Προγράμματα

    Μάρτιος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ   Απρ »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 7 Μαρτίου 2018

    ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ (EL GRECO) ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Στα πλαίσια της επίσκεψής μας στην Ισπανία και στην προσπάθειά μας να κάνουμε γνωστή την παρουσία του μεγάλου Έλληνα, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στους εταίρους μας και χωρίς να βγαίνουμε «εκτός  θέματος», επιλέξαμε δύο δώρα συνοδευόμενα το καθένα από ένα σχετικό κείμενο:

    Το πρώτο δώρο ήταν ένα επίσημο, ελληνικό, αναμνηστικό νόμισμα-ευρώ με εικονιζόμενο τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco),

    ?

    Συνοδευόμενο από το παρακάτω κείμενο στα αγγλικά:

    Να γυρίζεις τη γη, να βλέπεις και να μην χορταίνεις καινούρια χρώματα, καινούρια αρώματα, χώματα και θάλασσες, ανθρώπους και ιδέες και να τα βλέπεις όλα σαν για πρώτη φορά, και να τα βλέπεις όλα σαν για τελευταία, να κλείνεις τα μάτια και τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη, να κατασταλάζουν μέσα σου, να λημεριάζουν θύμησες και μνήμες. .. Κι εσύ να γράφεις και να καταγράφεις και να νομίζεις πως κάνεις τέχνη ενώ δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να αφήνεις την ψυχή σου να φωνάζει !

    Να ΄μαστε στην Ισπανία, λοιπόν!

    Ολάκερη λάμπει και σαλεύει στο νου μας σαν ένα παγώνι αρσενικό, που μ’ ανοιγμένες τις φτερούγες του σεριανάει ανάμεσα σε δυο θάλασσες ανάμεσα σε δυο βράχια, ανάμεσα στο Πάθος και το Τίποτα.

    Είναι πολύ δύσκολο να δεις έναν καινούριο για σένα τόπο με τα μάτια σου, όταν πριν από εσένα, πέρασε από τον τόπο τούτο και άφησε το αποτύπωμά του ένας μεγάλος αδερφός σου, ένας μεγάλος Έλληνας, Ο Έλληνας (El Greco). Και αν και γνώριζε, όσο κανένας, πόσο όλα – βουνά, θάλασσες, δέντρα, ζώα, άνθρωποι, ιδέες είναι στον κάθε τόπο όλα καμωμένα από τα γύρω υλικά του, αυτός ο μεγάλος Έλληνας, που είχε μάθει να αψηφά τις συμβάσεις, να περιφρονεί το τέλειο σχέδιο, τις αρμονίες, την ομορφιά και την προοπτική, επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει εδώ …  

    Τολμώντας: : «…θα παλέψω, στη Φραγκιά πού πάω, μέ τους πιο τρανούς, για να ζορίσω την ψυχή μου ή να χαθεί ή να νικήσει. Θα δείς. Θα δείς. Και πρώτα πρώτα θά τά βάλω, μην τρομάξεις, με τον Μιχαήλ Άγγελο. Είδα προχτές ένα μικρό αντίγραφο της Δευτέρας Παρουσίας πού ζωγράφισε στη Ρώμη. Δε μού αρέσει… Όχι, δε μού αρέσει. Ανασταίνει τη σάρκα, γεμίζει πάλι ο κόσμος κορμιά, δεν τά θέλω!»

    Ανάμεσα στο Πνεύμα και την Ύλη, ανάμεσα σ’ Ανατολή και Δύση παρεμβαίνει αποφασιστικά: «…σκίζω τις μάσκες, ανασηκώνω τα κρέατα, δε γίνεται, λέω, κάτι αθάνατο υπάρχει κάτω από τά κρέατα, αυτό ζητώ, αυτό θά ζωγραφίσω. Όλα τά άλλα, μάσκες, κρέατα, ομορφιές, τά χαρίζω στους Τιτσιάνους και Τιντορέτους, με γειά τους με χαρά τους!».

    Τριγυρίζουμε  στους δρόμους που περπάτησες, Δομήνικε, στα Μουσεία και τις εκκλησιές που βρίσκονται τα έργα σου, το σπίτι σου, στο Τολέδο, δρασκελούμε  το κατώφλι του … Κήπος ήσυχος ,ζεστός … Μια ροδιά ανθισμένη σαν φωτιά, ένα αρχαίο μαρμάρινο άγαλμα … Εσύ λείπεις … ή μάλλον όχι … όχι, είσαι παντού …στεκόμαστε  προσκυνητές μπροστά στα έργα σου!

    Οι ψηλόλιγνες μορφές τους  δεν ορίζονται πλέον από περιγράμματα, αλλά από ένα γαιόχρωμο μίγμα φωτός και σκιάς, που τις κάνει να δονούνται από εσωτερική ένταση. Είναι σχεδόν εξαϋλωμένες, γίνονται διάφανες και απόκοσμες, παραπέμποντας αβίαστα στους δικούς μας ασκητές της βυζαντινής εικονογραφίας.

    Το φως, το φως στα έργα σου, τρώει τα σώματα, αποσυνθέτει τα σύνορα κορμιού και ψυχής, τεντώνει  σα δοξάρι τα κορμιά –κι ας σπάσουν. Όλος ανησυχία και πείσμα, περιφρονώντας τους συνηθισμένους κανόνες της τέχνης, προσηλωμένος μονάχα στο δικό σου τ’ όραμα, παίρνεις το πινέλο σου όπως ο ιππότης το σπαθί του, και ξεκινάς.

    Αχ λατρεμένε μου Έλληνα, Έλληνα της Ισπανίας, θέλουμε  να γίνουμε  η φωνή της δικής μας Πατρίδας, της Ελλάδας , με τ’ αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη, και να κάνουμε την Αναφορά μας  σε Εσένα, Έλληνα με δάνειες λέξεις από τον συντοπίτη σου Νίκο Καζαντζάκη και να σου ψιθυρίσουμε τα ίδια λόγια τόσα χρόνια μετά:

    ««Παππού αγαπημένε. Πόσος καιρός πέρασε από τη νύχτα εκείνη που κοιμήθηκα, ξανά,  στο Τολέδο, κι οσμίστηκες πως έφτασε ένας Έλληνας στη γειτονιά σου, η ίδια η Μικρή Πατρίδα σου και σηκώθηκες από το μνήμα, γίνηκες όνειρο κι ήρθες και με βρήκες;
    Μια αστραπή; Τέσσερις  αιώνες; Ποιος μπορεί στον αέρα της αγάπης να ξεχωρίσει την αστραπή από την αιωνιότητα;
    Όλη μου τη ζωή ήμουν ένα δοξάρι σε ανήλεα, αχόρταγα χέρια. Πόσες φορές τα αόρατα χέρια τέντωσαν, παρατέντωσαν το δοξάρι και το άκουγα να τρίζει, να σπάσει!
    Ας σπάσει! φώναζα…
    Με είχες μάθει, παππού, να διαλέγω.
    Διάλεξα.
    Και τώρα αχνίζει το δειλινό πάνω στους λόφους.
    Μεγάλωσαν οι ίσκιοι, γέμισε ο αγέρας πεθαμένους. Η μάχη τελεύει.
    Νίκησα; Νικήθηκα;
    Τούτο μόνο ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος.
    Γεμάτος πληγές, όλες στο στήθος. Κι έκαμα ό,τι μπόρεσα, παππού, περισσότερο, απ’ ό,τι μου παράγγειλες, Για να μη σε ντροπιάσω.
    Φιλώ το χέρι σου, φιλώ τον ώμο τον δεξό σου, φιλώ τον ώμο το ζερβό σου. Παππού, καλώς σε βρήκα…»

    « Όπου και να ταξιδέψω  η Ελλάδα με πληγώνει …» σημειώνει ένας άλλος μεγάλος Έλληνας, ο Γ. Σεφέρης.

    « Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πεισμώνει …» σκέφτομαι …

    Και το δεύτερο δώρο αποτελούσε πίνακας αποτυπωμένος σε μουσαμά του El Greco με τίτλο « Ο Ιησούς εκδιώκει τους εμπόρους από το Ναό»,

    K640_El_Greco_13

    συνοδευόμενο από το παρακάτω κείμενο στα αγγλικά:

     Δομήνικος Θεοτοκόπουλος,

    Ο Ιησούς εκδιώκει τους εμπόρους από το Ναό

     Ιω 2, 14: Όταν ήρθαν πάλι στα Ιεροσόλυμα , μπήκε ο Ιησούς στον Ναό…

    Μέσα στον περίβολο του ιερού (Ναού) βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους. Και είπε σε αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια: ¨Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου¨.

      Ο Χριστός καταγγέλλει με το δικό του τρόπο την εμπορευματοποίηση της λατρείας, που γινόταν με την ανοχή και την άδεια της θρησκευτικής ηγεσίας αποφέροντας μεγάλα κέρδη στον αρχιερέα, τους ιερείς και τους άλλους παράγοντες του Ναού. Απαιτεί να ξαναγίνει ο Ναός χώρος αληθινής λατρείας, προσευχής και διδαχής. Ζητάει να επανέλθει η αυθεντική πνευματικότητα στο «σπίτι του Πατέρα Του». Στον καινούριο κόσμο της Βασιλείας του Θεού, η λατρεία δεν έχει σχέση με χρηματισμούς, εμπόριο και εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών. Ο Ιησούς είναι επικίνδυνος  και αυτό δεν αρέσει στην ηγεσία της εποχής του αλλά και σε κάθε εξουσία διαχρονικά. Η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου όπως και η «εξόντωση» των ανατρεπτικών ιδεών του και των υποστηρικτών τους μέσα στην ιστορία .

    Είναι τυχαίο που σπάνια ακούμε στα κηρύγματα για την εκδίωξη των εμπόρων από το Ναό;

    Είναι τυχαίο που σπανίζει στους ναούς μας η αναπαράσταση αυτής της εκδίωξης;

     

    El Greco (Domenico Theotokopouli), Christ Driving the Money Changers from the Temple

    (La expulsión de los mercaderes), 1568, National Gallery of Art, Washington, D.C. (US).

    Oil on panel, 65x83cm

    Έτσι επιτεύχθηκαν δυο στόχοι: ο ένας να γνωρίσουν οι εταίροι μας τον μεγάλο Έλληνα και ο δεύτερος, να χρησιμοποιήσουμε για τον παραπάνω στόχο θέματα και αντικείμενα που αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, «Money matters».

    K640_20180224_204055

     

    ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ERASMUS+ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με ένα απόλυτα προσηλωμένο στους στόχους πρόγραμμα φιλοξενίας, οργανωμένο σε κάθε λεπτομέρειά του, υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες, εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας καθώς και τους υπόλοιπους εταίρους, η Ισπανική ομάδα Erasmus+ και το σχολείο “ Colegio Santo Angel de la Guarda”  στη Μαδρίτη, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2018.

    Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «Erasmus+» με τίτλο «Money Matters» που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ομπρέλα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και τη χώρα μας εκπροσωπεί το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας .

    Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (παρουσιάσεις σχολείων, νομισματικής ιστορίας χωρών, γνωριμία με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ευρώ, παρακολούθηση-διδασκαλία Φλαμένκο, δημιουργία νομισμάτων ευρώ για την Πολωνία και Ρουμανία,- που δεν έχουν, με βάση ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, τρισδιάστατες δημιουργίες και εκτυπώσεις …) καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις τόσο σε σχέση  με το αντικείμενο του προγράμματος (Real Casa de la Moneda στη Μαδρίτη και στη Σεγκόβια, ) αλλά και τουριστικού-πολιτιστικού ενδιαφέροντος (ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης, στο «Museo del Prado» και τον “El Greco”, στο «Museo Reina Sofía», στην «La plaza de toros de Las Ventas» …).

    Αξίζει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων συναντήσεων οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινούριους τόπους, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, να αναπτύξουν εκπαιδευτικές δεξιότητες, να συμβιώσουν με ευρωπαίους συνομήλικους τους  με παρόμοια ενδιαφέροντα, ανησυχίες, όνειρα και προσδοκίες, να εμπλακούν στην καθημερινότητα ευρωπαίων πολιτών, να αποκτήσουν εμπειρίες και βιώματα που ανοίγουν τον πνευματικό και κοινωνικό ορίζοντα, που τους καθιστούν πολίτες με γνώση, εμπειρίες και άποψη.

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, εδώ και αρκετά χρόνια και με πολλές συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα (Comenius, Erasmus+, E-twinning), σταθερά προσηλωμένο προς αυτές τις προτεραιότητες και κατευθύνσεις, παλεύει καθημερινά, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεγάλες απαιτήσεις της συμμετοχής σε τέτοια προγράμματα.

    K640__DSC8290 K640__DSC8293 K640__DSC8418 K640__DSC8461 K640_20180225_105306 K640_20180225_211309 K640_20180226_101931 K640_20180226_111748 K640_20180226_152903 K640_20180227_110124 K640_20180227_111641 K640_20180227_120909 K640_20180227_125003 K640_20180228_100617 K640_20180228_101856 K640_20180228_104414 K640_20180228_131055 K640_20180228_162139 K640_20180301_122231 K640_20180302_110426 K640_20180302_114836 K640_20180303_074338 K640_28378460_10211102558387744_1796969736985928399_n K640_28472049_10211132262930339_5539051096785687821_n K640_28472106_583806425287346_4803951736966348800_o K640_28516340_1661632613882482_9196672621583150458_o K640_28575763_10211132347212446_3598563654580064579_n K640_28576774_1638733476208395_5306706460188212078_n K640_28577207_10211132196368675_7114850892791552714_n K640_28660661_1638730632875346_6239962376580269852_n K640_28661017_10211132261730309_3590180457967471624_n K640_28870243_1638733119541764_7032327426183080264_n K640_IMG_20180225_172845 K640_IMG_20180228_100203 K640_IMG_20180301_140219