Προγράμματα

  Μάιος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ   Ιούν »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 29 Μαΐου 2013

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  ΠΡΟΣ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

  (με αφορμή τη θεατρική παράσταση

   «Η μεγάλη παρέλαση των φρούτων», στα πλαίσια του προγράμματος Προώθησης Υγιεινής Διατροφής του Ινστιτούτου PROLEPSIS).

  (Η επιστολή στάλθηκε από εκ/κό σχολείου της Βέροιας

   που παρακολούθησε την παράσταση)

    «  Ξεκινώντας την επιστολή μου θα ήθελα από την αρχή να φανερώσω μια αλήθεια: Στην προχθεσινή θεατρική παράσταση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη  (μάλιστα γέμισε ασφυκτικά δυο φορές και θα μπορούσε να γεμίσει κι άλλες δυο) αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που παρακολούθησα μαζί με τους μαθητές μου, ζήλεψα!

  Ναι, το δηλώνω ξεκάθαρα: ζήλεψα!

  Ζήλεψα και μ? έπιασε το παράπονο, πρώτα απ? όλα σαν παιδί, γιατί δε μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία, χρόνια ολόκληρα στα θρανία, σε μένα και τους συμμαθητές μου, μέσα στις μουντές σχολικές αίθουσες που φοιτούσαμε να ξεδιπλώσουμε χάρες και δυνατότητες που κρύβαμε μέσα μας.

  Ζήλεψα σαν μάνα, γιατί πίεζα τα παιδιά μου να διαβάζουν, να διαβάζουν, να αποστηθίζουν και δε θυμάμαι, τελικά, ποτέ τα δικά μου παιδιά τόσο χαρούμενα, τόσο αισιόδοξα, να ξεδιπλώνουν ταλέντα και δεξιότητες.

  Ζήλεψα ως εκπαιδευτικός γιατί η εντύπωση  που μου δόθηκε απ? τη συνολική εικόνα της παράστασης, ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου ζουν και κινούνται σ? ένα περιβάλλον ανοιχτά παιδαγωγικό, όπου αέρας δημιουργίας και ελευθερίας φυσάει από παντού.

  Ζήλεψα ως δασκάλα, γιατί θα ?θελα κι εγώ να βιώνω μια τέτοια αγαπητική σχέση με τους μαθητές μου, σαν τη δασκάλα των συγκεκριμένων παιδιών, κα Σοφία Παυλίδου, να τα εμπνέω και να με εμπνέουν, για να ξεκολλήσω με τόσο πρωτοποριακό και φανταστικό τρόπο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τη στατικότητα και την τυποποιημένη γνώση και να ταξιδέψω με συνοδοιπόρους τα παιδιά και σ? άλλα πεδία απασχόλησης, απόπειρας, αναζήτησης και κατάκτησης. Πεδία καλλιέργειας, ήθους και συλλογής εμπειριών.

  Αλλά?θα? θελα να? μουν και η συγγραφέας που έγραψε το εξαίσιο σενάριο (Σοφία Τσιάμη), θα? θελα να? μουν και η μουσικός (Μαρίνα Καλλιαρίδου) που έντυσε με υπέροχες μουσικές την παράσταση, θα? θελα να? μουν και η σκηνογράφος (Ιωάννα Στεφανοπούλου) που κόσμισε με τόσα χρώματα και φαντασία τη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

  Θα? θελα να? μουν κι αυτή (Αρετή Πουλασίδου) που θα ενίσχυε, θα καθοδηγούσε και θα εμψύχωνε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στις προσπάθειές τους και να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των ρόλων τους.

  Μα θα? θελα να? μουν και η χορογράφος( Λούσυ Τάϊλερ) ώστε να τιθασεύω τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια των παιδιών και να τα κάνω κίνηση και ρυθμό.

  Μα ζητάω πολλά θα μου πείτε;

  Τουλάχιστον, τότε, αν δε μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά, ας είχα τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, τη διάθεση για δουλειά και την παιδαγωγική επάρκεια ώστε ν?ανοίγω τις πόρτες και τα παράθυρα του σχολείου μου και ν? αφήνω τον αέρα να μπαίνει μέσα, αέρας ελευθερίας, αέρας δημιουργίας, πρωτοβουλίας, αισιοδοξίας, παραγωγής και δουλειάς.

  Αυτόν τον αέρα που, πιστεύω, άφησε διάπλατα να μπει στο συγκεκριμένο σχολείο ο διευθυντής του, Δημήτρης Κατσαβός,  που γνωρίζω από χρόνια και παρακολουθώ τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ως εκπ/κου και όχι μόνο, τον έκλεισε σε πολύχρωμα μπαλόνια και στη συνέχεια τα μοίρασε σε παιδιά και δασκάλους του σχολείου και με μια καρφίτσα, συντονισμένα τα έσκαγε σκορπίζοντας με χρώματα κι αρώματα τις ψυχούλες των παιδιών και με ενέργεια και διάθεση τους μεγάλους καταφέρνοντας όλοι μαζί το ποθούμενο αποτέλεσμα.

  Τελειώνοντας την επιστολή μου θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου γιατί τελείωσε η περίοδος των μεταθέσεων, γιατί ο ενθουσιασμός μου είναι τόσο μεγάλος που ευχαρίστως θα ζητούσα να μετακινηθώ στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, να γευτώ τη χαρά και την ελπίδα που μεταδίδουν τα παιδιά του και να λουστώ στο φως και τη λάμψη των ματιών τους.

  Σας ευχαριστώ πολύ!

  (για την αντιγραφή της επιστολής, Δημήτρης Κατσαβός , δ/ντης του Δ. Σχ. Κουλούρας)

   

  Κρίναμε απαραίτητη τη δημοσιοποίηση της παραπάνω επιστολής συναδέλφισσας εκπ/κού που μας έστειλε, γιατί πιστεύουμε ότι τα λόγια της είναι εξαιρετικά τιμητικά για μας και μας γεμίζουν χαρά αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και γιατί οι σκέψεις της αγγίζουν αυτά που επιθυμούσαμε να πετύχουμε με την προσπάθειά μας.

  Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι «Η Μεγάλη Παρέλαση των Φρούτων» συνεχίζεται την Κυριακή, 2 Ιουνίου στις 17:30 , στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματοθέατρον «Ολύμπιον», στην πλατεία Αριστοτέλους, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Πανελλαδικών μαθητικών θεατρικών αγώνων με τίτλο «Ακτίς ονείρου» που διοργανώνουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.