Προγράμματα

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Η Μουσειοσκευή της Alpha Bank, «Νόμος-Νομίζω-Νόμισμα» μόνιμο, εκπαιδευτικό-εποπτικό υλικό, πλέον, του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

     
    Στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση υποδεχθήκαμε και παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή «Νόμος – Νομίζω – Νόμισμα» σταλμένη από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και προσωπικά, από τη Διευθύντριά της, κα Δήμητρα Τσαγκάρη, την οποία ευχαριστούμε δημόσια, τόσο για τη συγκεκριμένη ενέργειά της όσο και για τη σταθερή υποστήριξή της, με λόγια και έργα, όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας.
    Η Μπουσειοσκευή αυτή τη φορά ήρθε στο σχολείο μας για να μείνει. Κι αυτό χάρη στην υπέροχη ιδέα της κας Τσαγκάρη να μας τη δωρίσει ως επισφράγιση της εξαιρετικής μας συνεργασίας. Μιας συνεργασίας που, εκτός από τη φιλοξενία της μουσειοσκευής και της αξιοποίησής της από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας, περιελάμβανε και ένα πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκθέσεις για σχολεία και για το ευρύτερο κοινό, διάλεξη με ομιλήτρια την ίδια την κα Τσαγκάρη, εκπαιδευτικό σεμινάριο με συμμετέχοντες την κα Τσαγκάρη και την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, κα Δημοπούλου καθώς και της υπεύθυνης επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών,- Ι.Κ.Υ., κας Μαυρογιώργου και τους τοπικούς εκπαιδευτικούς φορείς ,- Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης, 3ο ΠΕΚΕΣ …).
    Η μουσειοσκευή αποτέλεσε για εμάς γνωστικό και αισθητικό πεδίο αφόρμησης και ενασχόλησης που μας οδήγησε σε δράσεις που αφορούσαν την ιστορία του νομίσματος, την τοπική ιστορία, την τέχνη, το θέατρο, την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας μας ή καλύτερα, και χωρίς ίχνος πατριωτικής υπεροψίας, την ελληνική διάσταση της Ευρώπης.
    Μας βοήθησε να αναπτύξουμε δεξιότητες του «σκέπτεσθαι» και του «πράττειν», δεξιότητες παραγωγής σκέψης, δημιουργικής σύνθεσης, επικοινωνίας και πάνω απ ‘όλα διάθεσης να μοιραζόμαστε την παραγόμενη γνώση και τα αποτελέσματα.
    Κι όλα αυτά ενταγμένα σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ (Money Matters) που η υλοποίησή του από το σχολείο μας αποτέλεσε υπόδειγμα και καλή πρακτική. Ένα πρόγραμμα που συχνά κληθήκαμε από φορείς να το παρουσιάσουμε σε εκπαιδευτικές ημερίδες και συνέδρια (Ι.Κ.Υ. …).
    Η συγκεκριμένη ενέργεια της κας Τσαγκάρη και της Νομισματικής συλλογής της Alpha Bank, αποτελεί για εμάς ένα αντιστύλι ψυχής και νου, μια ενέργεια ουσιαστική και χειροπιαστή αλλά πάνω απ’ όλα συμβολική, που μας οπλίζει με ένα δημόσιο κουράγιο και μια συλλογική δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να συνεχίσουμε το έργο μας κόντρα σε «πολλών λογιών παραιτησίες» της εποχής μας , για να θυμηθούμε τα λόγια του Ο. Ελύτη.
    Υποσχόμαστε, την αξιοποίησή της στο μέγιστο βαθμό, τόσο προς όφελος των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας, όσο και (όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας-σχετικά με την κοινή χρήση αντικειμένων) προς όφελος σχολείων της περιοχής μας που θα μπορούν να τη δανειστούν για να αξιοποιήσουν, παιδαγωγικά, το περιεχόμενό της.
    Για όσους θέλουν να θυμηθούν κάποιες από τις δραστηριότητές μας ή να τις δουν για πρώτη φορά τους παραπέμπουμε ενδεικτικά στα παρακάτω λινκ:

    Comments are closed.