού Δημόσιου σχολείου με πολλές ιδιαιτερότητες στη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού, προσπάθειας με μεγάλες αποφάσεις, ανατροπές, ρήξεις με τόλμη και αποφασιστικότητα, συλλογική δράση και επιμονή, υιοθέτησης καινοτόμων δράσεων και ανοιχτών οριζόντων, μιας προσπάθειας που έκανε πράξη τη δυνατότητα  ευκαιριών σ΄ αυτούς που την έχουν ανάγκη, χωρίς ισοπεδωτικές και οριζόντιες επιλογές, μιας προσπάθειας που άνοιξε διάπλατα την πόρτα του σχολείου στην κοινωνία, που έδωσε και πήρε από αυτή τη συνεργασία.

  Μιας προσπάθειας που δεν σταματά με τη γενική αναγνώριση και τη βράβευση, αλλά αντίθετα, δυναμώνει και πεισμώνει με στόχο να προσφέρει συνεχώς νέα και ποιοτικά ερεθίσματα, εμπλουτίζοντας το ¨φτωχό¨, ως επί το πλείστον, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της πλειοψηφίας των μαθητών του, παλεύοντας για τη διαμόρφωση και καλλιέργεια μαθητών και αυριανών πολιτών χαρούμενων, συμμέτοχων, σκεπτόμενων, με κοινωνικές ευαισθησίες, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς, με δεξιότητες κοινωνικές απέναντι στην διαφορετικότητα, απέναντι στο ¨΄άλλο¨.

  Αισθάνομαι επίσης, την ανάγκη να ευχαριστήσω και να μοιραστώ την τιμή και το βάρος της βράβευσης με όλους όσους τους ανήκει μερίδιο: τους μαθητές του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν το ¨παραπάνω¨, τους γονείς των παιδιών, την τοπική κοινωνία, πρόσωπα και φορείς που στάθηκαν και στέκονται πάντα πλάι μας, υποστηρικτές κάθε προσπάθειάς μας και αρωγοί στην ικανοποίηση κάθε ανάγκης μας.

  Να ευχαριστήσω όλους (υψηλού επιστημονικού επιπέδου πρόσωπα και φορείς) όσους δέχθηκαν τη συνεργασία μαζί μας κάθε φορά που χρειαστήκαμε εξειδικευμένες γνώσεις, εξασφαλίζοντας έτσι, ποιότητα, πληρότητα και εγκυρότητα στις εργασίες και δράσεις μας καθώς και στην παραγωγή των αποτελεσμάτων.

  Να ευχαριστήσω όλα τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας για τη σταθερή και μόνιμη προβολή των δράσεών μας  και την υποστήριξη στη διάχυση των αποτελεσμάτων των προσπαθειών μας.

  Τέλος θα πρέπει να μοιραστούμε την τιμή της βράβευσης με τη Διεύθυνση της Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και προσωπικά τον κο Διαμαντόπουλο Διονύση, για την απεριόριστη υπηρεσιακή εμπιστοσύνη  με την οποία μας περιέβαλε καθώς και το ανεξάντλητο πεδίο ελευθερίας που μας παραχώρησε, παρακάμπτοντας, συχνά, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εμπόδια.

   

   

   

   

  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ERASMUS PLUS ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  στο NOVE ZAMKY της Σλοβακίας,

  στα πλαίσια του προγράμματος “Money matters”.

  Με μια ηλιόλουστη εβδομάδα και θερμοκρασίες ζεστού ελληνικού φθινοπώρου, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, η Σλοβακία και το “Pazmany Peter Gymnazium” της ιστορικής πόλης Nove Zamky.

  Η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), όπου τους περίμενε ένα minibus το οποίο, κατ΄εντολή της Διευθύντριας του “Pazmany Peter Gymnazium” κας  Zuzana Peternai, και ως αντίδωρο της δικής μας φιλοξενίας, μας έκανε μια πλήρη πολύωρη ξενάγηση στα αξιοθέατα της πανέμορφης Βουδαπέστης πριν πάρουμε το δρόμο για τον τελικό προορισμό μας.

  Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε:

  Την 1η ημέρα  συνάντηση εργασίας των εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος  στο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος.

  Ακολούθησε μικρή ξενάγηση στα παλιά κτίρια της πόλης και επίσκεψη στο Δημαρχείο της.

  Τη 2η ημέρα, είχαμε ένα δίωρο ταξίδι στο χθες και το σήμερα του παλιότερου Ορυχείου και Νομισματοκοπείου της Ευρώπης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία και σήμερα, στην πανέμορφη ορεινή πόλη, Kremnitsa, στους πρόποδες του όρους Τάτρα. Στο Νομισματοκοπείο παρακολουθήσαμε τη νομισματική ιστορία και παραγωγή της περιοχής, είδαμε τη διαδικασία παραγωγής χρήματος, τις μηχανές παραγωγής , τους εργαζόμενους, … ζωντανά !!! Νιώσαμε πραγματικά τι σημαίνει η φράση «ζεστό χρήμα».

  Στη μετάβασή μας στο ορυχείο , αφού φορέσαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό κατεβήκαμε στα …  χρυσά έγκατα της γης, τα οποία διαθέτουν ακόμη πολύτιμο υλικό, μη συμφέρον πλέον για επεξεργασία.

  Την 3η ημέρα επισκεφθήκαμε το χωριό Tvrdosovce όπου ανθούν μικρές επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής, επεξεργασίας προϊόντων μέλισσας, δημιουργίας διακοσμητικών αυγών κ.λ.π. Στον ίδιο χώρο μέσα σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα οι γυναίκες του σπιτιού-εργαστηρίου μαγείρεψαν και μας φίλεψαν όλους παραδοσιακό, σπιτικό γκουλάς.

  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού περιηγηθήκαμε έναν μαγευτικό τόπο, πλάι στο ποτάμι (Kolarovο),με την μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης, επισκεφθήκαμε ένα οινοποιείο-τυροκομείο όπου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής των σχετικών προϊόντων και … να τα δοκιμάσουμε όλα , σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, γεύμα που ακολούθησε.

   

  Η 4η ημέρα περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το Ευρώ και τη Νομισματική πολιτική της Ευρώπης, της οποίας η Σλοβακία αποτελεί μέλος, στην Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας, στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Ακολούθησε μια σύντομη τουριστική ξενάγηση στην πρωτεύουσα.

  Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε σε ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια, ρεσιτάλ πιάνου και σαξοφώνου, ταινία μικρού μήκους (δημιουργία των μαθητών στα πλαίσια του “Money matters”) καθώς και πλούσιο γεύμα που το ακολούθησαν χοροί, συνοδεία βιολιών, με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων εταίρων, μαθητών και εκπαιδευτικών, των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων.

  Ο Διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευχαριστούν θερμά τη Διευθύντρια  του “Pazmany Peter Gymnazium” κα Zuzana Peternai, του ιστορικού σχολείου φιλοξενίας (λειτουργεί από το 1843), για τις μοναδικές στιγμές, το εύρος των δραστηριοτήτων και των επισκέψεων, τον πλούτο των εμπειριών και των εικόνων που μας πρόσφεραν.

  Σίγουρα, επιστρέψαμε από ένα ακόμη ταξίδι, πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες, με μια φαρέτρα που συνεχώς εμπλουτίζεται, πλαταίνει κι ανανεώνεται, ωθώντας μας μπροστά, μη επιτρέποντάς μας να ολιγωρήσουμε, να χαλαρώσουμε, να αναλωθούμε και, εν τέλει, να βολευτούμε πίσω από τη μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας.