Προγράμματα

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Αυγ    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ¨ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ 2021-27¨ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2023-24

    Η διάδοση και διάχυση των αποτελεσμάτων ενός σχεδίου Erasmus+ αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της υλοποίησης του. Μια τέτοια πολλαπλασιαστική δράση ανοίγει ευρύτερους δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και δημιουργεί προϋποθέσεις ένταξης, εμπλοκής και υιοθέτησης ανάλογης στάσης και συμπεριφοράς σε πολλούς άλλους.
     
    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, ως Διαπιστευμένο Συντονιστικό Σχολείο Κοινοπραξίας και το Δημοτικό Σχολείο Διαβατού-Μέσης, ως μέλος που εντάχθηκε στην προαναφερθείσα κοινοπραξία, κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς (2023-24) συνδιοργάνωσαν μια ενδοσχολική εκδήλωση παρουσίασης των παραγόμενων αποτελεσμάτων και δράσεων καθώς και παρακίνησης των συναδέλφων να συστρατευτούν σε μια κοινή συνεργατική πορεία η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της νέας φετινής σχολικής χρονιάς (2024-25), εμπλουτισμένης, όσον αφορά τα μέλη της κοινοπραξίας και με την εμπειρία και το ¨εκτόπισμα¨ της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Διαβατού-Μέσης.
     
    Στην εκδήλωση αποτίμησης συμμετείχαν οι παιδαγωγικές ομάδες των δυο σχολείων, εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν με παράλληλες υποστηρικτικές ενέργειες στο σχέδιο καθώς και νέοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στο διδακτικό δυναμικό των δυο σχολείων.
     
    Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, στις δραστηριότητες-μετακινήσεις, εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στην προσήλωση στους στόχους της συνολικής εγκεκριμένης Διαπίστευσης από το Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και της επιχορήγησης αυτής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΠρόγραμμαErasmus+ , η επίτευξη των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μοιράστηκαν εικόνες, περιέγραψαν τα προγράμματα που παρακολούθησαν, τις γνώσεις που αποκόμισαν, στιγμιότυπα από τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών υποδοχής καθώς και πλήθος καλών πρακτικών που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στα δύο σχολεία.
     
    Οι στόχοι υλοποίησης του έργου ¨ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ 2021-27¨ προσδιορίζονται από τους άξονες εστίασης στη:
    • Διαπολιτισμική επάρκεια και ετοιμότητα των εκπαιδευτικών –καλλιέργειας παιδαγωγικών μεθόδων για την δημιουργία κλίματος αποδοχής, αλληλεγγύης, συμπερίληψης …
    • Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, εξοικείωση των μαθητών με ψηφιακά περιβάλλοντα και χρήση αυτών με ασφαλή και χρήσιμο τρόπο …
    • Ενσωμάτωση και προτεραιότητα στην άτυπη μάθηση και την καλλιέργεια-υιοθέτηση ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, οι οποίες θα αποτελέσουν εφόδια για το ¨τώρα¨ των μαθητών και το ¨αύριό¨ τους, ως ενεργών, συμμετοχικών και διεκδικητικών πολιτών, με θέση, άποψη, παρέμβαση, κριτική σκέψη …
    Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι όλα τα παραπάνω υπηρετήθηκαν μέσα από όλες τις δραστηριότητες-κατηγορίες που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς και αφορούσαν (με χρονική σειρά υλοποίησης):
    • Groupmobilityofpupils :επίσκεψη σε σχολείο στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, μαθητών και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων μας (σύνολο 14).
    • Invitedexperts: Φιλοξενία δύο Ευρωπαίων διακεκριμένων πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών από Σλοβακία και Πολωνία, με εξειδίκευση στις ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες. Στους ωφελημένους από την εδώ παρουσία των δύο προαναφερθέντων, συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από όλα, σχεδόν, τα σχολεία της Ημαθίας, χάρη στη διευκόλυνση και υποστήριξη που μας παρείχε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
    • Jobshadowing: επίσκεψη και επί τόπου παρακολούθηση μαθημάτων σε σχολεία της Σεβίλλης στην Ισπανία, εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, (σύνολο 4).
    • Coursesandtraining: επίσκεψη και παρακολούθηση βιωματικών σεμιναρίων στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας, (σύνολο 6 εκπαιδευτικών).
    • Φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών (σύνολο 13) του Σχολείου “OsnovnasolaDragaKobala” της Σλοβενίας στα δύο σχολεία μας.
     
    Στην επιτυχή έκβαση των παραπάνω δράσεων συνετέλεσαν οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στους τόπους προορισμού (σύνολο 4 εκπαιδευτικοί) όπου οργανώθηκε και στήθηκε με κάθε λεπτομέρεια η συνάντηση που θα ακολουθούσε.
     
    Σημαντική παράμετρος, αν όχι η σημαντικότερη, αποτελεί η αφορμή και η αιτία που αποτέλεσε η συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου (όπως συμβαίνει και με όλα τα σχέδια Erasmus+ που υλοποιήσαμε και πριν τη Διαπίστευση) η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και παράπλευρων δράσεων (είτε άμεσα, είτε έμμεσα συνδεδεμένων με το σχέδιο) που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη έμπνευσης και αξιοποίησης από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού ιδέες, προτάσεις, ενέργειες, δραστηριότητες, πρωτοβουλίες υπάρχουν ανεβασμένες στις ιστοσελίδες των Σχολείων.
     
    Για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενότητα ¨Ευρωπαϊκά Προγράμματα¨, κατηγορία ¨Διαπίστευση Erasmus+ 2023-24¨ ή απ’ ευθείας στο: http://dim-koulour.ima.sch.gr/…/erasmus-accreditation…
     
    Το πρώτο μέρος της συνάντησης αποτίμησης της χρονιάς Erasmus+ που μόλις ολοκληρώθηκε, έκλεισε με την έκφραση ευχαριστιών από το Διευθυντή του Συντονιστικού Σχολείου Κουλούρας, προς όλους τους συμμετέχοντες και τους, με κάθε τρόπο βοηθούντες και υπηρετούντες την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίουErasmus+, τονίζοντας πως η συνολική επιτυχία ήταν απόρροια της συλλογικής προσπάθειας των εκπαιδευτικών, των διευθυντών και των μαθητών/τριών και των δυο σχολείων που συμμετείχαν καθώς και της υποστηρικτικής στάσης της τοπικής κοινωνίας και των γονιών.
     
    Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης εστιάσαμε στο στόχο της Διαπίστευσης που αφορά την Ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και ασχοληθήκαμε με την εξοικείωση με το περιβάλλον και την ορθή χρήση και αξιοποίηση των διαδραστικών πινάκων. Σε αυτή την πρωτοβουλία πολύτιμη και καθοριστική ήταν η παρουσία του εκπαιδευτικού Πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, Λεωνίδα Τσιαμήτρου και η αναλυτική παρουσίασή του γύρω από τις δυνατότητες που προσφέρει στο δάσκαλο το νέο αυτό εργαλείο στα σχολεία μας ώστε να κάνει το μάθημα περισσότερο ελκυστικό, παραστατικό, αφομοιωτικό, διαδραστικό για τους μαθητές χωρίς ωστόσο τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού, απώλειας του στόχου και μετατόπισης του ενδιαφέροντος.
     
    Από κάθε άποψη, η συνάντηση αποτίμησης της κοινής χρονιάς Erasmus+ των δύο σχολείων υπήρξε παραγωγική, κατατοπιστική, χρήσιμη και αισιόδοξη για τη συνέχιση της συνεργασίας κάτω από την ομπρέλα της Διαπίστευσης Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κάτω από την οποία, εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Διαβατού- Μέσης, θα υποστηρίζει και θα συμμετέχει και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

    Comments are closed.