Προγράμματα

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    (η ελληνική αποστολή του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με τίτλο: Our nature is art. Let?s share it!)

     

    Με μια μαρτινίτσα (ο δικός μας Μάρτης) στου καθενός το χέρι, επέστρεψε από τη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας η παιδαγωγική ομάδα Comenius του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, έπειτα από μια βδομάδα ζεστής φιλοξενίας από τους συναδέλφους της γειτονικής χώρας. Η φιλοξενία περιλάμβανε διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις εντός του σχολικού χώρου με τη συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

    Περιλάμβανε επίσης, ξεναγήσεις σε μουσεία (αρχαιολογικό, εθνογραφικό, μουσείο της φύσης και των ρόδων?), πινακοθήκες, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

    Το ελληνικό στοιχείο ήταν κι εδώ έντονο (επιγραφές, ονόματα, βυζαντινές εικόνες με ελληνική γραφή, Έλληνες δωρητές και αφιερώματα, ο δικός μας Φίλιππος?).

    Επισκεφθήκαμε αρχαιολογικούς χώρους, ενδιαφέροντα σημεία της κεντροανατολικής Βουλγαρίας, τη Στάρα Ζαγόρα (η κεντρική της πλατεία έχει το όνομα Veroia), τη Φιλιππούπολη, το Βελίκο Τέρνοβο (παλιά πρωτεύουσα της χώρας).

    Αυτό που έμεινε ως συμπέρασμα και ευχάριστο ξάφνιασμα στην ελληνική αποστολή μέσα από τη φιλοξενία και τις επίσημες ξεναγήσεις είναι το γεγονός ότι οι γείτονες δείχνουν έναν απόλυτο σεβασμό προς την ιστορική παρουσία και προσφορά Ελλήνων και βυζαντινών στην περιοχή τους.

    Ως ένδειξη ευχαριστιών για την εγκάρδια φιλοξενία και εκτίμηση που οι Βούλγαροι συνάδελφοι μας επιφύλαξαν, ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου μας πρόσφερε ως δώρο μια χειροποίητη, ξυλόγλυπτη, βυζαντινή εικόνα στην οποία εικονιζόταν ο Άγιος Παϊσιος ο Χιλανδαρινός (το όνομά του αποτελεί και την ονομασία του σχολείου που μας φιλοξενούσε), πρόσωπο άγιο και ιστορικό για τους γείτονες. Ένα δώρο που συγκίνησε ιδιαίτερα και ξάφνιασε τους οικοδεσπότες.

    Αποτιμώντας το ταξίδι, για μια ακόμη φορά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η προστιθέμενη αξία για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μέσα από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων Comenius είναι σημαντική, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δουλειάς και ενασχόλησης με ενδιαφέροντα και ελκυστικά για τους μαθητές μας θέματα και δραστηριότητες, σε συλλογή εμπειριών και νέων παραστάσεων, όσο και σε επίπεδο προώθησης και προσδιορισμού, μέσα σε εκπαιδευτικά πλαίσια, της ελληνικής παρουσίας και συμμετοχής στη διαμόρφωση της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής μας και της αποκατάστασης τυχόν διαστρεβλωμένων ή ελλιπών γνώσεων των εταίρων μας στο πρόγραμμα.

    Με άλλα λόγια αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε σε μια αποστολή με εκπαιδευτικούς-παιδαγωγικούς αλλά και εθνικούς-ιστορικούς στόχους.

    Comments are closed.