Προγράμματα

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΑΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ. ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” και του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη»

    Μικρά χαρούμενα προσωπάκια, γεμάτα ενθουσιασμό και ικανοποίηση, άφησε πίσω της η κα Ελισάβετ Τάρη, ύστερα από το πέρασμά της απ’ το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.

    Γνώριμο και αγαπημένο πρόσωπο στα παιδιά του σχολείου, η κα Τάρη, μιας και μαζί δουλέψαμε πριν από δυο χρόνια για το ανέβασμα της παράστασης της Μάγισσας Σουσουρέλας, η οποία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου». Βέβαια κι άλλες φορές βρέθηκε κοντά μας προσφέροντας ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές στους μαθητές του σχολείου (παρουσίαση βιβλίου, παρακολούθηση εκδηλώσεων κ.λ.π.).

    Το πέρασμά της, αυτή τη φορά, οφειλόταν στον «Κροκόδειλο που έτρωγε το χιόνι», ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο παραμύθι των Ιζαμπέλ Μακουά και Νταβίντ Μερβέιγ, που είχε την καλοσύνη και τη διάθεση να μοιραστεί μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

    Με παραμυθένιο τόνο στη φωνή και την έκφρασή της, με τη δύναμη της εικόνας, η συγγραφέας μίλησε για τον Αι Βασίλη και τους ταράνδους του, που χάσανε το δρόμο και βρέθηκαν στο Νότιο Πόλο, για τη συνάντησή τους με τον Κροκόδειλο κ.λ.π. Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα απ’ τη συγγραφέα στα παιδιά να δώσουν τη δική τους εκδοχή και να διηγηθούν τα ίδια την ιστορία βουτηγμένη στη δική τους φαντασία, παίρνοντας και φορώντας, κάθε φορά το παιδί που διηγούνταν, το καπέλο του παραμυθά. Μια μοναδική και πολύ ουσιαστική εμπειρία ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης για τα μικρά παιδιά.

    Η εκδήλωση έκλεισε με μια συμμετοχική δράση όλων των μαθητών. Με τη βοήθεια καθοδήγησης απ’ τον προτζέκτορα οι μαθητές έγιναν μικροί εικονογράφοι και σχεδίασαν βήμα-βήμα καταπληκτικές εικόνες με κροκόδειλους, ΑγιοΒασίληδες, χιονάνθρωπους κ.λ.π. αναδεικνύοντας ικανότητες και ταλέντα.

    Υπάρχουν μέρες, κι εδώ στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας είναι πάρα πολλές, που η αγωγή και η μάθηση ξεκολλά από τα τυπικά πλαίσια και προσφέρεται μέσα από εντελώς απελευθερωτικές διαδικασίες. Διαδικασίες που πυροδοτούν τη συμμετοχή και τη συνολική και ισότιμη εμπλοκή όλων, διαδικασίες που δίνουν φτερά στη χαρά, την αναζήτηση, τη δημιουργία, τη φαντασία, διαδικασίες που δεν αφήνουν κανένα μαθητή εκτός μεριδίου χαράς και επιτυχίας.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για ακόμη μία φορά, οφείλουμε στην κα Ελισάβετ Τάρη που με την παρουσία της ομόρφυνε τη μέρα μας, ομόρφυνε τα πρόσωπα των παιδιών, φώτισε τις ψυχές τους.

    Κι αυτή η δραστηριότητα ήταν ενταγμένη στον κύκλο του Παραμυθένιου Δεκέμβρη, με τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι…» , ενός κύκλου φιλαναγνωσίας και προώθησης του Παραμυθιού, μιας προσπάθειας που εκτός των άλλων, στόχο έχει να αναδείξει τα κοινά σημεία γονιών και μαθητών, ενηλίκων και παιδιών, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές όλων, ώστε να μάθουν να απολαμβάνουν αλλά και να δημιουργούν από κοινού. Ο ίδιος ,δηλαδή, ο στόχος του νέου προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται όλος ο παραμυθένιος κύκλος του Δεκέμβρη.

    Και έπεται συνέχεια …

    Comments are closed.