Προγράμματα

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (09/02) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ERASMUS+, ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Language, Learning Via Literature».

    Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την παρουσίαση:
    (Η προβολή ενδείκνυται από τάμπλετ ή υπολογιστή και όχι από κινητό τηλέφωνο)
    (ή εναλλακτικά- από κινητό:
    στα Ελληνικά: https://video.link/w/iQQZd-sEptI
    στα Αγγλικά: https://video.link/w/zkjzgFc9URQ
     
    “Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική·
    το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου”.
    Είμαστε, ίσως, οι μόνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό «ουρανό» και την θάλασσα «θάλασσα», όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν είκοσι πέντε αιώνες. Δεν είναι λίγο αυτό. Η γλώσσα δεν είναι μόνο ένα μέσο επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη του την ιστορία και όλη του την ευγένεια.
     
    Στην πρόκληση-πρόσκληση, βάση προγράμματος της συνάντησης, στη Ρουμανία (26/2-3/3-2023), στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ “Language, Learning via Literature”, να επιλέξουμε και να παρουσιάσουμε έναν ποιητή ή συγγραφέα που να εκφράζει τη χώρα μας, το λαό μας, αν και οι επιλογές είναι πολλές και εξίσου σημαντικές, δεν ξέρω γιατί, – οι αδυναμίες δεν κρύβονται και περνάνε και στους μαθητές, καταλήξαμε, ομόφωνα, στον Οδυσσέα Ελύτη.
     
    Μέσα από την ποίησή του θελήσαμε να δείξουμε τα τοπία της ψυχής του λαού μας, την ψυχή των τοπίων της χώρας μας.
     
    Προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του προγράμματος, η σύντομη παρουσίασή μας, εστίασε, σε μεγάλο βαθμό, στις απόψεις και τη θέση του ποιητή για την Ελληνική Γλώσσα, διανθισμένη με σύντομες πληροφορίες, συνοδευόμενες από όμορφες φωτογραφίες , από τα παιδικά του χρόνια, τις καίριες, εφηβικές αποφάσεις, την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στον πόλεμο του ’40, την κορυφαία στιγμή της δημιουργίας του (Νόμπελ Λογοτεχνίας), την αγάπη του για τη ζωγραφική και το κολλάζ, τη μουσική με την οποία, μεγάλοι μουσικοί, έντυσαν πολλούς από τους στίχους του.
    Παρουσιάστηκε από τους μαθητές μας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από το 2017, η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους .

    Comments are closed.