Προγράμματα

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΠΑΡΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ. ΜΕ ΘΕΜΑ: « Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ»

    Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων επιμόρφωσης του Τομέα σχολικής Εκπαίδευσης Erasmus+ με θέμα ¨Η επιμόρφωση στην τάξη: το σχολείο μαθαίνει και αλλάζει¨ είχε την ευκαιρία να προσκληθεί και να συμμετέχει δια του εκπροσώπου και Διευθυντή του, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, την Παρασκευή, 1/6/2018 που πραγματοποιήθηκε στο Grand Hotel Palace, στη Θεσσαλονίκη.

    Παρόντα, όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ι.Κ.Υ., ο πρόεδρός του, κος Κυριάκος Αθανασίου, ο Προϊστάμενός του, κος Φώτης Αθανασόπουλος, η κα Ντρούτσα, η κα Ξαρχουλάκου κι ένας αξιόλογος αριθμός εκπαιδευτικών που παρουσίασαν το έργο και τις εμπειρίες τους μέσα από την αξιοποίηση και συμμετοχή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης Erasmus+.

    Μεγάλη έμφαση δόθηκε από τα στελέχη του Ι.Κ.Υ. στη διαδικασία αποτίμησης των σχολικών συμπράξεων. Στο αποτύπωμα που αφήνουν  αυτά τα προγράμματα στη σχολική πραγματικότητα. Κλειδί της επιτυχίας και χρησιμότητας της εμπλοκής σ’ αυτά τα προγράμματα είναι ο ακριβής εντοπισμός των αναγκών ενός σχολείου. Να μπορεί να αξιολογεί τις προτεραιότητές του, τι θέλει, τι μπορεί, τι χρειάζεται.

    Η προσεκτική, μελετημένη και στοχευμένη επιλογή ενός προγράμματος και η συμμετοχή σ’ αυτό θα δώσει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, άυλα (άνοιγμα σχολείου στην κοινωνία, εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, κινητοποίηση μαθητών, ικανοποίηση, ανανέωση …) και απτά (παραγωγή εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού, εφαρμογή νέων διδακτικών μεθόδων …). Αποτελέσματα τα οποία στη συνέχεια να ακολουθούν το τρίπτυχο: διάχυση – χρήση – βιωσιμότητα, ώστε να μην αποτελούν κτήμα μονάχα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αλλά και του συνόλου της σχολικής κοινότητας, της εκπαιδευτικής κοινότητας ευρύτερα και φυσικά της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

    Η Διεύθυνση του σχολείου είχε τη δυνατότητα, τόσο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όσο και κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε τη λήξη των εργασιών να συνομιλήσει τόσο με τον πρόεδρο και τον Προϊστάμενο του Ι.Κ.Υ. κο Αθανασίου και Αθανασόπουλο αντίστοιχα, όσο και με την κα Ξαρχουλάκου, Συντονίστρια του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης του Ι.Κ.Υ., ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται χρόνια πλέον και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί κατά τη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς μέσω του προγράμματος  “Money Matters” που είναι σε εξέλιξη.

    Οι συνομιλητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση και πληροφόρηση με ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό από τις δράσεις, τις συνεργασίες και τα παραγόμενα αποτελέσματά μας.

    Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ημερίδα και αφορούν, φυσικά, και το δικό μας σχολείο είναι ότι η εμπλοκή μέσα σε προγράμματα Erasmus+  έχει ως αποτέλεσμα: οι εκπαιδευτικοί να ενισχύουν  τις γνώσεις τους , να καλλιεργούν επικοινωνιακές τεχνικές και διδακτικές δεξιότητες, οι μαθητές να εκπαιδεύονται σ’ ένα πιο ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που τους εφοδιάζει με γνώσεις αλλά και κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και συνεργατική διάθεση.

    Επίσης, ότι η αναβαθμισμένη εικόνα του σχολείου, επηρεάζει θετικά εργαζόμενους, φοιτώντες, γονείς και τοπική κοινωνία.

    Τέλος, ότι εδραιώνεται μια σχολική κουλτούρα που δημιουργεί προσδοκίες, προωθεί την καινοτομία και την αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι δημιουργία, έμπνευση, χαρά και ανάταση ψυχής.

     

    Comments are closed.