Προγράμματα

  Σεπτέμβριος 2020
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαΐ    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ

  Την Πέμπτη  ,   20 Νοεμβρίου , ημέρα καθιερωμένη ως Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού διοργανώθηκε στο σχολείο μας ένα αφιέρωμα στη μέρα αυτή . Τα παιδιά όλων των τάξεων ενημερώθηκαν , κατανόησαν , εξέφρασαν και ?ταξίδεψαν ?τα δικαιώματα τους ποικιλοτρόπως. Η μέρα εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα  ίδια τα παιδιά.

  Η εισαγωγή έγινε με ένα γνωστό τραγούδι «Ο Παλιάτσος»  και προβολή αυτού, για να μιμηθούν τον παλιάτσο και τους στίχους του και  μάθουν τα δικαιώματα τους , να τα διαδώσουν και να τα διεκδικούν φυσικά.

  Στη συνέχεια με προβολή βίντεο προβληματίστηκαν για το αν πρέπει τα παιδιά του κόσμου να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πληροφορήθηκαν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους .

  Μετά παρακολούθησαν με περισσό ενδιαφέρον την αφήγηση του παραμυθιού  «Ο Αμίν έχασε το δρόμο του» για να κατανοήσουν την ανάγκη να έχει ο καθένας τους όνομά του και  την ιθαγένεια του και ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για αυτά.

  Ακολούθησε ένα παιχνίδι που τους ξετρέλανε . Έβλεπαν ένα κινούμενο σχέδιο τριάντα δευτερολέπτων που έθιγε βουβά ένα δικαίωμά τους κι έπρεπε να ανακαλύψουν ποιο είναι αυτό .

  Στο τέλος είδαν ένα παραμύθι την «Ειρήνη» , στο οποίο η Ειρήνη είναι ένα προσφυγόπουλο που αναζητά ένα ασφαλές καταφύγιο ? οικογένεια και μετά από πολλές απορρίψεις βρίσκει την ασφάλεια στο σπίτι  του κυρίου <<Καλόκαρδου>>.Η καλή καρδιά και η  αγάπη λοιπόν είναι αυτή που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξύμνησαν οι μαθητές της Δ΄και της Στ΄ τάξης τραγουδώντας στους συμμαθητές τους το τραγούδι << Να μ΄αγαπάς > ( διασκευή ) με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

  ?Επειτα ήρθε η στιγμή να εκφράσουν με τον προσωπικό τους τρόπο τα δικαιώματα τους. Η Α΄τάξη έκανε ένα πολύ όμορφο κολάζ με το σήμα της ειρήνης . Η Β΄ τάξη έκανε ένα πολύχρωμο αερόστατο κολάζ για να στείλουν το μήνυμα σε όλα τα παιδιά ότι τα δικαιώματά τους μπορούν να ταξιδέψουν με τη φωνή τους.

  H Δ΄και η ΣΤ ΄τάξη ζωγράφισε κι έκοψε ανθρωπάκια ?παιδάκια σε φυσικό μέγεθος και ζωγράφισαν τα δικαιώματα τους με μοναδικό και ευφυέστατο τρόπο .

  Στο τέλος όλα τα παιδιά του σχολείου φόρεσαν κονκάρδες με σχετικές εικόνες με το θέμα μας  και κρατώντας όλα ένα μεγάλο πανό που έγραφαν τα δικαιώματά τους και πλακάτ με σχετικές ζωγραφιές τους, όλες τις παραπάνω εικαστικές δημιουργίες τους , μπαλόνια με ήλιον  ανοιχτόχρωμα με τα <<καλά >>  δικαιώματα, όπως η στέγη , η οικογένεια ,τροφή και σκουρόχρωμα μπαλόνια με συνθήματα, όπως << όχι στη βία >>,  <<όχι στον πόλεμο>>, <<όχι στην παιδική εργασία>>  βγήκαν στο δρόμο έκαναν μια ειρηνική πορεία , φώναξαν τα δικαιώματά  του και τα άφησαν να ταξιδέψουν με ταανοιχτόχρωμα μπαλόνια κι έσκασαν τα σκουρόχρωμα μπαλόνια για να εξαφανίσουν τα άσχημα του κόσμου .

   

   

  Comments are closed.