Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, (Διήγηση Παραμυθιού στην Κινέζικη Γλώσσα) ΣΤΟΝ 7ο ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Ακούστε στον σύνδεσμο ένα μικρό απόσπασμα: https://youtu.be/ItgayRbYZXA
     
    Μια μέρα συνύπαρξης του Κινέζικου Πολιτισμού και της Γλώσσας του με τον αντίστοιχο Ελληνικό Πολιτισμό και τη Γλώσσα του ήταν η μέρα αφιέρωμα-φόρος τιμής στους δυο από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, στον «7ο Δεκέμβρη των παραμυθιών», τον Δεκέμβρη του Εθελοντισμού και της Προσφοράς, της Πολυγλωσσίας και του Παγκόσμιου Πολίτη, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας.
    Εκλεκτή καλεσμένη η κα Ping Ping Sun, η οποία μας μετέφερε στον μαγικό κόσμο του Παραμυθιού, της Παράδοσης και της Γλώσσας του Κινέζικου λαού, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών , οι οποίοι στη συνέχεια της έθεσαν πάμπολλα ερωτήματα.
    Σε μια προφορική γλώσσα-κελαηδισμός, σε μια γραπτή γλώσσα-ζωγραφιά, η κα Ping Ping Sun προσπάθησε μέσα σε μιάμιση ώρα να περάσει τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και τις αρχές, τις ανθρώπινες αξίες, τα κοινωνικά μηνύματα του παραδοσιακού κινέζικου παραμυθιού, που μας διηγήθηκε. Προσπάθησε να μας φέρει σε μια πρώτη αναγνωριστική επαφή με τη γραφή, τα ιδεογράμματα και τα φωνήματα της Γλώσσας, γράψαμε λέξεις-έννοιες που αναδείχθηκαν μέσα από την ιστορία του παραμυθιού, γραμματικές διαδικασίες που ενθουσίασαν τα παιδιά!
    Μέσα από κατάλληλη καθοδήγηση και ερωτήσεις των εκπαιδευτικών διερευνήθηκε το τι γνωρίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη μεγάλη αυτή χώρα (οι απαντήσεις απλωνόταν από το Σινικό τείχος έως τον Τσάκι Τσαν…) και εστιάσαμε στο ¨Δρόμο του μεταξιού¨.
    O «Δρόμος του Μεταξιού», που για αιώνες συνέδεε την Κίνα με την Ελλάδα, την Ανατολή με τη Δύση, ήταν η μακρύτερη εμπορική οδός του κόσμου και αποτέλεσε για πάνω από 2.000 χρόνια μία από τις σημαντικότερες και συνάμα γοητευτικότερες πολιτιστικές περιπέτειες στην ανθρώπινη ιστορία. Ανέπτυξε ένα χωρίς προηγούμενο εμπόριο, αλλά η πραγματική του δόξα και η θέση του στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν το αποτέλεσμα της ανταλλαγής ιδεών, τεχνολογίας και θρησκευτικών δοξασιών ανάμεσα στα διάφορα έθνη.
    Από το δρόμο αυτό δεν διακινήθηκαν μόνο το πολυπόθητο μετάξι, πολύτιμες πέτρες και άλλα αγαθά, αλλά και θρησκείες, πολιτισμοί γλώσσες, παραδόσεις, εμπειρίες, γνώσεις, ανακαλύψεις, γεύσεις, ιδέες. Κατά τη διάρκεια των αιώνων ο ¨Δρόμος του Μεταξιού¨, που συνέδεε τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του τότε γνωστού κόσμου, έγινε το σύμβολο κάθε επαφής Ανατολής – Δύσης.
    Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε από ιδρυτές διαφόρων θρησκειών, ιερείς και μοναχούς, εργάτες και καλλιτέχνες, καθώς και από τους πρώτους «ερευνητές».
    Από το δρόμο αυτό έφτασε ο Βουδισμός στην Κίνα, εδώ συναντήθηκε με το Ελληνικό πνεύμα που είχε ριζώσει στην περιοχή από τα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου.
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση ΑΠΌ ΤΟΝ εκπαιδευτικό της Στ΄ τάξης, Κοντογουλίδη Θεόδωρο, της ιστορίας «Τα Χριστούγεννα του Τα Κι Κο», της Ειρήνης Μάρρα, μιας ιστορίας στην οποία ο ήρωας- «ένα μικρό κινεζάκι με χρυσαφένιο δέρμα και σχιστά, ολόμαυρα ματάκια», έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Χριστιανική Θρησκεία και τα Χριστούγεννα, αναζητώντας κοινά στοιχεία στη χριστιανική και τη δική του θρησκεία.
    Στο τέλος, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου προσπάθησαν να δημιουργήσουν τη λέξη «Αγάπη» στα κινέζικα, με μαρκαδόρους και πλαστελίνες.
    Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ενώ ξεχωριστά οφείλει μεγάλες ευχαριστίες στην κα Ping Ping Sun, για την τιμή που μας έκανε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στον μαθητή μας Νικολόπουλο Νικόλαο, για τη μετάφραση του παραμυθιού και τη συνολική υποστήριξη της δράσης.

    Comments are closed.