Προγράμματα

    Μάρτιος 2021
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 4 Μαρτίου 2021

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΥΤΖΗ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ».

     

    Και καθώς ήμουν έτοιμος να γράψω λίγα λόγια γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας με το συγγραφέα Αυτζή Μερκούριο, σήμερα, Τσικνοπέμπτη, 4/3/2021, συζητώντας για τους ¨Χαρταετούς της Αγάπης¨, ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό, γεμάτο συμπόνια, κατανόηση και συμπαράσταση προς τα θύματά του πολέμου και κυρίως τα παιδιά, ήρθε το παρακάτω μήνυμα απ’ τον ίδιο το συγγραφέα, το οποίο παραθέτω παρακάτω αυτούσιο.

    Το μήνυμά του συγγραφέα:

    «Μια άνευ προηγούμενου συνάντηση επικοινωνία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας Ημαθίας, τους μαθητές με τις υπέροχες φατσούλες και τους φωτισμένους δασκάλους τους. Μια συνάντηση όνειρο, απ’ αυτές που όλοι οι συγγραφείς επιθυμούμε… Συγκίνηση, απανωτές εκπλήξεις, μεστός και ουσιαστικός λόγος, καίριες ερωτήσεις, ερωτήσεις επιπέδου ουσίας και εκ βαθέων προβληματισμού. Φυσικά δεν έλειψαν στο τέλος οι ευφάνταστες καρναβαλιστικές εκπλήξεις. Το παραμύθι στα χέρια σας έγινε βίωμα. Τι καλύτερο από ένα τέτοιο εμπνευσμένο μάθημα ζωής για τα παιδιά!

    Συγχαρητήρια σε όλους σας! Ευχαριστώ τον φωτισμένο διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Κατσαβό για την πρόσκληση και την τιμή να με υποδεχτεί έστω και εξ αποστάσεως στο σχολείο που υπηρετεί!».

    Τα δικά μας λόγια είναι περιττά. Από μέρους μας, ένα πελώριο ευχαριστώ και λίγες φωτογραφίες, τόσο κατά την προετοιμασία της συνάντησης, κατά τη διάρκειά της καθώς και μετά απ’ αυτή, ως αντίδωρο στον ¨συντοπίτη¨ μας συγγραφέα , ο οποίος μας έκανε την τιμή να περάσει μαζί μας το πρωινό της ιδιαίτερης, φέτος, Τσικνοπέμπτης.

    Την τρέχουσα εβδομάδα καθώς και την επόμενη, η Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας, που λειτουργεί με την ευθύνη της εκπαιδευτικού Σοφίας Αναγνώστη και την υποστήριξη της Τσακλίδου Δήμητρας, δημιουργεί μικρές προτάσεις-αφιερώματα, με αναφορά τα βιβλία του κου Αυτζή

     

     

    Με μια κόκκινη κλωστή στο χέρι … Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας υπερασπίζεται το δικαίωμα στη Μνήμη, στη Ζωή …

     
     
    μια αναδρομή στο χθες και το σήμερα στους ¨Μάρτηδες¨του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, προσδοκώντας να έρθουν σύντομα Μέρες ελευθερίας ξενοιασιάς και ανθρώπινης επαφής.
     
    Μέρες ασθενοφόρες, οι μέρες του Μαρτίου κουβαλούν περιστατικά της μνήμης, -το πρώτο χελιδόνι, τις μαρτιές στα ολόλευκα, από τον Χειμώνα, χέρια μας, τις πρώτες πληγές στους κορμούς των ανθισμένων δέντρων όπου χαράσσαμε τη γεωμετρία των ονομάτων μας και της καρδιάς μας, τις πρώτες ξεχασμένες παιδικές φωνές στις πλατείες του χωριού, περασμένες 10, μέσα σε νύχτες πανσέληνες.
    «Με μια κόκκινη κλωστή στο χέρι, Μάρτη και Σαρακοστή ακαρτέρει …»,όπου κομποδέναμε, στου Μάρτη την πρώτη αναπνοή, μυρωμένη από άνθια αμυγδαλιάς, πασχαλιάς και ακακίας, εικόνες, μυρουδιές, γεύσεις, αγγίγματα και ήχους… Η μπαλάντα των αισθήσεων και της νοσταλγίας που μελωδεί τις δικές μας ενήλικες μνήμες μας και τις μετατρέπει σε βίωμα και εμπειρία των παιδιών μας, των μαθητών μας, που είναι και δικά μας παιδιά. Που τις κάνει δική τους Άνοιξη, δική τους Ανάσταση.
    «Με μια κόκκινη κλωστή στο χέρι, …», λοιπόν, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, φορτωμένοι με τις πολύτιμες αποσκευές τους, φλογέρες, φυσαρμόνικες, τον Μαΐστρο, τον Πουνέντε, τον Λεβάντε, τους σημάντορες ανέμους που φυσούν κι ανάβουνε τις φωτίτσες στα μάτια τους σαν φαναράκια, που φυσούν και πεταρίζουν οι ψυχές τους, που φυσούν και όμοια φτερουγίζουν και οι δικές μας ψυχές, των μεγάλων, καθώς το συμπέρασμα βγαίνει πεισματικά ίδιο: απομακρυνόμενος κανείς από τα παιδικά του χρόνια, καθώς αυξάνεται η απόσταση, ολοένα λιγοστεύει!
    Έτσι, περνούν, κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, οι ¨Μάρτηδες¨ στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, σμίγοντας το Χθες και το Αύριο με το Τώρα, θέλοντας να τα προλάβουμε όλα, όσο είμαστε ακόμη παιδιά …
    «να γίνομαι άνεμος για το χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο …¨ναι, ναι ναι, «ακόμη κι αν ουρανός δεν υπάρχει …».