Προγράμματα

  Μάρτιος 2015
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν   Απρ »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 9 Μαρτίου 2015

  ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  (η ελληνική αποστολή του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με τίτλο: Our nature is art. Let?s share it!)

   

  Με μια μαρτινίτσα (ο δικός μας Μάρτης) στου καθενός το χέρι, επέστρεψε από τη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας η παιδαγωγική ομάδα Comenius του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, έπειτα από μια βδομάδα ζεστής φιλοξενίας από τους συναδέλφους της γειτονικής χώρας. Η φιλοξενία περιλάμβανε διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις εντός του σχολικού χώρου με τη συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

  Περιλάμβανε επίσης, ξεναγήσεις σε μουσεία (αρχαιολογικό, εθνογραφικό, μουσείο της φύσης και των ρόδων?), πινακοθήκες, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

  Το ελληνικό στοιχείο ήταν κι εδώ έντονο (επιγραφές, ονόματα, βυζαντινές εικόνες με ελληνική γραφή, Έλληνες δωρητές και αφιερώματα, ο δικός μας Φίλιππος?).

  Επισκεφθήκαμε αρχαιολογικούς χώρους, ενδιαφέροντα σημεία της κεντροανατολικής Βουλγαρίας, τη Στάρα Ζαγόρα (η κεντρική της πλατεία έχει το όνομα Veroia), τη Φιλιππούπολη, το Βελίκο Τέρνοβο (παλιά πρωτεύουσα της χώρας).

  Αυτό που έμεινε ως συμπέρασμα και ευχάριστο ξάφνιασμα στην ελληνική αποστολή μέσα από τη φιλοξενία και τις επίσημες ξεναγήσεις είναι το γεγονός ότι οι γείτονες δείχνουν έναν απόλυτο σεβασμό προς την ιστορική παρουσία και προσφορά Ελλήνων και βυζαντινών στην περιοχή τους.

  Ως ένδειξη ευχαριστιών για την εγκάρδια φιλοξενία και εκτίμηση που οι Βούλγαροι συνάδελφοι μας επιφύλαξαν, ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου μας πρόσφερε ως δώρο μια χειροποίητη, ξυλόγλυπτη, βυζαντινή εικόνα στην οποία εικονιζόταν ο Άγιος Παϊσιος ο Χιλανδαρινός (το όνομά του αποτελεί και την ονομασία του σχολείου που μας φιλοξενούσε), πρόσωπο άγιο και ιστορικό για τους γείτονες. Ένα δώρο που συγκίνησε ιδιαίτερα και ξάφνιασε τους οικοδεσπότες.

  Αποτιμώντας το ταξίδι, για μια ακόμη φορά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η προστιθέμενη αξία για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μέσα από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων Comenius είναι σημαντική, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δουλειάς και ενασχόλησης με ενδιαφέροντα και ελκυστικά για τους μαθητές μας θέματα και δραστηριότητες, σε συλλογή εμπειριών και νέων παραστάσεων, όσο και σε επίπεδο προώθησης και προσδιορισμού, μέσα σε εκπαιδευτικά πλαίσια, της ελληνικής παρουσίας και συμμετοχής στη διαμόρφωση της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής μας και της αποκατάστασης τυχόν διαστρεβλωμένων ή ελλιπών γνώσεων των εταίρων μας στο πρόγραμμα.

  Με άλλα λόγια αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε σε μια αποστολή με εκπαιδευτικούς-παιδαγωγικούς αλλά και εθνικούς-ιστορικούς στόχους.

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών (για το λόγο αυτό θα επαναληφθεί) το Δ΄μέρος του κύκλου σεμιναρίων Πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο «Παίζω με το θέατρο?παίζω θέατρο?» το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.

  Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας  συμμετείχε στον κύκλο σεμιναρίων  με εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας, κου Δημήτρη Κατσαβού με θέμα «Εμπειρίες από την προετοιμασία μιας σχολικής θεατρικής παράστασης».

  Στην εισήγηση αφού περιγράφεται η πορεία της προετοιμασίας της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης με τίτλο «Η μεγάλη παρέλαση των φρούτων» και αφού ζωντάνεψαν στιγμές με εικόνα, ήχο και κίνηση, ο εισηγητής επικεντρώθηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της εμπλοκής των μαθητών σε τέτοιου είδους δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σχολείο, τη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού?:

  ?      Ενδυνάμωση και ενίσχυση της μαθητικής ιδιότητας (και διατήρησής της για κάποιους- μηδενισμός σχολικής διαρροής)

  ?      Συμμετοχή , ενσωμάτωση και παραμονή στην εκπαίδευση

  ?      Ενδιαφέρον για το έμψυχο και φροντίδα για το υλικό σχολικό περιβάλλον

  ?      Αίσθηση ότι ευκαιρίες υπάρχουν για όλους

  ?      Κλίμα αποδοχής, ανοχής, εμπιστοσύνης, συνεργατικότητας, σεβασμού

  ?      Ενίσχυση αυτοαντίληψης, αυτοεκτίμησης, υπομονής και επιμονής

  ?      Άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, καταπολέμηση περιθωριοποίησης

  ?      Άρση διαφοροποίησης μεταξύ κοινωνικο-οικονομικο- πολιτισμικο-φυλετικό προσδιορισμό των μαθητών

  ?      Δημοκρατική συμπεριφορά, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

  ?      Δεξιότητες επικοινωνίας, βελτίωσης του γραπτού και προφορικού λόγου, ανάπτυξης κριτικής και δημιουργικής σκέψης

  ?      Δυνατότητα πραγμάτωσης και απόκτησης εμπειρίας μέσα από τη θεατρική αγωγή και το θεατρικό παιχνίδι.

  Επίσης, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με εξωτερικές συνεργασίες του σχολείου και αξιοποίησης δάνειων δυνάμεων, την αναζήτηση και αξιοποίηση χορηγιών για δράσεις του σχολείου , την υποστήριξη, συμπαράσταση αλλά και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στα δρώμενα της σχολικής μονάδας.