ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Δυο παράλληλες ενότητες βιωματικών σεμιναρίων για την τέχνη και τη Δημιουργική γραφή οργάνωσε και φιλοξενεί κατά τις απογευματινές ώρες το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας πυροδοτώντας με φαντασία και δημιουργικότητα το νου και την ψυχή των μαθητών της Ε΄και Στ΄τάξης.
Τα σεμινάρια γίνονται προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τους θεματικούς στόχους του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχουμε.
Η πρώτη σειρά σεμιναρίων αναφέρεται στη Δημιουργική Γραφή και υπεύθυνη υλοποίησής του είναι η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας (με μεταπτυχιακά στη Δημιουργική Γραφή) , κα Σοφία Καλογερίδου.
Η δεύτερη σειρά σεμιναρίων έχει εικαστικό περιεχόμενο και υπεύθυνη υλοποίησής του είναι η εκπαιδευτικός Εικαστικών και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, Καλογερίδου Ελπίδα.
Οι δυο υπεύθυνες υλοποίησης αποδέχθηκανμε πολύ μεράκι και διάθεση την πρόσκληση που τους απηύθυνε η Δ/νση του σχολείου και ανέλαβαν να προσφέρουν, αφιλοκερδώς, τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την ιδιόμορφη και ιδιαίτερη προσέγγιση του λόγου και της τέχνης, συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και τα παραγόμενα αποτελέσματα ήταν αισιόδοξα από την πρώτη στιγμή.
Τελικός στόχος του όλου προγράμματος είναι, αφού οι μαθητές κατακτήσουν το μηχανισμό της Δημιουργικής Γραφής και της εικαστικής ελεύθερης ματιάς με τον ¨άλλο τρόπο¨που προτείνουν οι υπεύθυνες τοων σεμιναρίων, να δουλέψουν και να επεξεργαστούν το παραμύθι «Δυο ξένοι στο Αιγαίο» της Σύρμως Μιχαήλ. Παραμύθι που αναφέρεται σε δυο ξενικά είδη (αντικείμενο του project μας) που συναντήθηκαν στο Αιγαίο. Περιγράφουν τις δυσκολίες και τις δυσάρεστες εμπειρίες από τη ζωή τους στη χώρα τους, τη χώρα που εγκατέλειψαν και τις καινούριες δυσκολίες προσαρμογής και ενσωμάτωσης στον τόπο που βρέθηκαν, τη αποδοχή από τους ντόπιους κ.λ.π.
Τα παιδιά της Δημιουργικής Γραφής θα φτιάξουν τα δικά τους κείμενα επέκτασης, αλλαγής, πρόσθεσης, αναγωγής σε ανθρώπινο επίπεδο ? πρόσφυγες, της ιστορίας του παραμυθιού ενώ τα παιδιά των Εικαστικών θα αποτυπώσουν την ιστορία σε εικόνες.
Έτσι κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των ευρωπαίων εταίρων μας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ , το Μάιο του 2016 θα εκτεθούν τα εικαστικά έργα των παιδιών ενώ τα παραγόμενα κείμενα θα ενσωματωθούν στο πορτφόλιο δράσεων και εργασιών σε σχέση με το αντικείμενο του προγράμματός μας που αναφέρεται στα «Ξενικά είδη σε χλωρίδα και πανίδα».