Προγράμματα

  Σεπτέμβριος 2020
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαΐ    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ERASMUS PLUS ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  στο NOVE ZAMKY της Σλοβακίας,

  στα πλαίσια του προγράμματος “Money matters”.

  Με μια ηλιόλουστη εβδομάδα και θερμοκρασίες ζεστού ελληνικού φθινοπώρου, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, η Σλοβακία και το “Pazmany Peter Gymnazium” της ιστορικής πόλης Nove Zamky.

  Η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), όπου τους περίμενε ένα minibus το οποίο, κατ΄εντολή της Διευθύντριας του “Pazmany Peter Gymnazium” κας  Zuzana Peternai, και ως αντίδωρο της δικής μας φιλοξενίας, μας έκανε μια πλήρη πολύωρη ξενάγηση στα αξιοθέατα της πανέμορφης Βουδαπέστης πριν πάρουμε το δρόμο για τον τελικό προορισμό μας.

  Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε:

  Την 1η ημέρα  συνάντηση εργασίας των εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος  στο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος.

  Ακολούθησε μικρή ξενάγηση στα παλιά κτίρια της πόλης και επίσκεψη στο Δημαρχείο της.

  Τη 2η ημέρα, είχαμε ένα δίωρο ταξίδι στο χθες και το σήμερα του παλιότερου Ορυχείου και Νομισματοκοπείου της Ευρώπης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία και σήμερα, στην πανέμορφη ορεινή πόλη, Kremnitsa, στους πρόποδες του όρους Τάτρα. Στο Νομισματοκοπείο παρακολουθήσαμε τη νομισματική ιστορία και παραγωγή της περιοχής, είδαμε τη διαδικασία παραγωγής χρήματος, τις μηχανές παραγωγής , τους εργαζόμενους, … ζωντανά !!! Νιώσαμε πραγματικά τι σημαίνει η φράση «ζεστό χρήμα».

  Στη μετάβασή μας στο ορυχείο , αφού φορέσαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό κατεβήκαμε στα …  χρυσά έγκατα της γης, τα οποία διαθέτουν ακόμη πολύτιμο υλικό, μη συμφέρον πλέον για επεξεργασία.

  Την 3η ημέρα επισκεφθήκαμε το χωριό Tvrdosovce όπου ανθούν μικρές επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής, επεξεργασίας προϊόντων μέλισσας, δημιουργίας διακοσμητικών αυγών κ.λ.π. Στον ίδιο χώρο μέσα σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα οι γυναίκες του σπιτιού-εργαστηρίου μαγείρεψαν και μας φίλεψαν όλους παραδοσιακό, σπιτικό γκουλάς.

  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού περιηγηθήκαμε έναν μαγευτικό τόπο, πλάι στο ποτάμι (Kolarovο),με την μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης, επισκεφθήκαμε ένα οινοποιείο-τυροκομείο όπου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής των σχετικών προϊόντων και … να τα δοκιμάσουμε όλα , σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, γεύμα που ακολούθησε.

   

  Η 4η ημέρα περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το Ευρώ και τη Νομισματική πολιτική της Ευρώπης, της οποίας η Σλοβακία αποτελεί μέλος, στην Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας, στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Ακολούθησε μια σύντομη τουριστική ξενάγηση στην πρωτεύουσα.

  Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε σε ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια, ρεσιτάλ πιάνου και σαξοφώνου, ταινία μικρού μήκους (δημιουργία των μαθητών στα πλαίσια του “Money matters”) καθώς και πλούσιο γεύμα που το ακολούθησαν χοροί, συνοδεία βιολιών, με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων εταίρων, μαθητών και εκπαιδευτικών, των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων.

  Ο Διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευχαριστούν θερμά τη Διευθύντρια  του “Pazmany Peter Gymnazium” κα Zuzana Peternai, του ιστορικού σχολείου φιλοξενίας (λειτουργεί από το 1843), για τις μοναδικές στιγμές, το εύρος των δραστηριοτήτων και των επισκέψεων, τον πλούτο των εμπειριών και των εικόνων που μας πρόσφεραν.

  Σίγουρα, επιστρέψαμε από ένα ακόμη ταξίδι, πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες, με μια φαρέτρα που συνεχώς εμπλουτίζεται, πλαταίνει κι ανανεώνεται, ωθώντας μας μπροστά, μη επιτρέποντάς μας να ολιγωρήσουμε, να χαλαρώσουμε, να αναλωθούμε και, εν τέλει, να βολευτούμε πίσω από τη μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας.

  Comments are closed.