Προγράμματα

  Δεκέμβριος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ   Ιαν »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 4 Δεκεμβρίου 2013

  Η ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  Μια πολυαναμενόμενη συνάντηση για τους μαθητές με την αγαπημένη και πολυβραβευμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Λίτσα Ψαραύτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/12/2013 στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας.

  Στη μικρή και ζεστή εκδήλωση στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας και της λειτουργίας μικρής δανειστικής βιβλιοθήκης που εγκαινιάσαμε στο χώρο του σχολείου, η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά όλων των τάξεων για τα βιβλία της, για τους ήρωές τους, για τις αξίες που πρεσβεύουν, για τη ζωή, τα νιάτα, για την ιστορία, για την πατρίδα, αλλά και για τη διατήρηση της γλώσσας μας, ως αξίας ρέουσας και αναλλοίωτης στο χρόνο, που ανατροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται.

  Παρόντες όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, καθώς και ο σχολικός σύμβουλος κος Γ. Παπαγεωργίου ο οποίος καλωσόρισε τη συγγραφέα χαιρέτησε και παραβρέθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

  Σε μια ολοζώντανη, άνετη και φιλική κουβεντούλα, τα παιδιά ξεδίπλωσαν την ψυχούλα τους, κατέγραψαν και παρέθεσαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους γύρω απ? τα θέματα των βιβλίων που είχαν ήδη διαβάσει, προκαλώντας εντύπωση στη συγγραφέα με τις ώριμες επισημάνσεις και ερωτήσεις τους.

  Η φιλοξενούμενη άδραξε την ευκαιρία και μίλησε για αξίες, μίλησε για την αγάπη, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό, τη φιλία, μίλησε για το ρατσισμό, για την ξενοφοβία, για τη μνήμη, για τον πόλεμο, για την προσφυγιά, για την ανάγκη της μόρφωσης στη ζωή του ανθρώπου που αποτελεί σκάλα για την ψυχική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη του ανθρώπου.

  Μίλησε για τον «μεγάλο φίλο», το βιβλίο που θεωρείται ακόμη και σήμερα,-ίσως περισσότερο σήμερα, την εποχή του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το μόνιμο και πολυτιμότερο σύντροφο κάθε παιδιού αλλά και ενήλικα.

  Σημείωσε με έμφαση την αξία της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων που πλουτίζουν το λεξιλόγιο των παιδιών, ενισχύουν τη φαντασία, δυναμιτίζουν τη γνώση.

  Σε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αρνήθηκε την άγνοια ως προστασία για τα παιδιά αλλά, αντίθετα, δήλωσε πως ο ρόλος του συγγραφέα είναι να λέει την αλήθεια, να φανερώνει πως ο κόσμος δεν είναι πάντοτε αγγελικά πλασμένος.

  Η συμμετοχή των παιδιών, καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε υποδειγματική μα και ενθουσιώδης.

  Χάρη βέβαια και στην καλή προετοιμασία και ανάγνωση των βιβλίων όλο το τελευταίο διάστημα από τους μαθητές, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών Σπυριδούλας Κωτούλα, της Χαριτίνης Παπαδάκου και του Στέφανου Τσέλιου.

  Οι μαθητές, οπλισμένοι με γνώσεις και αυτοπεποίθηση έθεσαν ερωτήματα, διατύπωσαν απορίες, υποστήριξαν απόψεις.

  Τον ενθουσιασμό, την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους επιφύλαξε η συγγραφέας στην όλη διαδικασία τα εξέφρασαν αυθόρμητα στην αυλή του σχολείου με μια απέραντη αγκαλιά ?όλα τα παιδιά μαζί- κυκλώνοντας την κα Ψαραύτη, η οποία κι αυτή με τη σειρά της δήλωσε ενθουσιασμένη απ? την αγάπη και το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά καθώς κι απ? τη φιλοξενία του σχολείου.

  Η διεύθυνση του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας και ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων ευχαριστούν θερμά την κα Λίτσα Ψαραύτη για τη μοναδική εμπειρία που πρόσφερε στα παιδιά καθώς επίσης και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τη βοήθεια που πρόσφερε ώστε να γίνει πραγματικότητα.

  Κλείνοντας την αναφορά του ο διευθυντής του σχολείου, κος Δημήτρης Κατσαβός εξομολογήθηκε προς τα παιδιά ότι τα ζηλεύει, συγκρίνοντας τις εποχές και τις ευκαιρίες της δικής του μαθητείας στο ίδιο σχολείο.

  Τέλος ευχήθηκε και υποσχέθηκε συνάμα τη συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών που ανάβουν σπίθες στο νου και στην ψυχή κάθε παιδιού και τα καταστούν πρωταγωνιστές, γιατί θέλουμε, όπως είπε, να διατηρούμε «πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας».