Προγράμματα

    Απρίλιος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 21 Απριλίου 2021

    Ωδή στην Αγάπη, η «Ηλιαχτίδα» της Σοφίας Παυλίδου

     
    ¨Θέλουμε δε θέλουμε, είμαστε όλοι μας δέσμιοι μιας ευτυχίας, που από δικό μας λάθος αποστερούμαστε. Να από που ξεπηδά η προαιώνια λύπη της αγάπης«.
                                                                            Οδ. Ελύτης
     

    Η ¨Ηλιαχτίδα¨ είναι ένα έργο συνεργατικό. Αποτελεί μια ιδέα της Σοφίας Παυλίδου, η οποία την μετουσίωσε, σταδιακά, σε κείμενο.

    Ένα κείμενο-συνομιλία ανάμεσα στη συγγραφέα (Σοφία Παυλίδου), τον κομιστή-παιδαγωγικό διαμεσολαβητή (Σοφία Αναγνώστη) και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

    Κάθε βδομάδα κι ένα απόσπασμα-αφορμή ξεκινούσε τον κύκλο:

    Ένας κύκλος επεξεργασίας, εμβάθυνσης, ανάλυσης και σύνθεσης, κατάθεσης ιδεών, διορθώσεων, συμπλήρωσης και  εμπλουτισμού, ανατροπής, με την παράλληλη εικονογραφική αποτύπωσή του κειμένου, με την καθοδήγηση και παιδαγωγική ευθύνη και εφαρμογή στην τάξη, της Σοφίας Αναγνώστη, έκαναν την αρχική ιδέα-κείμενο, εργαλείο απελευθερωτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, εργαλείο διδασκαλίας, φιλαναγνωσίας και αγωγής συναισθημάτων. Κι όλα αυτά, σε ένα πρωτόγνωρο για όλους εκπαιδευτικό περιβάλλον, αυτό της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και της e-class.

    Μια ωδή στην Αγάπη, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην προσφορά και την ανιδιοτέλεια, στην κοινωνική επαφή και αλληλεξάρτηση, το σεβασμό στο ΄΄άλλο¨. Σε τούτους τους καιρούς της πανδημίας και του εγκλεισμού. Σε τούτες τις μέρες της αναμέτρησης,-δεν είναι υπερβολή να πούμε, με τον πόνο και το θάνατο …

    …Μία ηλιαχτίδα… να διαπεράσει και τη μοίρα μας. Μία ηλιαχτίδα, να ελευθερωθούμε ..Να! Κάτι σαν ελπίδα , για την αυτοθυσία, τη διαφορετικότητα , την αποξένωση, το ρατσισμό. Το παραμύθι μιλά για την γκρίζα εποχή που ζούμε και την ελπίδα, που ‘ρχεται σαν ηλιαχτίδα , που διαλύει το σκοτάδι μέσα μας και φέρνει το φως. Μιλά για μια ηλιαχτίδα που…κάνει ένα πέρασμα μέσα από τα βάθη της ψυχής. Εκεί είναι, λέει, εκεί θα τη βρεις…

    Θα νικήσουμε, όπως και η μικρή Αγάπη του παραμυθιού…

    Θα βρεθούμε ξανά… Όπως αιώνες τώρα … Τη Μεγάλη Βδομάδα των Παθών, ακολουθεί η Ανάσταση, το Φως , η Ζωή!