Προγράμματα

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ   Μαΐ »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 28 Απριλίου 2024

    ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ (ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ) ΚΑΙ ΣΤΑ «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ» (ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ)

     
     
    Οι μαθητές των μικρών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δυο εμβληματικούς, για την προσφορά Παιδείας και Πολιτισμού, χώρους της πόλης μας, της Βέροιας: τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.
     
    Στη Στέγη ήρθαν να δουν σε δημόσια ¨έκθεση¨ τα έργα τους, τα έργα που φτιάξανε μαζί με την στρατευμένη συνοδοιπόρο του σχολείου μας, Σοφία Παυλίδου, η οποία , φυσικά, τα ¨μεταμόρφωσε¨ για τις ανάγκες της Παρουσίασής τους στο ευρύ κοινό.
    Χαιρέτησαν όλους τους φίλους τους, τον Πήτερ Παν, το Μικρό Πρίγκιπα, τον Κοντορεβυθούλη, τον Δον Κιχώτη και τόσους άλλους… που μαζί τους πέρασαν έναν ολόκληρο χειμώνα, δημιούργησαν κούκλες, εικονογράφησαν παραμύθια, συνομίλησαν με συγγραφείς, έπαιξαν κουκλοθέατρο, βοήθησε ο ένας τον άλλο στην κατανόηση μαθημάτων, μίλησαν για την Κλιματική Κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών, ταξίδεψαν στη Χώρα του Ποτέ, μύρισαν τριαντάφυλλα από άλλους πλανήτες, μαγεύτηκαν από μυρωδιές βοτάνων και μυρωδικών άλλων χωρών, επέστρεψαν στα δικά τους, που με τόση φροντίδα περιποιούνται στον βοτανόκηπο-αρωματόκηπο του σχολείου…
     
    Και ναι, θέλησαν να μάθουν περισσότερα για αυτά. Έτσι βρέθηκαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Βοτάνια και μυρωδικά».
    Ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας».
    Ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από τη Future Library σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, βιβλιοθήκες και μουσεία σε 6 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική).
    Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διαδραστικό χαρακτήρα, το οποίο εμπλέκει ενεργά τα παιδιά μέσω της διαδικασίας της ανακάλυψης. Με τεχνικές δημιουργικής μάθησης, βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί έμαθαν για τα βότανα και τις ιδιότητές τους, τρόπους χρήσης τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεραπευτικές συνταγές που έχουν διασωθεί μέσα από την προφορική παράδοση και τη λαϊκή συλλογική εμπειρία. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βιώσαν ένα ταξίδι στον χρόνο (που έτσι κι αλλιώς το γνωρίζουν στην πράξη, εδώ και χρόνια ασχολούμενοι με τον βοτανόκηπο ως προσομοίωση οικοσυστήματος, πεδίου βιωματικής ανακάλυψης και εφαρμογής της γνώσης), με αναφορές σε στοιχεία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς: «γιατροσόφια», «μαντζούνια», συνταγές της γιαγιάς και του παππού, σοφά λόγια, παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα.
     
    Δράσεις που ασκούν τους μαθητές στις δεξιότητες ζωής, μα και στην αποδοχή του διαφορετικού και της δυνατότητας να ανθίζουν και να μυρίζουν όλοι και όλα , χωρίς η μια μυρωδιά να επισκιάζει την άλλη, χωρίς να χάνει τίποτα απ’ τη μοναδικότητά της, δράσεις ενταγμένες στη στοχοθεσία της Διαπίστευσης Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο εμπλουτίζοντάς τες συνεχώς και διευρύνοντας τα αποτελέσματά τους.
     

    Μια πολύ δημιουργική, παραγωγική, συγχρόνως και ευχάριστη και ψυχαγωγική μέρα που αποτυπώθηκε στις χαρούμενες φατσούλες και τα χαμόγελα της μεσημεριανής επιστροφής τους στο σχολείο.

    ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

    Την ώρα που περνά η Ολυμπιακή Φλόγα , απ’ την πόλη μας, από δίπλα μας, με ό,τι συμβολισμούς κουβαλά, από τα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας έως σήμερα, για την Ειρήνη, τη Συναδέλφωση, την «κατάπαυση του πυρός», σ’ ένα ταξίδι που ξεκινά πάντα από το ίδιο σημείο, την Αρχαία Ολυμπία και ταξιδεύει, κάθε φορά σε νέους προορισμούς ανά τον κόσμο, φέτος στο Παρίσι, στη Γαλλία, είναι πολύ σημαντικό, οι μαθητές μας, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, να συμμετέχουν σε Αθλητικούς Αγώνες και μάλιστα, χωρίς νικητές και ηττημένους, αναδεικνύοντας στην πράξη πως αξία έχει ο Αγώνας και νικητής είναι αυτός που συμμετέχει.
    Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας που συμμετείχαν και διακρίθηκαν για το ήθος τους αλλά και τις επιδόσεις τους.