Προγράμματα

    Οκτώβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν   Νοέ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 1 Οκτωβρίου 2018

    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ, Κος ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Κι επειδή τα καλά λόγια πρέπει να γράφονται και να ξαναγράφονται, αναδημοσιεύουμε (από την ποιοτική και έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα «faretra» ένα κείμενο του Διευθυντή Εκπαίδευσης κου Διαμαντόπουλου  με κολακευτικά λόγια για το σχολείο μας. Για να το δείτε πατήστε εδώ.

    Για το κείμενο ευχαριστούμε ιδιαίτερα τόσο τον κο Διαμαντόπουλο ο οποίος είναι σταθερά δίπλα μας και υποστηρικτής του έργου μας , όσο και την «Φαρέτρα» η οποία στηρίζει και προβάλλει το σχολείο μας και τις δραστηριότητές του.

    ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ “ERASMUS+ MONEY MATTERS”

    Εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο της Βέροιας, κο Βοργιατζίδη η έκθεση που αφορούσε το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο , το ελληνικό χαρτονόμισμα από την εποχή της ελληνικής επανάστασης του 1821 έως σήμερα. Έκθεση που στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στο εξαιρετικό υλικό που μας παραχώρησε η μεγάλη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK και προσωπικά η κα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Συλλογής, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση της οποίας, η έκθεση έλαβε χαρακτηριστικά πολύ και πέρα από τα σχολικά πλαίσια και δεδομένα.

    Συμπληρωματικά, η έκθεση περιλαμβάνει και έργα των μαθητών οι οποίοι με φαντασία και γνώση αξιολόγησαν, επέλεξαν και αποτύπωσαν στη μικρή επιφάνεια ενός νομίσματος ότι κατά τη γνώμη τους αξίζει την καταγραφή και τον εμβληματικό τους ρόλο στα χαρακτηριστικά του τόπου όπου ζουν.

    Οι δύο πρώτες ενότητες στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο υλικό που παραχωρήθηκε στο σχολείο από τη μεγάλη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK και υλοποιήθηκε με τη συνεχή υποστήριξη και καθοδήγηση της επιμελήτριας της Συλλογής , κυρίας Τσαγκάρη.

    Η τρίτη ενότητα αποτελεί μια προσπάθεια απελευθέρωσης της φαντασίας των παιδιών αλλά και προβληματισμού και εκτίμησης των τοπικών αξιών και ενδιαφερόντων ώστε να αξιολογήσουν, να επιλέξουν και να τους δώσουν  θέση στη μικρή επιφάνεια ενός νομίσματος.

    Την Έκθεση εγκαινίασε ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης της Βέροιας , κ.  Βοργιαζίδης , δείχνοντας έμπρακτα την εκτίμησή του στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει  το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, παρουσία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , κ. Διαμαντόπουλο , του Αντιδημάρχου Παιδείας  ,κ. Σοφιανίδη, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Λιλιόπουλο , του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου << Μακεδόνων Γαία>>, κ. Νικολόπουλο και των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών εταίρων του σχολείου  στο Πρόγραμμα << Μοney Matters>> , γονιών και μαθητών .

    Η έκθεση καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ( για μαθητές και εκπαιδευτικούς  όμορων σχολείων , χωριών  της περιοχής μας ) καθώς και για ενήλικες που επιθυμούν να την επισκεφθούν κατόπιν προγραμματισμού και επικοινωνίας ( και απογευματινές ώρες) .

     

    Στη συνέχεια, υπάρχει πρόταση από το Δήμαρχο και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Ημαθίας να μεταφερθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν και οι μαθητές των σχολείων της πόλης.

    Οι φίλοι εκπαιδευτικοί των ευρωπαϊκών σχολείων έφυγαν από τη χώρα μας για μια φορά ακόμη με τις καλύτερες εντυπώσεις. Κι αυτή είναι μια ακόμη βαριά ευθύνη των σχολείων που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα. Να αποτελούν πρεσβευτές της σημερινής μας χώρας και όχι απλά μοιρολάτρες και τιμητές ενός ένδοξου παρελθόντος.

    Διότι η Ελλάδα είναι εδώ, η Ελλάδα  αντιστέκεται, η Ελλάδα επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει , δεν ξέρει που πατά  και που πηγαίνει …, σύμφωνα με τα λόγια του γνωστού τραγουδοποιού.

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ERASMUS+ MONEY MATTERS” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

                             

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ – Money Matters, στο οποίο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά.

    Στη συνάντηση,   που ήταν συντονιστική-απολογιστική, παραβρέθηκαν οι συντονιστές και διευθυντές των ευρωπαϊκών σχολείων-εταίρων και διεξήχθη μεταξύ 19 και 22 Σεπτεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός και αξιολόγηση της χρονιάς που πέρασε καθώς και επαναπροσδιορισμός της στοχοθεσίας και των δραστηριοτήτων της νέας χρονιάς υλοποίησης του προγράμματος.

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει πλέον δημιουργήσει παράδοση συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα (7 χρόνια- 4 προγράμματα, 2  ταυτόχρονα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά) με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική εκτίμηση των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους (η κεντρική συντονίστρια του προγράμματος δήλωσε , παρουσία του Δημάρχου Βέροιας και του Διευθυντή Εκ/σης Ημαθίας, ότι το σχολείο της Κουλούρας πρόσφερε στο πρόγραμμα όσα πρόσφεραν όλοι μαζί οι υπόλοιποι εταίροι), όσο και από τις τοπικές αρχές, εκπαιδευτικές και μη, γονείς και μαθητές.

    Η φιλοξενία , πέρα από τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του σχολείου που διαμόρφωσαν ειδικά για την περίσταση οι γυναίκες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, περιείχε:

    Επίσκεψη στον ιστορικό οικισμό των Αμπελακίων, όπου ανάμεσα στα άλλα αξιοθέατα και χώρους επίσκεψης ( αρχοντικά, εκκλησία Αγίου Γεωργίου, σχολείο, Λαογραφικό Μουσείο) επισκεφθήκαμε το ιστορικό κτίριο Σβαρτς, όπου στεγάσθηκε και λειτούργησε ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ευρώπη. Την ξενάγηση, καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την τύχη να απολαύσουμε  από την καλή φίλη και συνεργάτη του σχολείου μας, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Ιστορικού Τέχνης, κας Μάρθας Ιωαννίδου. Με βαθιά, πολύπλευρη και έγκυρη γνώση, με μια μοναδική ικανότητα να διεισδύει, να φιλτράρει και να προσφέρει στον ακροατή-συνομιλητή την ουσία και το στόχο και προπαντός με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό εξήγησε το γιατί της επιλογής μας και της επίσκεψής μας στο συγκεκριμένο χώρο στα πλαίσια του Money Matters, κάνοντας κατανοητό αυτό το μικρό οικονομικό θαύμα που συντελέστηκε σε τούτο το μικρό χωριό κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας (δύναμη του χρήματος στην εξασφάλιση της ελευθερίας, την ανάπτυξη της παιδείας, την καλλιέργεια του πνεύματος, την ποιότητα ζωής, τον κοσμοπολιτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στις εξαγωγές και το εμπόριο …).

     

    Κατά τη διάρκεια επιστροφής από τα Αμπελάκια οι εταίροι του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στα νερά του Αιγαίου και να δουν μέσα  από τη θάλασσα τις υπέροχες ακτές της Πιερίας και τις βουνοκορφές του Ολύμπου καθώς και το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα, μια ονειρεμένη διαδρομή για την πραγματοποίηση της οποίας ευχαριστούμε θερμά τον κο Αναγνώστη Σωτήρη, υπεύθυνο λειτουργίας της μαρίνας του Πλαταμώνα, ο οποίος οργάνωσε αυτή τη μικρή κρουαζιέρα.

    Η φιλοξενία συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας και τους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων, καθώς και στο πανέμορφο πάρκο του Αγίου Νικολάου, στη Νάουσα.