Προγράμματα

    Μάιος 2016
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Απρ   Σεπ »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Daily Archives: 21 Μαΐου 2016

    ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων διοργανώνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βεροίας, τον Πνευματικό Πολυχώρο «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο μία διπλή βιβλιοπαρουσίαση: Το «Ξένοι στο Αιγαίο» της Σύρμως Μιχαήλ και το «Η μοναξιά των συνόρων» της Γλυκερίας Γκρέκου.

    Η διοργάνωση γίνεται στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο  ¨Nature Detectives? και θέμα τα «Εισβολικά ξενικά είδη».

    Με αφορμή την ιστορία δυο ξενικών ειδών, ενός κάβουρα και ενός ψαριού στα νερά του Αιγαίου (Ξένοι στο Αιγαίο) και της προσπάθειας που κάνουν για μια καλύτερη ζωή αλλά και προσαρμογή στο νέο τόπο τους, αποδοχή από τους γύρω τους, γίνεται προσπάθεια αναγωγής και προβληματισμού σε σύγχρονα ευρωπαϊκά (και πιο έντονα ελληνικά) θέματα προσφυγιάς. μετανάστευσης, ξενοφοβίας, ρατσισμού, απομόνωσης? (Η μοναξιά των συνόρων).

    Τις βιβλιοπαρουσιάσεις θα ακολουθήσει ένα συγκινητικό μουσικοκινητικό δρώμενο, που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τον γυμναστή τους σε συνεργασία με εμψυχωτές θεάτρου των ομάδων του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας με τίτλο «Πρόσφυγας Πόνος» υπό τους ήχους του Ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!) σε μουσική του Πολωνού συνθέτη Zbigniew Preisner πάνω σε κείμενα από την «Προς Κορινθίους επιστολή Α΄» του Αποστόλου Παύλου.

    ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΜΩ ΜΙΧΑΗΛ

    Η Σύρμω Μιχαήλ γεννήθηκε στους Γεωργανάδες Τρικάλων. Όταν τέλειωσε το Λύκειο ήταν πολύ χαρούμενη που δε θα ξαναχρειαζόταν να γράψει έκθεση. Στην πραγματικότητα από τότε άρχισε να αγαπά το γράψιμο. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Βιολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Βιολογία. Σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ζει στη Θεσσαλονίκη με τον άντρα της και τους δυο γιους τους. Το βιβλίο της «Ξένοι στο Αιγαίο» τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2011. Άλλα της βιβλία είναι το «Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε!» και το «Μα που πήγαν οι νυχτερίδεs».

     

    Λίγα λόγια για το βιβλίο

     

    Η ιστορία μας αρχίζει από τη στιγμή που κάποιος φώναξε:

    «Δεχόμαστε επίθεσηηη, τρέξτε να σωθείτε…»

    «Άντε πάλι, τα ίδια» γκρίνιαξε ο Χασάν κι άρχισε να κολυμπάει γρήγορα.

    Ο Χασάν (μία στρογγυλοσαρδέλα) και ο Σεκού (ένας πετροκάβουρας) έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο περιπέτειες σε αφιλόξενα νερά, συναντήθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος.

    Θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο νέο τους σπίτι και να κάνουν φίλους;

    Μια τρυφερή και αστεία ιστορία για τη φιλία και τη μετανάστευση.

    ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ

    Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιβάδι Ολύμπου όπου και τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε παιδαγωγικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ, στον τομέα της ειδικής αγωγής. Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο της Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ τιμήθηκε με το βραβείο «Αναγνώστης» 2014 στην κατηγορία του λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο

    Αθήνα, 2012. Μια ηλικιωμένη Eλληνίδα δασκάλα, με καταγωγή από τον Πόντο, ζει μόνη και αισθάνεται ξένη στον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάστηκε και έκανε τη δική της οικογένεια. Φοβάται να βγει από το σπίτι της, φοβάται να ζήσει μια κανονική ζωή εξαιτίας των ξένων που έχουν «καταλάβει» τη γειτονιά της. Στον απέναντι δρόμο ζει ένα κορίτσι, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν. Κι αυτό επίσης ζει στο φόβο και βιώνει αντίστοιχα τη μοναξιά που νιώθει κάθε πρόσφυγας. Όταν η μοναξιά γίνεται αφόρητη, η ηλικιωμένη γυναίκα αισθάνεται πως η ζωή δεν έχει αξία αν δε μοιράζεσαι την καθημερινότητα με άλλους ανθρώπους. Σκαρφίζεται ένα κόλπο, γνωρίζεται με τη μικρή και έτσι αναπτύσσεται μια ανθρώπινη σχέση ανάμεσά τους? Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή? ένα εξαιρετικό βιβλίο-καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΡΟΣΚΛ

    Η ΑΦΙΣΑ

    Print