Προγράμματα

    Μάρτιος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 14 Μαρτίου 2021

    … ό, τι μπορεί να φτερουγίσει δε σκλαβώνεται… , μαθήματα λαογραφίας και πατριδογνωσίας, με αφορμή την κατασκευή χαρταετών.

     

     

    « … Δυο ταράτσες, τέσσερα παιδιά, μια «γραμμή» ανάμεσά τους κι ένας χαρταετός κάθε φορά που φυσά από Νότο ή από Βορρά. Και το νήμα τόσο γερό να ξεκινά πότε από τούτα κι άλλοτε από κείνα τα παιδιά και να δένει γερά τις καρδιές τους.    

    – Αν τέτοιους χαρταετούς αφήσουμε όλοι να πετάξουν, τότε θα σβήσουν από μόνες τους οι «γραμμές», τότε θα λειώσουν τα σύρματα. Δεν θ’ αντέξουν κάτω από τέτοια αγάπη…».

     

       Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα, η φετινή. Με απαγορεύσεις, αρνητικές προτροπές, στερήσεις. Ακόμη και για το πέταγμα των χαρταετών.

       Οι παιδικές καρδιές αποσυντονισμένες από το φυσικό τους ρυθμό, από το φυσικό τους περιβάλλον (ανακοίνωση νέου κλεισίματος σχολείων).

    Λάθη – Λήθη των μεγάλων. Που αγνοούν ή ξεχνούν πως « … ό, τι μπορεί να φτερουγίσει δε σκλαβώνεται. Προετοιμάζεται στα θερμοκήπια των στερήσεων, προσμένοντας , αργά ή γρήγορα, την ώρα του».

     

       Με αφορμή, την κατασκευή χαρταετών που, φέτος, δεν θα πετάξουν, μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, βρήκαμε ευκαιρία να αναφερθούμε σε άλλες δύσκολες εποχές, να μιλήσουμε για μεγάλες ιδέες. Ειρήνη, Φιλία, Αδερφοσύνη, Ελευθερία, Ξεριζωμός-προσφυγιά, Αγώνας, Δικαίωση, …. αλλά και την Παγκόσμια Πολιτότητα. Αναφορές, όχι σε μεγάλα λόγια και φαμφάρες αλλά ιδωμένες μέσα από τα μάτια και την αθωότητα των παιδιών.

     

    Η εισαγωγική παράγραφος του άρθρου αποτελεί κομμάτι από το διήγημα της Μαρίας Πυλιώτου, «Χαρούμενοι χαρταετοί» που αναφέρεται στην κατάσταση που ακολούθησε μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και το διαχωρισμό των Ελληνοκύπριων από τους Τουρκοκύπριους, αποτέλεσμα της οποίας ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών να γίνουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.

    (αν θέλετε να διαβάσετε το διήγημα πατήστε εδώ: Χαρούμενοι Χαρταετοί ).

    Καλή Σαρακοστή

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ERASMUS+ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “EARTH OBSERVATION FOR EDUCATION”.
    Μία από τις δραστηριότητες που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Earth Observation for Education” είναι η δημιουργία του λογότυπου για το πρόγραμμα, που θα το αντιπροσωπεύει για τα χρόνια της υλοποίησής του
    Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συνεργάστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο (ζωγραφική) και με τον «σύγχρονο» τρόπο (υπολογιστές) προκειμένου να δημιουργήσουν τα λογότυπα του προγράμματος «Παρατήρηση της Γης για την εκπαίδευση», με φαντασία, πειραματισμούς, παιχνίδι, αξιοποίηση καλλιτεχνικών ταλέντων, καθώς επίσης, καλλιεργώντας δεξιότητες αναζήτησης, αξιολόγησης και επιλογής πληροφοριών και εικόνων από το διαδίκτυο και προσαρμογής στη θεματολογία μας και αξιοποίηση απλών υπολογιστικών εφαρμογών.
    Η τελική μας επιλογή αποτελείται από 2 λογότυπα, ένα από κάθε τεχνοτροπία, τα οποία στείλαμε σε όλους τους εταίρους μας στην Ευρώπη και θα αξιολογηθούν.
     
    Επίσης, μέσα από εικαστικές απόπειρες, στηριζόμενες σε κάποιες σταθερές (π.χ: εμπλοκή του Μικρού Πρίγκιπα σε ρόλο παρατηρητή σε όλα τα έργα) και με την τεχνική της ξυσμένης ξυλομπογιάς και του βαμβακιού, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τα θέματα προβληματισμού που θα μας απασχολήσουν (φυσικές καταστροφές, περιβαλλοντικά ζητήματα κ.λ.π.).