Προγράμματα

    Δεκέμβριος 2014
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Νοέ   Ιαν »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 17 Δεκεμβρίου 2014

    ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

    Ένα παράδειγμα καλής συνεργασίας, φιλίας και συνδημιουργίας αποτελούν το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και το 6ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας.

    Τους ένωσε ένας κοινός προβληματισμός: Το παιδί και τα δικαιώματά του.

    Έφτιαξαν με πρωτοβουλία και καθοδήγηση δυο εκπαιδευτικών, της Αναστασίας Παλασίδου (Δ.Σχ. Κουλούρας) και της Ιωάννας Ζάϊκου (6ο Δ.Σχ. Αλεξάνδρειας) και λειτουργούν ένα κοινό blog υλοποιώντας ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με τίτλο ?YOU¨ropean. You have voice, you have rights. You are a child, you are a European!?.

    Στα πλαίσια αυτής της καλής επικοινωνίας και επαφής οι μαθητές και των δυο σχολείων έφτιαξαν και αντάλλαξαν μεταξύ τους κονκάρδες με μηνύματα για την παγκόσμια ημέρα του παιδιού (11 Δεκεμβρίου), γράμματα με ζωγραφιές και χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.

    Έστειλαν επίσης, κάρτες και ευχές σε φίλους που απόκτησαν μέσα από το πρόγραμμα, από το Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας της μαρτυρικής μας Κύπρου.

    Αξιέπαινη προσπάθεια από άξια παιδιά και άξιες δασκάλες.

    ΧΕΡΙ ΑΔΕΛΦΙΚΟ?

    Για δυο μέρες η αίθουσα της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας μετατράπηκε σε έναν κοινωνικό πολυχώρο (παντοπωλείο, κατάστημα υπόδησης, ρουχισμού και παιχνιδιών). Ήταν ένα » Κοινωνικό σχολείο¨στην πράξη.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ πρόσφεραν πολλά και διάφορα προϊόντα στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, προϊόντα (ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, βιβλία, παιχνίδια) που συγκεντρώθηκαν με μεγάλη φροντίδα και αγάπη κατά τη διάρκεια του Bazzar της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων.

    (για περισσότερα πιέστε παρακάτω:

    http://www.protypa.gr/frontend/lastnew.php?aid=1197&cid=37 )

    Τα δυο σχολεία κατά κοινή δήλωση και συνομολογία του ιδιοκτήτη των Εκπαιδευτηρίων, κου Κορυφίδη , του Διευθυντή του σχολείου, κου Πανουριά καθώς και του Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, κου Κατσαβού, θεωρούνται «αδελφά σχολεία». Υπάρχει ένα μόνιμο κανάλι συνεργασίας , υποστήριξης και βοήθειας σε μια εποχή που η στήριξη του ¨αδύναμου¨ αποτελεί ζητούμενο.

    Όλα τα προϊόντα ταξινομήθηκαν από την υπεύθυνη δασκάλα του σχολείου μας, κα Κωτούλα, σύμφωνα με τις ανάγκες παιδιών και οικογενειών και ήδη έχουν μοιραστεί.

    Για την ευγενική και ανθρώπινη κίνηση των ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η διεύθυνση του σχολείου μας, το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά τον κο Κορυφίδη και εύχονται στον ίδιο, στο προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων, στους μαθητές και τις οικογένειές τους:

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με Υγεία και Αγάπη.



    ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ

    Την Πέμπτη  ,   20 Νοεμβρίου , ημέρα καθιερωμένη ως Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού διοργανώθηκε στο σχολείο μας ένα αφιέρωμα στη μέρα αυτή . Τα παιδιά όλων των τάξεων ενημερώθηκαν , κατανόησαν , εξέφρασαν και ?ταξίδεψαν ?τα δικαιώματα τους ποικιλοτρόπως. Η μέρα εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα  ίδια τα παιδιά.

    Η εισαγωγή έγινε με ένα γνωστό τραγούδι «Ο Παλιάτσος»  και προβολή αυτού, για να μιμηθούν τον παλιάτσο και τους στίχους του και  μάθουν τα δικαιώματα τους , να τα διαδώσουν και να τα διεκδικούν φυσικά.

    Στη συνέχεια με προβολή βίντεο προβληματίστηκαν για το αν πρέπει τα παιδιά του κόσμου να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πληροφορήθηκαν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους .

    Μετά παρακολούθησαν με περισσό ενδιαφέρον την αφήγηση του παραμυθιού  «Ο Αμίν έχασε το δρόμο του» για να κατανοήσουν την ανάγκη να έχει ο καθένας τους όνομά του και  την ιθαγένεια του και ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για αυτά.

    Ακολούθησε ένα παιχνίδι που τους ξετρέλανε . Έβλεπαν ένα κινούμενο σχέδιο τριάντα δευτερολέπτων που έθιγε βουβά ένα δικαίωμά τους κι έπρεπε να ανακαλύψουν ποιο είναι αυτό .

    Στο τέλος είδαν ένα παραμύθι την «Ειρήνη» , στο οποίο η Ειρήνη είναι ένα προσφυγόπουλο που αναζητά ένα ασφαλές καταφύγιο ? οικογένεια και μετά από πολλές απορρίψεις βρίσκει την ασφάλεια στο σπίτι  του κυρίου <<Καλόκαρδου>>.Η καλή καρδιά και η  αγάπη λοιπόν είναι αυτή που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξύμνησαν οι μαθητές της Δ΄και της Στ΄ τάξης τραγουδώντας στους συμμαθητές τους το τραγούδι << Να μ΄αγαπάς > ( διασκευή ) με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

    ?Επειτα ήρθε η στιγμή να εκφράσουν με τον προσωπικό τους τρόπο τα δικαιώματα τους. Η Α΄τάξη έκανε ένα πολύ όμορφο κολάζ με το σήμα της ειρήνης . Η Β΄ τάξη έκανε ένα πολύχρωμο αερόστατο κολάζ για να στείλουν το μήνυμα σε όλα τα παιδιά ότι τα δικαιώματά τους μπορούν να ταξιδέψουν με τη φωνή τους.

    H Δ΄και η ΣΤ ΄τάξη ζωγράφισε κι έκοψε ανθρωπάκια ?παιδάκια σε φυσικό μέγεθος και ζωγράφισαν τα δικαιώματα τους με μοναδικό και ευφυέστατο τρόπο .

    Στο τέλος όλα τα παιδιά του σχολείου φόρεσαν κονκάρδες με σχετικές εικόνες με το θέμα μας  και κρατώντας όλα ένα μεγάλο πανό που έγραφαν τα δικαιώματά τους και πλακάτ με σχετικές ζωγραφιές τους, όλες τις παραπάνω εικαστικές δημιουργίες τους , μπαλόνια με ήλιον  ανοιχτόχρωμα με τα <<καλά >>  δικαιώματα, όπως η στέγη , η οικογένεια ,τροφή και σκουρόχρωμα μπαλόνια με συνθήματα, όπως << όχι στη βία >>,  <<όχι στον πόλεμο>>, <<όχι στην παιδική εργασία>>  βγήκαν στο δρόμο έκαναν μια ειρηνική πορεία , φώναξαν τα δικαιώματά  του και τα άφησαν να ταξιδέψουν με ταανοιχτόχρωμα μπαλόνια κι έσκασαν τα σκουρόχρωμα μπαλόνια για να εξαφανίσουν τα άσχημα του κόσμου .