Προγράμματα

    Απρίλιος 2015
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 30 Απριλίου 2015

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ?

    Με πολύ διάθεση και κέφι οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας ήρθαν σε επαφή, μελέτησαν και γνώρισαν το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα της Βαρκελώνης, Antoni Gaudi.

    Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Our nature is art. Let?s share it.» και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ταξιδιού στη Βαρκελώνη, τα παιδιά με κατάλληλη καθοδήγηση δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από τον Gaudi, προσθέτοντας πινελιές από τη δική μας ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως το Βυζάντιο) όπως απαιτούσε το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας.

    Έτσι, δημιουργήσαμε αρχικά, και με βάση τη λαϊκή μας παράδοση, ενότητα επίκαιρη (λόγω Πάσχα) που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία πασχαλινών αυγών επηρεασμένη από την τεχνική του Gaudi, Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δημιουργία της ευχετήριας κάρτας.

    Η επόμενη ενότητα έργων με τίτλο «Κόρες Ελευθερίας» ήταν κι αυτή επηρεασμένη από τον Gaudi (τεχνική, χρώματα, σχήματα) με σαφέστατη αναφορά στις αρχαιοελληνικές κόρες. Η εικαστική παρέμβασή μας, να δώσουμε ελευθερία στην κίνηση των χεριών σε σχέση με τις κλασικές κόρες (αφού εξηγήθηκαν οι συμβολισμοί) ενθουσίασε τους εταίρους μας στο πρόγραμμα.

    Η Τρίτη ενότητα έργων με τίτλο «Ουράνιες πολιτείες» αποτελούνταν από πίνακες στο ίδιο, ψηφιδωτό, ύφος του Gaudi με αναφορές όμως, στην αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων, όπως εμφανίζονται (με την παραμορφωτική επιμήκυνση προς τα πάνω) στη βυζαντινή εικονογραφία. Εδώ κυρίαρχη έννοια ήταν η Ανάταση, η προσπάθεια να αγγίξουμε το Θείο.

    Τις δημιουργίες μας συμπλήρωσε μια κατασκευή εμπνευσμένη από ένα τεράστιο έργο του Miro που δεσπόζει σε πλατεία της Βαρκελώνης, όπου με εικαστική μας παρέμβαση κλείσαμε μέσα σε αυτό (προστατεύοντάς τα με φερμουάρ) όλη την αγάπη και τα συναισθήματα μας σχετικά με τους εταίρους μας στο πρόγραμμα και όλες τις αξίες που οικοδομήσαμε υλοποιώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο λήγει με το τέλος της σχολικής χρονιάς.