ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Τι νόημα έχει η γνωριμία και η φιλοξενία συγγραφέων, η παρουσίαση βιβλίων, οι φιλαναγνωστικές δραστηριότητες του «Δεκέμβρη των παραμυθιών», του Δεκέμβρη του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, αν οι μικροί αναγνώστες δεν επισκεφθούν και οι ίδιοι και δε γνωρίσουν το κοινό τους σπίτι.
Που βρίσκεται και ποιο είναι αυτό; Φυσικά στη Βέροια και είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας. Εκεί όπου μπορούν να συναντήσουν όποιο συγγραφέα θέλουν.
Το ταξίδι της γνώσης, της ψυχαγωγίας, του παραμυθιού και της αναγνωστικής απόλαυσης , λοιπόν, που ξεκίνησε κι αυτόν τον Δεκέμβρη, συνεχίζεται …
Οι μικροί μαθητές με τη συνοδεία των δασκάλων τους παρακολούθησαν την παρουσίαση του παραμυθιού «Πού πήγαν οι οθόνες», ένα παραμύθι που υπενθυμίζει την αξία των φίλων και τον κίνδυνο της απομόνωσης και της μοναξιάς που μπορεί να οδηγήσει ο εθισμός με τις ηλεκτρονικές οθόνες και ό, τι εμφανίζεται σε αυτές.
Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε μια διαδικασία γνωριμίας και εξοικείωσης με το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Μάθανε πώς να αναζητούν το βιβλίο που τους ενδιαφέρει, κατά ηλικία και ενδιαφέροντα, πώς να το δανείζονται, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δανεισμό, διάβασαν βιβλία, προχώρησαν στον πρώτο δανεισμό τους. Όλα όσα θα χρειαστούν και για τη δική μας νέα Βιβλιοθήκη που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε νέα πλαίσια από τη νέα χρονιά. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ της Διεύθυνσης του Σχολείου και της Βιβλιοθήκης να προγραμματιστεί μια ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση καθοδήγησης για τους υπεύθυνους, για λειτουργία της, εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.
Ο περίπατος στους όμορφους ¨παραλιακούς¨ δρόμους της πόλης τους οδήγησε στο ανακαινισμένο και εξαιρετικά λειτουργικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας. Μια επίσκεψη που την οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια και άψογο τρόπο ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Αρσενίου Παναγιώτης. Μία οργάνωση που περιείχε προπαρασκευαστικές πληροφορίες πριν την επίσκεψη, αναλυτική ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου (Μέδουσα, Όλγανος, Γανυμήδης, Αφροδίτη κ.λ.π.), επί τόπου εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διερεύνησης, ανακάλυψης και γνώσης καθώς επίσης και , στο τέλος, στον αύλειο χώρο του, ένα παιχνίδι ρόλων, ανατροφοδότησης και επέκτασης της αποκτηθείσας γνώσης με αφορμή το μύθο για το «Μήλο της Έριδας».
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας, οι οποίοι «αποτέλεσαν εξαιρετικά ώριμο ακροατήριο, με σεβασμό στους χώρους φιλοξενίας και επίγνωση του λόγου παρουσίας τους εκεί», λόγια τα οποία ανήκουν στους υπεύθυνους φιλοξενίας.
Θερμά συγχαρητήρια, επίσης, στον συνάδελφο Αρσενίου Παναγιώτη, ο οποίος ανέλαβε το σύνολο της προετοιμασίας, οργάνωσης, ξενάγησης, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών και γνωστικών δραστηριοτήτων, και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους, για την υποδειγματική συνοδεία και επιτήρηση.
Και οι σημερινές δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια του «Δεκέμβρη των παραμυθιών» και του σχεδίου Erasmus “Language Learning via Literature”
Και τα ταξιδέματά μας στον μαγικό κόσμο των βιβλίων και της γνώσης συνεχίζονται ….